Scandalul ascultarii telefoanelor: Ipoteza rafuielii intre servicii secrete a fost lansata si de un membru al comisiei SRI din Parlament

vineri, 18 aprilie 2003, 23:00
2 MIN
 Scandalul ascultarii telefoanelor: Ipoteza rafuielii intre servicii secrete a fost lansata si de un membru al comisiei SRI din Parlament

Lupta serviciilor secrete in scandalul interceptarii telefoanelor a ajuns in Parlament. Un membru al Comisiei SRI din Parlament a confirmat, in exclusivitate pentru „Ziarul de Iasi”, care este miza interceptarilor telefonice de la Iasi. „Acum se da batalia pentru cine va controla activitatea de interceptare a convorbirilor telefonice”, a declarat deputatul Titu Gheorghiof. Ipoteza luptei intre serviciile secrete a fost avansata de „Ziarul de Iasi” inca de acum o saptamina. Intre timp, Comisia SRI din Parlament a trimis adrese mai multor ministere si SRI-ului pentru a incepe o ancheta in acest caz controversat.
Comisia SRI din Parlament a sesizat patru institutii
Acum o saptamina, cotidianul nostru avansa ipoteza ca inregistrarea facuta publica de consilierul local Dan Carlan ar reprezenta o rafuiala intre servicii secrete sau intre grupuri de interese. Practic, reporterii „Ziarul de Iasi” au emis ipoteza ca ceea ce a auzit Carlan pe mobil au fost convorbiri „furate” de unul dintre serviciile secrete de la un alt serviciu secret si trimise consilierului. In acest fel, se miza pe discreditarea serviciului secret care a facut inregistrarile in prima instanta. Ieri, deputatul PNL Titu Gheorghiof a confirmat aceasta ipoteza. „Exista un proiect de lege la Camera Deputatilor care prevede infiintarea unei autoritati nationale care sa aiba capacitatea tehnica de a intercepta convorbiri. Aceasta autoritate ar urma sa inlocuiasca SRI, singura institutie care poate face interceptari in acest moment”, a spus Gheorghiof. „Prin urmare, trebuie sa fim foarte atenti. Nu cumva a inceput o lupta intre organismele care vor sa patroneze comunitatea informatiilor?”, s-a intrebat Gheorghiof. Acesta a mai aratat ca au fost deja trimise de catre Comisia SRI adrese spre mai multe institutii ale statului. Astfel, au fost instiintate SRI, Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie, Ministerul de Justitie si Ministerul Informatiilor. „In baza raspunsurilor primite de la cele patru institutii, vom trece la audieri”, a precizat Gheorghiof.
Carlan va fi audiat luni la Parchet
Cel care a facut publica interceptarea telefoanelor, Dan Carlan, va fi audiat luni la Parchetul Iasi. „Am stabilit o intilnire cu procurorii, in legatura cu plingerea pe care am depus-o”, a spus Carlan. Acesta a reclamat la Parchet ca „Mobifon”, operatorul de telefonie mobila al carui client este, a refuzat sa-i comunice numarul de telefon de pe care a fost sunat cind a facut inregistrarea. Scandalul telefoanelor interceptate a fost facut public pe 10 aprilie. In cadrul unei conferinte de presa, Carlan a furnizat o inregistrare de 20 de minute, pe care sustine ca a primit-o pe propriul telefon mobil. Consilierul liberal a declarat ca inregistrarea este o dovada a faptului ca telefoanele sint ascultate. In cele douazeci de minute de inregistrare se pot auzi 18 interventii, din care 9 convorbiri, 4 apeluri pe robot telefonic, 3 transmisiuni de fax, una de modem si o transmisiune fara nici o mentiune (ultima interventie). Durata inregistrarii este de 19 minute si 40 de secunde. Telefoanele au fost date din toate zonele orasului iar pe inregistrare au fost surprinsi medici, notari, afaceristi, jurnalisti, cetateni obisnuiti. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii