RECORD La Serviciul de Ambulanta Iasi s-a inregistrat simbata cel mai mare numar de apeluri de urgenta din istoria institutiei

duminică, 31 iulie 2005, 23:00
10 MIN
 RECORD La Serviciul de Ambulanta Iasi s-a inregistrat simbata cel mai mare numar de apeluri de urgenta din istoria institutiei

„Veniti repede, tata nu mai respira din cauza caldurii!”
Cuptorul atmosferic care a stapinit Iasul a transformat Serviciul de Ambulanta intr-o baza de gradul zero. E vineri dupa-amiaza, ora 18, iar termometrul arata in continuare 36 de grade. Cei patru operatori aflati la pupitrul de comanda al clasicului numar 961 nici nu apuca sa isi ridice privirea de la telefon, caci acesta suna continuu, demential. Medicul de garda tocmai s-a intors din misiune. Cazul pe care ni-l povesteste in continuare e unul „obisnuit” pentru el, in conditii de canicula. Pentru vocea de la celalalt capat al firului – a unui un tinar de 23 de ani – e, poate, «cumpana» acestui an: tatal sau ar putea muri. L-a doborit caldura.
Urgenta in Podu Ros
„Ambulanta, buna ziua!”, ii preia apelul operatoarea. Avalansa de cuvinte din partea tinarului disperat, aflat la celalalt capat al telefonului. „Este confuz si tremura?”, il intrerupe operatoarea, continuind apoi cu un tir de intrebari, pentru a se lamuri asupra gravitatii cazului: „A lesinat? Am inteles. Este diagnosticat cu vreo afectiune cardiaca?”. Raspunsul e afirmativ. „Asteptati linga bolnav, va rog! Un echipaj va ajunge la dumneavoastra”, se sfirseste convorbirea, si telefonul cade in furca. Nu sta nici doua secunde aici. „Urgenta in Podu Ros! Batrin lesinat care nu poate respira!” – este transmis mesajul, iar echipa de interventie intra in alerta. In timp ce soferul este informat cu privire la adresa, medicul de garda isi ia pe umeri echipamentul de urgenta si porneste grabit catre parcare. Soferul ii iese in intimpinare, iar medicul sare in ambulanta. Un minut, si masina „salvatoare” porneste spre destinatie. Distanta este parcursa ca intr-un raliu al vitezei. Linistea aparenta nu este „deranjata” decit de zgomotul girofarului aprins. In astfel de ocazii, lupta contra cronometru este perceputa altfel. Un minut face cit o zi intreaga. „Desi totul devine in timp rutina, corpul omenesc ramine o enigma. Nu stii cu ce te poti trezi cind ajungi la fata locului”, povesteste medicul coordonator.
In baie, un barbat de 70 de ani zacea inert
In Podu Ros, la cel de-al saselea etaj al blocului cu zece etaje, medicul relateaza ca tinarul de 23 de ani ii astepta nerabdator in pragul usii. „Veniti repede, cred ca nici nu mai respira!”, a spus disperat. In baia apartamentului, un barbat in jurul virstei de 70 de ani zacea inert. „Imediat i-am masurat tensiunea. Mult prea ridicata pentru o persoana de virsta lui!”, ne-a povestit medicul echipajului de interventie. Fisa medicala a pacientului le-a indicat insa ca era mai mult decit o obisnuita criza de tensiune sau un banal lesin. Cardiac fiind si hipertensiv, iminenta unui accident vascular cerebral era ridicata. Motiv pentru care pacientul a fost transportat imediat, sub perfuzii, catre unitatea de urgente a Spitalului de Neurochirurgie, urmind sa fie investigat de neurochirurgi.
Record: 400 de apeluri in cursul zilei de simbata
Misiunea echipajului s-a incheiat cu bine. Acesta a fost doar unul dintre cele 254 de solicitari la care Ambulanta a facut fata in cursul zilei de vineri. „Caldura asta ne omoara. Batrinii nu mai fac fata. Suna continuu chiar si pentru a cere sfaturi”, ni se confeseaza Mariana, una dintre operatoare. „Multe cazuri de lipotimii, peste 100 in numai trei ore”, adauga Simona, colega ei.
