O AFACERE TRASNET LA IASI: VILE PE BLOC

duminică, 04 aprilie 2004, 23:00
8 MIN
 O AFACERE TRASNET LA IASI: VILE PE BLOC

„De la inceputul anului 2003 si pina in prezent am eliberat in jur de 100 de avize pentru constructia de mansarde”, a precizat Radu Lupasteanu, inspector-sef in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii. Blocurile cu trei, patru sau cinci niveluri ofera cele mai mari posibilitati de extindere pe verticala. O mansarda la bloc ar rezolva mai multe probleme. Una ar fi problema apartamentelor de la ultimul etaj, infiltratiile. In plus, este cistigat un spatiu deloc de neglijat si, cel mai important, va fi structurat dupa gustul si dorintele fiecaruia. Practic, se va mai construi un etaj cu acoperis. Acest proiect este viabil pentru blocurile construite dupa cutremurul din 1977. „Sint niste spatii de locuit foarte avantajoase, costurile sint foarte mici, pentru ca terenul exista, si lucrarile se realizeaza relativ usor”, a declarat Danut Bicsabi, director tehnic la firma de constructii „Alex”. Fenomenul mansardarii este scapat de sub control, foarte multe persoane construiesc fara autorizatii. „Am sugerat Primariei realizarea unor proiecte de mansarde pentru fiecare strada, pentru a se incadra in planul de urbanism”, a spus Lupasteanu. Pentru a evita orice risc, este recomandabil sa apelati la o firma de specialitate, care va ajuta si la intocmirea actelor. Daca realizarea constructiei nu implica mari inconveniente, obtinerea tuturor autorizatiilor cere mult timp si rabdare.
„Am facut-o exact cum am dorit eu”
In cazul in care doriti sa mansardati blocul, posibilitatile sint nelimitate. Ioan Sorocan, de 34 de ani, a profitat din plin de aceasta posibilitate. „Nu a fost usor. Obtinerea tuturor autorizatiilor a durat aproape un an, dar macar am facut-o exact cum am dorit eu”, spune Sorocan, la doi ani de la inceputul lucrarilor. Totul a inceput de la problemele cauzate de infiltratiile de la apartamentul sau de la ultimul etaj dintr-un bloc din Pacurari. A incercat sa rezolve situatia prin construirea unei sarpante, insa a spus ca nici asa nu a scapat de infiltratii. Pentru a rezolva definitiv problema a decis sa faca o mansarda deasupra apartamentului sau. Demersul sau a avut ca tinta doua obiective: sa scape de infiltratii, dar sa-si mareasca si spatiul de locuit. La doi ani de la inceperea lucrarilor, Sorocan a obtinut pina si titlu de proprietate asupra locuintei construite. Mansarda de pe bulevardul Pacurari are toate autorizatiile si indeplineste toate conditiile impuse de autoritati, are proiect realizat de un arhitect, a trecut toate verificarile Inspectoratului de Stat in Constructii, pina si tabla de la acoperis este vopsita conform cerintelor, in rosu, pentru a nu deranja prin reflectiile solare vecinii de vizavi.
Vila cu etaj pe bloc
Spatiul cistigat este foarte mare, mansarda fiind compusa dintr-un dormitor de 21 metri patrati, o sufragerie de 23 metri patrati, o baie, un hol foarte mare, o debara din care se intra in pod, precum si o alta camera, „de nebunii”, care este situata la un nivel superior. Practic e o locuinta cu etaj, sau, cu alte cuvinte, o vila cu etaj situata pe un bloc. Intrarea in mansarda se face printr-o scara interioara, dar si de pe casa scarii. „Am vrut sa fac ceva frumos, sa am spatiu suficient, sa am lumina suficienta, dar si ceva de calitate. Am cheltuit 20.000 de euro si inca nu am terminat, dar am utilizat doar lucruri de calitate, care se gasesc din plin in aceasta perioada. Acum e oficial, stau la etajul cinci, apartamentul unu”, a sintetizat Sorocan. Amenajarile interioare sint moderne.
