RAJAC i-a pus taxa lui Dumnezeu

sâmbătă, 16 august 2003, 23:00
4 MIN
 RAJAC i-a pus taxa lui Dumnezeu

Familiile din Copou au trimis un memoriu Prefecturii si Consiliului Judetean prin care reclamau taxa considerata abuziva. Pe de alta parte, RAJAC si-a trimis echipele pe teren pentru a incheia noi contracte cu cetatenii, in care sa fie mentionat si serviciul de preluare a apei meteorice. Oamenii au refuzat sa semneze, cerind mentinerea vechilor contracte. Drept represalii, RAJAC i-a inchis apa lui Mihai Popescu, liderul protestatarilor, care, la rindul sau, a dat in judecata regia. De atunci, bea suc si cara apa cu galeti de prin vecini. „I-am dat in judecata pentru a-mi da drumul din nou la apa si am cerut judecarea in regim de urgenta. Primul termen l-am avut luni, dar nu a venit nimeni de la RAJAC. Mai am un termen lunea ce vine. Sa stiu ca o sa car apa de la vecini toata viata si tot nu platesc o asemenea taxa”, sustine Mihai Popescu.
Taxa este aprobata de Consiliul Judetean
Povestea conflictului ar putea fi rezumata in citeva fraze. In 2001, Consiliul Judetean aproba o hotarire prin care RAJAC era autorizata sa perceapa un tarif pentru preluarea apei pluviale. Hotarirea a fost motivata prin faptul ca aceasta apa este preluata de sistemul de canalizare, ajunge in statiile de epurare ale RAJAC, iar regia cheltuie bani pentru a trata aceasta apa. „Sint orase in care sistemul de canalizare este dual, apa pluviala avind un alt traseu decit cea menajera. Nu este insa cazul Iasului. Noi preluam in acelasi sistem si apa uzata si cea pluviala. De altfel, tariful pentru preluarea apei meteorice a fost instituit inca din 1981, fiind aplicat la Iasi timp de 10 ani. In 1991, am incercat sa renuntam la el, in ideea ca ne recuperam cheltuielile din tariful de canalizare”, a explicat purtatorul de cuvint al RAJAC, Tudor Tudose.
Hotarirea CJ a fost contestata de la bun inceput. Oficiul pentru Protectia Consumatorului a atacat-o in contencios administrativ, instanta dind insa cistig de cauza RAJAC.
„Este darul lui Dumnezeu, nu al RAJAC”
De doi ani de zile, RAJAC incearca sa incheie noi contracte cu cetatenii, in care sa fie prevazut si acest tarif. „Eu string toata apa de ploaie ca sa-mi ud gradina. Nu am treaba cu canalizarea lor. Daca vor bani, sa mareasca tariful pe canalizare sau pe apa potabila, dar nu sa-mi ceara bani pe apa de ploaie. Este darul lui Dumnezeu, nu al RAJAC”, spune Popescu.
Mihai Popescu a fost singurul locatar de pe strada Cosbuc caruia i s-a intrerupt alimentarea cu apa. Citiva au semnat noile contracte cu RAJAC, care includ si taxa pe apa meteorica. Altii au refuzat sa semneze, dar primesc in continuare apa, in baza vechilor contracte. „Eu am in spatele curtii un put in care se stringe toata apa de ploaie. Putul nu comunica in nici un fel cu reteaua de canalizare. Am facut cerere la RAJAC sa nu platesc taxa si m-au lasat in pace. Dar timp de doi ani au stiut sa-mi ia banii”, a spus Gheorghe Bors. RAJAC colecteaza, de altfel, banii pentru apa pluviala selectiv. „Nu vrem sa fim absurzi. Sint zone care nu au nici drenuri, nici canalizare. De la oamenii de acolo nu luam nimic”, spune Tudose. Purtatorul de cuvint al RAJAC a fost contrazis insa de o alta ieseanca din strada Cosbuc, Angela Trofin. „Casa mea este usor in panta, asa ca toata apa din strada se scurge la mine in curte, nu invers. N-am nici o treaba cu tevile RAJAC, dar pe factura imi vine taxa. O platesc, findca nu vreau sa ma cert cu RAJAC. Dar nu e normal”, a apreciat Trofin.
Primaria are datorii de 6 miliarde la RAJAC
Paradoxal, RAJAC se razboieste doar cu cetatenii pentru a colecta banii pentru tratarea apei pluviale. Cel mai mare debitor al RAJAC este chiar Primaria care are restante de 6 miliarde lei, iar contractul cu Regia de Apa-Canal nu a fost reinnoit. Primaria este cel mai mare proprietar din Iasi, strazile, trotuarele si unele terenuri facind parte din domeniul public. In cazul Primariei, insa, nu s-a pus nici un moment problema intreruperii alimentarii cu apa. „Nici la spitale nu taiem apa, chiar daca nu platesc. Sint unele institutii, cu o componenta sociala, la care aplicam alte metode. Probabil ca vom ajunge in instanta”, a apreciat Tudose. Viceprimarul Gheorghe Nichita, fost manager al RAJAC s-a vazut prins la mijloc in problema apei de ploaie. „Primaria trebuie sa-si asume raspunderea si sa plateasca. Trebuie sa rupem odata pisica asta in doua”, a spus Nichita, fara a mentiona insa si cind s-ar putea intimpla acest lucru. (A.Z.)
Jumatate de milion de lei pe an
La determinarea tarifului pentru serviciul de preluare a apei meteorice s-au luat ?n calcul determinarile facute ?n ultimii 80 de ani de catre Centrul Meteorologic Regional „Moldova”. Datele statistice au relevat ca ?n Iasi cad anual 589 l/mp de precipitatii, din care sint canalizati 324 l/mp. In functie de aceasta valoare este calculata si taxa perceputa la Iasi. „Practic, se plateste cam 1.700 de lei pe an si pe metru patrat. Nu mi se pare foarte mult. La Pascani se platesc 500 l/mp, la Bucuresti sau Cluj la fel”, a spus Tudose. Aceasta ar fi situatia in cazul celor care locuiesc la blocuri. In cazul iesenilor care locuiesc la case, situatia este sensibil diferita. Spre exemplu, „nota de plata” anuala pentru o familie care locuieste la casa, sau ?ntr-o constructie tip vila, a carei suprafata desfasurata este de 150 mp si detine alti 500 mp de livada, vie sau gazon, se calculeaza astfel: pentru suprafetele construite/betonate: 150 mp x 0,3 mc/mp/an x 5.450 lei/mc # 245.250 de lei; pentru suprafetele neconstruite: 500 mp x 0,1 mc/mp/an x 5.450 lei/mc # 272.500 lei. In total proprietarul plateste 517.750 de lei pentru apa de ploaie. (M.P.)

Comentarii