Conversatia lor este insa intrerupta de un nou apel. Un nou SOS, cred medicii. „Mi-a luat inima foc. Nu veniti sa ii stabilizati ritmul?” – suna glasul unui pusti pus pe glume. Pentru un minut, camera de garda e sub zodia veseliei. Insa „nebunia” urgentelor caniculare porneste din nou, iar gluma pustiului e repede uitata. In acest week-end, arsita a „victimizat” peste 700 de ieseni Daca vineri au fost putin peste 250 de apeluri disperate, simbata cuptorul atmosferic a generat nu mai putin de 400 de solicitari. Aproape dublu decit in mod obisnuit. Nici un medic de aici nu isi aminteste ca, vreodata, sa fi fost atitea apeluri intr-o singura zi. E decretat in unanimitate record istoric. Iar ieri, pina la ora 19.00, in jur de 100 solicitari. Un medic coordonator, un dispecer medical, patru operatori si 14 ambulante au fost speranta de viata a celor care au apelat la Serviciul de Ambulanta. Din fericire, ieri nu a fost inregistrat nici un deces la care sa fi contribuit in mod decisiv caldura. Nu asa s-a intimplat insa vineri, cind au murit doua persoane, si joi, cind un iesean de 200 kg a murit in timp ce conducea masina, la scoala de soferi.
Ce conditii trebuie asigurate la locul de munca pe vreme de canicula
Angajatii trebuie sa beneficieze de conditii speciale de munca pe timp de vreme caniculara. Astfel, legea prevede ca toti angajatorii trebuie sa puna la dispozitia angajatilor intre 2 si 4 litri de apa minerala zilnic. Cantitatea trebuie pusa la dispozitia fiecarui angajat. Aceasta masura trebuie luata cind temperatura aerului depaseste constant 30 de grade Celsius. Normele generale de protectie a muncii prevad si temperatura la care ar trebui pusa la dispozitie apa minerala. Astfel, apa trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 16 grade celsius si 18 grade Celsius. Legea mai prevede si alte facilitati pentru angajati in cazul in care temperatura depaseste 37 de grade celsius. Astfel, cind temperatura aerului depaseste 37 de grade Celsius sau exista fenomene de umiditate mare, angajatilor trebuie sa le fie redus timpul de lucru. Mai mult, in aceste perioade angajatii trebuie sa beneficieze de supraveghere medicala speciala si trebuie sa le fie asigurata ventilatia la locul de munca. Cei care nu respecta aceste prevederi legale risca o amenda intre 20 si 40 milioane lei.
„In casa ne coceam de vii. Am venit aici la umbra, dar tot cald e”
Caldura insuportabila si aerul greu de respirat au scos ieri din apartamente sute de ieseni. Inarmati cu sticle cu apa minerala, suc si bere rece, multi au plecat inca dis-de-dimineata in cautarea unor locuri cit mai racoroase.
Unul dintre locurile asaltate ieri de multi ieseni a fost padurea Bucium. „Nu mai puteam suporta caldura apasatoare din apartament. Stam la etajul cinci si soarele bate tot timpul la noi. Este groaznic. Pur si simplu sint momente in care nu mai putem respira”, a spus ieseanca Dana Cocea. Ieri, la orele amiezii, aproape ca nu aveai unde sa parchezi masina in zona Bucium. Zeci de autoturisme au fost lasate pe marginea soselei. Pe fiecare petic cit de mic de poiana erau cel putin doua gratare. Iar fumul si aromele de mici, cirnati sau ceafa care ieseau din padure aratau ca multi ieseni au cautat sa aiba umbra „totala”. Si zonele Ciric si Venetia au fost pline de oameni dornici sa se racoreasca. „Am ales sa venim aici pentru ca e mai bine decit acasa. In casa te coci de viu. Ne-am adunat toti vecinii si prietenii si am iesit la iarba verde. Am ales sa stam aici la Venetia, linga apa, pentru ca mai adie vintul si e mai racoare. Dar dar tot cald e”, a explicat Veronica Anton, fara sa lase din mina evantaiul cu care isi facea de zor vint. La Ciric, atmosfera era formata din manele, fum de la gratare si oameni in costume de baie. Ieseni din toate cartierele, goniti de caldura, s-au indreptat spre malul unei ape sau spre umbra deasa a unui copac. „Anul acesta nu am avut bani sa mergem in concediu. In schimb, venim aici la Ciric pentru ca este aproape de noi si este destul de racoare sub copaci”, a spus Andreea Murgoci. Nici nu a terminat femeia de vorbit ca o alta a inceput sa strige dupa copil. „Alexandru, ti-am spus sa nu mai sari in apa! De cind am venit nu ai stat o clipa pe patura”, i-a atras atentia o femeie copilului ei, care nu vroia deloc sa iasa din apa. La citeva sute de metri, la Ciric, scaldatul ii prinsese si pe oamenii mari. „Nu am venit cu gindul de a face baie, dar mi-au facut pofta copiii mei. In plus, apa e numai buna pentru scaldat”, a spus Sorin, un iesean trecut de patruzeci de ani. Acesta nu a indraznit insa sa puna in practica schema inedita de salturi descoperita de copii. „Ei se urca in salciile de pe malul lacului si sar direct in apa. Cica e mult mai placut asa decit sa intri pur si simplu in apa. La virsta lor isi permit sa faca asta, noi nu”, a argumentat Sorin. Dincolo de voia buna, majoritatea iesenilor care au iesit ieri la iarba verde au fost deranjati de un singur lucru: mizeria din jur. „Trebuie sa ai curaj sa intri in apa asta murdara. In plus, sint foarte multe gunoaie aruncate pur si simplu, atit pe mal cit si in apa. Acest lucru nu se intimpla numai din vina oamenilor, ci si din vina sefilor municipalitatii care nu amenajeaza zonele corespunzator. Aici, la Venetia, nu este nicaieri un tomberon pentru gunoaie. In aceasta situatie, cei mai multi oameni arunca mizeria pe unde apuca”, s-a plins Alin Paraschiv.
Canicula ucigatoare a venit din Sahara
Iesenii au putut simti in ultimele zile cum e in Sahara. Meteorologii sustin ca Moldova a intrat sub o masa de aer cald venita tocmai din nordul Africi „Caldurile din Sahara au ajuns si pe spatiul Moldovei. Astfel, s-au inregistrat valori deosebit de mari pentru aceasta perioada”, a declarat Neculai Luchian, sef serviciu Meteorologie din cadrul Centrului Meteo Regional Moldova Iasi. Dar sint si vesti bune. „Luni va fi la fel de cald, dar din noaptea de luni spre marti, un front atmosferic din nord va mai cobori valorile de temperatura. Cu toate acestea, vremea va ramine calda, cu valori intre 26 grade Celsius si 29 de grade Celsius”, a mai spus Neculai Luchian. Acesta a mai avertizat ca, in prima jumatate a lunii august, este foarte posibil ca temperaturile din ultimele zile sa se repete. „A fost un puseu al temperaturilor, al caniculei”, a afirmat Luchian. Un alt motiv de ingrijorare pentru ieseni au fost cotele foarte mari ale indicelui de disconfort termic (raportul temperatura-umiditate). Astfel, potrivit meteorologilor citati de Antena 1, la Iasi s-a inregistrat ieri si alaltaieri cea mai ridicata valoare a acestui indice din intreaga tara. „Indicele temperatura-umiditate a atins 83-84 de unitati. Valoare considerata prin lege maxima suportabila este de 80 de unitati. Din cauza valorii foarte mari a acestui indice, apar senzatiie de inabusire si neliniste. E ca si cum ai face baie in suc propriu, pentru ca procesul de transpiratie e foarte ridicat, dar evaporarea e mica”, a explicat Luchian.
Proprietarii de baruri si-au dublat vinzarile la bere si suc
Canicula din ultimele zile a facut sa explodeze terasele iesene. Tone de apa minerala, suc si bere s-au scurs weekend-ul acesta, si nu numai, prin majoritatea barurilor din oras. Patronii spun ca aproape nu mai pot face fata solicitarilor clientilor insetati din cauza arsitei. „De aproximativ o saptamina, vinzarile la bauturi racoritoare si bere au crescut spectaculos, de la 70% pina la dublu fata de perioada de inceput a sezonului estival. Bautura nici nu mai reuseste sa se raceasca in frigidere din cauza clientilor care, practic, ne-au asaltat zilele acestea”, ne-a declarat Cristina Alexandru, administratorul terasei Eclipse din Pacurari. Se pare ca la fel de cautate de ieseni au fost si ceaiurile cu gheata si ice-frappe-urile. „Caldura asta ne omoara. Trebuie sa ne racorim cu ceva rece, ca de exemplu un ice-frappe cu multe cuburi de gheta”, a spus Roxana Danila, pe care am gasit-o pe terasa Clubului Motor, „ascunsa” dupa un maldar de sticle de suc si apa minerala. Prezenta nelipsita a cuburilor de gheata din aproape orice tip de bautura a fost confirmata si de una dintre ospataritele de la bar. „Clientii au ajuns sa bea orice cu foarte, foarte multa gheata: sucuri, apa minerala sau plata, si chiar bere, in cazul in care lazile frigorifice nu reusesc sa le raceasca indeajuns. Cei mai multi ne cer sucurile la halbe, pentru a incapea astfel cit mai multa gheata”, ne-a explicat Madalina, una dintre ospataritele de la Club Motor.
Se pare insa ca cea mai mare cautare o are berea la halba. „Schimbam zilnic zeci de butoaie de bere. Nici nu terminam bine unul ca sint cite zece comenzi pentru urmatorul. Si daca un client a venit pentru o bere, in cele mai multe dintre cazuri aceasta se transforma in trei-patru”, ne-a spus una dintre chelneritele de la terasa Chill Out. Atmosfera de pe terase se precipita si mai mult noaptea. „Fiecare client consuma cel putin doua sucuri sau doua beri intr-o jumatate de ora. Barul este plin ochi, mai ales dupa ora noua seara, si continua tot asa pina in zori”, a spus administratorul terasei Eclipse.
Beti cit mai multe ceaiuri, la temperatura camerei
Datorita temperaturilor inalte (peste 32 de grade) din timpul verii, se produce o crestere corespunzatoare a transpiratiei, care are rol de regulator termic si care impiedica astfel supraincalzirea corpului. Odata cu apa, organismul mai pierde si saruri minerale si vitamine (mai ales pe cele solubile), antrenind astfel multe consecinte negative in desfasurarea proceselor fiziologice. Astfel, poate aparea astenia fizica, precum si perturbari ale proceselor metabolice sau o crestere (intensificare) a simptomatologiei in cazul unor boli cronice (hipertensiunea arteriala), care se traduc, in cel mai bun caz, printr-o stare de disconfort.
Pentru evitarea unor asemenea neplaceri, se impun masuri de inlocuire a pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de apa, saruri minerale si vitamine, pentru refacerea conditiilor normale de functionare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin consumarea in medie a doi litri de lichide pe zi, care nu vor fi baute prea reci (se elimina inainte de a hidrata organismul). In afara de lichidele propriu-zise, se vor consuma cit mai multe fructe si legume, datorita, pe de o parte, a rezervelor de apa, saruri minerale si vitamine pe care le contin, cit si datorita faptului ca in organism ele cedeaza apa sub forma de efect retard, asigurind in mod constant si pe termen lung lichidul.
Consumind cit mai multe fructe si legume (mai ales crude) dispare senzatia de sete continua datorita efectului retard de eliberare a apei din tesuturile vegetale. In plus, aceste fructe si legume elibereaza prin consum un numar mic de calorii. Se mai pot consuma infuzii (ceaiuri) caldute, usor indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali, de izma (nu in exces), de soc, de musetel, de sunatoare si mai ales de urzici (taie senzatia de sete), la temperatura camerei. Uneori, alegerea acestor ceaiuri se poate face si in functie de necesitatile terapeutice. Infuziile de plante se prepara cu o lingurita de planta la o cana cu apa. Alimentatia trebuie sa fie variata si judicios intocmita, in sensul valorii calorice a alimentelor, in ideea de a se consuma numai acele produse cu valoare calorica mica.
In plus, trebuie luate masuri de protectie impotriva soarelui (se va merge pe la umbra, cu capul acoperit, circulatia va fi limitata in intervalul orar 12 – 15). In acest interval nu se vor face expuneri la soare (plaja), se vor alege in mod judicios hainele, care trebuie sa aiba o culoare alba (deschisa), sa fie subtiri si aerate. (Ada GRAJDEANU, Mariana ZBERIANU, Felix GUZGA)

Comentarii