Perete glisant intre doua mansarde „prietene”
Mansardarea poate fi privita si ca o afacere. Echim Iharov, in virsta de 47 de ani, de meserie profesor, a „mirosit” ca mansardarea e o afacere profitabila. Acesta lucra ca administrator la o asociatie de proprietari si s-a confruntat cu problema infiltratiilor la apartamentele situate la ultimul etaj. A incercat sa construiasca o sarpanta, dar locatarii de la etajele inferioare nu au dorit sa achite suma necesara. Apoi a ramas fara locuinta si i-a venit ideea realizarii unei mansarde. Pentru demararea lucrarii a apelat la ajutorul prietenilor. Toate autorizatiile le-a obtinut in aproximativ 5 luni. Totul este legal, are chiar si adresa in buletin pe mansarda de la blocul din Alexandru cel Bun. Acum, locuinta este aproape gata. Perete in perete la mansarda este noua casa a unui prieten, Dorina Ciobanu, aflata in faza ultimelor retusuri. Apartamentele de cite 100 de metri patrati sint formate din patru camere si doua bai. Camera principala este foarte mare, circa 50 de metri patrati, cuprinzind bucataria si sufrageria. Cele doua „vile” au un perete comun, cel de la sufragerie. Fiind vorba de doua familii prietene, proprietarii au decis ca peretele comun sa fie glisant. Concret, la un chef, peretele este tras, iar din cele doua sufragerii se face una singura, imensa. „Nu pot spune exact cit a costat, dar am cheltuit mai putini bani decit as fi dat pentru o locuinta ANL. Vreau sa mai mansardez o serie de blocuri in perspectiva vinzarii. O locuinta ca a mea o voi vinde cu 35.000 de euro”, a concluzionat Iharov. Chiar daca nu a vrut sa spuna explicit cit a costat vila de 100 mp, pretul ar fi de aproximativ 20.000 euro, fara manopera deoarece a fost realizata in regie proprie. Si in acest caz amenajarile sint moderne. Tavanul, de la bucatarie si living, este in trepte cu spoturi incastrate. Intre bucatarie si living, proprietarii vor amenaja si un bar. Peretii sint vopsiti in galben si albastru. Locuinta este incalzita cu o centrala termica, iar la geamuri au fost puse termopane. Intrarea in mansarda se face pe o scara, din uscatorul de la ultimul etaj al blocului.
Materialele de constructie
Apelarea la serviciile unei firme de specialitate va scuteste de mai multe probleme si ofera o mai mare siguranta, totul realizindu-se de catre specialisti. Cu toate acestea, foarte putini ieseni au apelat la o firma, preferind sa lucreze in regie proprie. Preturile variaza de la o firma la alta. La firma de constructii „Alex”, un metru patrat de mansarda costa intre 130 si 150 de euro, fara TVA. In acest pret intra atit manopera, cit si materialele folosite la constructie. Materiale care sint folosite la mansardare trebuie sa fie foarte usoare, pentru a nu exercita o presiune prea mare asupra blocului. „Structura este construita din lemn. La exterior se pot folosi panouri de tip betonic, rezistente la intemperii. Pentru izolatie se utilizeaza vata minerala. La interior se aplica placi din gips carton, iar acoperisul se poate construi din sindrila sau tabla profilata tip tigla. In acest fel nu vor exista nici un fel de probleme cu temperatura din locuinta, indiferent de conditiile meteorologice”, a explicat Danut Bicsabi, director tehnic la firma de constructii „Alex”.
Cele mai bune pentru mansardare sint blocurile ridicate dupa 1977
Blocurile pe care se pot realiza aceste locuinte trebuie sa fie construite dupa 1977, deoarece dupa devastatorul cutremur s-au folosit alte standarde in constructia de locuinte. Mansardarea merge cel mai bine pe blocurile cu structura pe cadre de beton. „Cladirea nu se incarca foarte tare, greutatea constructiei fiind redusa. In plus, se da jos un numar de straturi de hidroizolatie, care mai usureaza imobilul”, a afirmat Bicsabi. O alta firma cunoscuta din domeniul constructiilor, „Conest”, practica un pret maxim de 180 de euro pe metru patrat, fara TVA, pentru mansardare. „In functie de expertiza tehnica a blocului se pot demara astfel de lucrari. Firma noastra a realizat mansarde, dar pentru societati, sediul «Alfincool», hotelul din piata Alexandru, la Curtea de Conturi. Este o solutie buna, se rezolva si problema infiltratiilor si nici spatiul de locuit nu este de neglijat. Totodata se schimba si arhitectura orasului, de aceea se impune un studiu realizat de autoritatile locale”, a spus reprezentantul firmei. Racordarea la utilitati se face relativ usor, prin prelungirea conductelor de la ultimul nivel la mansarda.
