Povestea socanta a unor copii traficati

joi, 03 iunie 2004, 23:00
6 MIN
 Povestea socanta a unor copii traficati

Sint adolescenti la virsta pubertatii, pentru care viata se aseamana foarte mult cu expresia „tot ce zboara se maninca”. Au 13, 14 sau 15 ani, unii chiar mai mici, si au vazut tarile Europei cind multi adulti inca mai viseaza sa ajunga macar o data in viata pe acele meleaguri. Din pacate, acesti copii, ale caror relatari le vom dezvalui in continuare, au fost victime ale traficantilor de „carne vie”. Batuti, infometati, exploatati pina la epuizare, pusi sa fure sau sa se prostitueze si tinuti in conditii mizere, o parte din aceste victime au fost scoase din minile traficantilor si returnati in tara. Confruntati cu saracia de acasa insa, pentru ei mirajul Occidentului si a cistigurilor usoare, obtinute din furat sau din prostitutie, a ramas inca o atractie deosebita. Chiar daca au trecut prin adevarate cosmaruri. Toate cazurile sint in atentia Directiei de Asistenta Sociala, care colaboreaza cu autoritatile din tarile din care copiii au fost expulzati.
„Te-au batut, Florin, acei traficanti pentru care furai din magazine, in Elvetia?”, il intreb pe acest baiat de 15 ani, dintr-un sat de linga Tirgu Frumos, returnat in Romania la sfirsitul anului trecut de autoritatile elvetiene. Baiatul tace, lasa capul in jos si priveste intr-o parte. Peste chipul lui s-a asternut o umbra si, cind il indemn din nou sa-mi raspunda, glasul ii este tremurat, parca gata-gata sa izbucneasca in plins. Se abtine insa, dar ochii i s-au umezit. „Nu prea m-au batut. Am furat pentru ei din multe magazine, din mai multe orase. Am batut Elvetia de la un cap la altul”, spune el cu greu, evitind parca sa-si mai aminteasca cosmarul prin care a trecut. Adauga repede insa ca s-a lasat singur prins de paznicii unui magazin mare. A vrut astfel sa scape din mina traficantilor, si a reusit. Nu a vrut insa sa fie adus inapoi in Romania. Nici nu avea la ce veni aici.
Granita a trecut-o ascuns intr-un tren de marfa
Povestea lui Florin incepe in iunie anul trecut, cind, desi avea doar 14 ani, traiti intr-o familie dezorganizata, si-a pus in cap sa fuga de acasa peste hotare, ca sa faca bani. La fel ca si fratii lui mai mari, care muncesc prin Italia si au bani. „Am facut rost de ceva bani, m-am urcat in tren si am coborit in Timisoara. De acolo am trecut muntii la sirbi, cu alti oameni, dusi de o calauza. La sirbi am cunoscut niste barbati care mi-au spus sa merg cu ei in Elvetia daca vreau sa fac bani. Am mers cu ei si am trecut usor granita, ascuns intr-un tren marfar”, povesteste Florin, care recunoaste ca plecase chitit de acasa sa fure in Elvetia. Insa pentru el, nu pentru altii. Tirguiala lui de acasa nu s-a potrivit cu cea din tirg. Intrat pe mina traficantilor inca de la sirbi, unde a ramas repede fara bani, Florin a fost pus sa fure numai lucruri scumpe din magazine, iar de pe urma prazii nu a capatat nimic. Doar batai si infometare, momente despre care refuza cu indirjire sa povesteasca in detaliu, crispindu-se cind este intrebat. Calvarul lui a durat patru luni, pina intr-o zi cind, satul de teroarea traficantilor, s-a lasat prins de agentii de paza ai unui magazin. A intrat astfel pe mina politistilor elvetieni, care l-au internat, timp de trei luni, intr-un azil de imigranti pina sa-l returneze in Romania. S-a intors acasa cu acelasi vis: sa aiba bani multi, sa-si cumpere o masina, si sa se distreze. La atit se reduc aspiratiile lui. „Cazul lui Florin este, intr-adevar, unul deosebit. Autoritatile elvetiene ne-au contactat si ne-au relatat felul cum a fost prins copilul. Si acolo a povestit doar putin despre experientele sale cu traficantii. Pentru mine, care am stat cel mai mult de vorba cu el, este clar ca acest copil a fost traumatizat”, explica Gabriela Catana, de la Directia de Asistenta Sociala Iasi care s-a ocupat de copiii returnati din alte tari.
Pus sa fure zi si noapte
Relatarile despre ce au trait alti doi pusti din Iasi in Italia, intrati si ei pe mina altor traficanti rapace de fiinte umane, sint la fel de cutremuratoare. Catalin avea 13 ani cind a fost returnat anul trecut de autoritatile din Italia. Calatoria lui insa s-a prelungit o vreme si prin Franta si Austria. A fost luat in „custodie” de un traficant care l-a pus sa fure de prin buzunarele italienilor. „Faceam si cite 300 de euro intr-o zi. Jumatate ii tineam eu si jumatate ii dadeam femeii care m-a dus acolo”, ne-a povestit el intr-un moment de relaxare. Luat insa mai pe indelete la intrebari, povestea lui a capatat zeci de variante. „Este un copil foarte inteligent si, ca sa ne distraga atentia de la oamenii care l-au traficat, ne spunea o gramada de minciuni. Pina la urma am reusit sa deslusim adevarul. Ii era frica sa dea in vileag numele traficantilor. De altfel, toti copiii returnati s-au ferit sa spuna ceva concret despre traficanti, vorbind despre ei doar ca era un barbat sau o femeie. Inca le este foarte teama de ei”, spune Gabriela Catana.
Andrei fura pentru un tigan la care fusese dat de tata
Andrei, un pusti de 15 ani, a fost dat de tatal sau unui tigan ce facea parte dintr-o retea internationala de traficanti. „Ne-am urcat intr-un microbuz in care mai erau si alti baieti ca mine, insotiti si ei de alti tigani. Nu aveam voie sa vorbesc cu ei. Dupa ce am trecut granita spre Franta, toti s-au imprastiat, fiecare cu copilul lui. Noi ne-am indreptat spre Italia. Acolo tiganul m-a bagat intr-o casa parasita care avea o camera ale carei ferestre erau astupate cu nailon. Acolo dormeam si mincam”, povesteste Andrei. Traficantul tigan, despre care baiatul nu vrea sa spuna absolut nimic, desi acesta s-ar putea afla chiar in Iasi, l-a exploatat pe Andrei pina la epuizare. Din cauza oboselii, pentru ca fura zi si noapte, a cazut la un moment dat pe mina carabinierilor. S-a intors acasa fara nici un ban, doar cu experienta traita acolo. Acum, Andrei sta cu tatal sau, fiind monitorizat foarte des de specialistii DAS. Dar abia asteapta sa implineasca 18 ani, ca sa plece din nou.
Exploatare sexuala crunta
Lacramioara avea doar 16 ani cind niste traficanti i-au propus, anul trecut, sa mearga in fosta Iugoslavie. Ca sa lucreze ca barman, dupa cum i-au dat asigurari. A acceptat, impinsa de scandalurile pe care le facea in casa tatal ei alcoolic. Impreuna cu alte trei fete a luat trenul spre granita de vest, unde traficantii le-au trecut ilegal in Serbia. Acolo, insa, unul dintre traficanti a schimbat foaia si le-a spus raspicat ca vor fi nevoite sa danseze si sa se prostitueze pentru a inapoia banii investiti in ele, adica costul pasapoartelor si al transportului. Au fost vindute repede unui patron de bar, care le-a confiscat pasapoartele si a pus un paznic la „turma”. Dupa patru luni de exploatare sexuala crunta, Lacramioara a incercat sa fuga. Insa a fost prinsa si batuta bestial, ca nu si-a revenit multa vreme. Mai mult, patronul i-a marit obligatiile financiare. Timp de trei ani, fata si-a trait adolescenta ca scalva a sexului prin mai multe baruri, fiind vinduta si revinduta de nenumarate ori, din ce in ce mai ieftin, ajungind sa valoreze si 100 de euro. Cosmarul a luat sfirsit cind unul dintre clienti, impresionat de drama ei, a cumparat-o si i-a oferit bani pentru a se reintoarce in Romania. Neavind insa viza de sedere valabila pentru Serbia, a fost returnata de la granita si trimisa la Ambasada Romaniei de la Belgrad, sa-si rezolve problema. Astazi, Lacramioara, desi foarte tinara, are 20 de ani, este femeie in toata puterea cuvintului. Lucreaza la o fabrica de confectii si incearca sa-si faca o viata normala. Inca nu are un prieten, dar isi doreste unul din suflet, care sa-i inteleaga drama. Psihologii de la Asociatia Alternative Sociale, care au consiliat-o, spun ca riscul de a se prostitua din nou este nul, tinara fiind multumita de viata ei de acum. Cei mai frumosi ani, insa, s-au pierdut intr-un cosmar. La fel ca la toti minorii cazuti pe miinile traficantilor.
Mai pot avea copiii traficati o viata normala?
Reveniti de unde au plecat, adica in acelasi mediu familial sarac si cu probleme, multi dintre acesti minori traficati au sanse mari de a-si continua viata de adult pe calea infractionalitatii. „Faptul ca un copil a invatat in perioada lui de formare a personalitatii ca prin furt se obtin foarte usor mijloace financiare este un factor ce contribuie la orientarea lui in viata”, spune psihologul Marcel Nedelcu. In multe cazuri, experienta traumatizanta prin care au trecut acesti copii traficati face ca ei sa regrete ce au facut si sa constientizeze ca este un lucru daunator pentru viata lor. „In aceste momente, daca acesti copii sint ajutati atit de familie, cit si de specialisti in astfel de probleme, acestia pot fi salvati pentru societate si indreptati spre o viata normala”, a adaugat Marcel Nedelcu. (Carmen MAFTEI)

Comentarii