Ce acte sint necesare
Actele necesare inceperii unei constructii cer foarte multa rabdare si timp. In cazul mansardarii, trebuie sa urmati traseul descris mai jos. Pentru inceput, este nevoie de acordul proprietarilor din blocul respectiv. Chiar daca in urma cu citiva ani acordul a jumatate plus unu din proprietari era suficient, acum, din cauza deselor scandaluri ivite, aveti nevoie de consimtamintul tuturor proprietarilor. „Chiar daca este imoral, pentru ca locatarii de la etajele inferioare nu vor sa contribuie la rezolvarea problemei infiltratiilor si apoi refuza sa-si dea acordul construirii mansardei, principiul moralitatii nu este trecut in lege. Doar in acest fel se evita neplacerile ulterioare”, a declarat Constantin Tundrea, seful Seviciului de Urbanism din cadrul Primariei Iasi. Apoi va trebuie certificatul de urbanism si un plan de incadrare in zona eliberate de serviciul de specialitate din cadrul Primariei. Cu aceste acte in mina se intocmeste dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie eliberat de acelasi serviciu. Dosarul trebuie sa contina proiectul de constructie, realizat de un arhitect, o expertiza tehnica facuta de un inginer si avizul Inspectoratului de Stat in Constructii. „Cei care vor sa-si construiasca o mansarda trebuie sa obtina certificatul de urbanism, care este un act informativ si consta in completarea unei cereri tip. Dupa ce obtin acest act, noi le vom elibera o autorizatie de constructie in baza proiectului de autorizare in constructii, care trebuie sa contina toate detaliile referitoare la constructie, precum si avizul Inspectoratului de Stat in Constructii, plus o serie de aprobari de la pompieri, sanatate, mediu etc.”, a spus Tundrea. Taxele percepute de autoritatile locale sint 35.000 de lei pentru certificatul de urbanism si 0,5% din valoarea totala a constructiei pentru autorizatia de constructie. „Acest fenomen a scapat de sub control, sint enorm de multe constructii de acest gen care nu au autorizatiile necesare, iar demolarea lor ar costa prea mult. In plus, ce s-ar intimpla cu apartamentele de la ultimul etaj, care in urma mansardarii au ramas fara stratul izolator”, a specificat Tundrea. Construirea unei mansarde se poate face atit de o persoana particulara, si atunci aveti nevoie de acordul tuturor celorlalti locatari, sau de catre asociatie, care va gestiona noul imobil in interesul celor pe care ii reprezinta. Daca se va decide vinderea mansardei, asociatia va avea nevoie de semnaturile tuturor proprietarilor, banii urmind a fi ulterior impartiti.
„Vila” pe bloc: o solutie viabila financiar
Mansardarea este o solutie viabila si din punct de vedere financiar. Comparativ, pretul unei locuinte cu aceeasi suprafata si in aceeasi zona cu mansardele descrise este mai mare cu 15.000 euro, in cazul unui apartament de bloc, si cu 30.000 de euro mai mare in cazul unei case. „In Pacurari, un metru patrat de teren cu acces la utilitati costa intre 20 si 25 de euro, iar un apartament cu o suprafata de 75-100 de metri patrati costa circa 30.000 de euro, cam aceeasi situatie fiind si in Alexandru”, a spus Eusebiu Simiceanu din cadrul agentiei imobiliare „Terra Real Estate”. Daca pentru mansardare o firma de constructii cere intre 130 si 180 de euro fara TVA pe metru patrat, pentru o casa se poate ajunge la 300 de euro pe metru patrat, fara TVA. In cazul in care doriti sa va construiti o casa veti avea nevoie de circa 500 de metri patrati, pentru a mai lasa si un mic spatiu pentru curte. La un calcul simplu, constructia unei case cu dotari similare celor doua mansarde poate ajunge la 50.000 de euro, prin firma, si 40.000 in regie proprie. Chiar daca apartamentele sint mai ieftine decit constructia unei case, adunind banii necesari pentru a atinge nivelul de calitate al celor doua mansarde cheltuielile ajung la circa 35.000 de euro. (Felix GUZGA)

Comentarii