Sefii Sanatatii promit ca pe 16 iunie acceleratorul de particule va fi instalat

miercuri, 09 iunie 2004, 23:00
3 MIN
 Sefii Sanatatii promit ca pe 16 iunie acceleratorul de particule va fi instalat

Pe 16 iunie, ora 13, incepe instalarea acceleratorului liniar de particule de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Cel putin asa promit conducerile spitalului si Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. Desi ar trebui sa se bucure, bolnavii de cancer nu mai cred in astfel de promisiuni. Aparatul care ar fi trebuit sa le salveze viata sau macar sa le-o prelungeasca zace de 4 ani in curtea spitalului. Multi dintre ei au murit, poate, cu gindul ca o parte din viata le-a fost furata. Practic, cel mai performant aparat folosit in lume pentru tratamentul cancerului, si care costa 4 milioane de dolari, a fost tinut timp de patru ani in ploaie in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”, sefii Sanatatii iesene dind vina unul pe celalalt pentru acest lucru.
Dupa patru ani de tergiversari, nepasare si promisiuni desarte, acceleratorul liniar de particule are sansa, in sfirsit, sa fie instalat. Mai norocosi au fost bolnavii de cancer din Bucuresti, Tirgu Mures si Cluj. In aceste orase functioneaza deja cu succes astfel de acceleratoare, primite in acelasi timp ca si cel de la Iasi.
De doua luni, lucrarile la cladirea de amplasament s-au incheiat. A fost necesara schimbarea a doua conduceri ale DSP-ului si trei ale Spitalului „Sf. Spiridon” pentru ca aparatul sa aiba definitivat locul de amplasament. „Pe 16 iunie s-au programat specialistii elvetieni sa fie la Iasi ca sa verifice acest amplasament. Noi numai cu aur nu am dat in spatiul destinat aparatului. Am indeplinit toate cerintele. Si eu, si conducerea DSP am facut presiuni si la minister, si la firma «Medrom», care apartine de firma elvetiana, ca sa vina sa instaleze acceleratorul”, a spus ieri conf.dr. Dragos Negru, noul director general al Spitalului „Sf. Spiridon”.
Medicii din Tirgu Mures, unde acceleratorul functioneaza de anul trecut, spun ca terapia cu ajutorul acceleratorului de particule da rezultate mult mai bune decit tratamentul care include doar radioterapie sau chimioterapie, ambele fiind mult mai traumatizante. Practic, aparatul emite un fascicul de particule atomice care pot fi directionate precis spre tumoare. Aceasta este localizata cu precizie, ca mai apoi sa fie distrusa. Daca un bolnav cu tumoare cerebrala, tratat cu metodele clasice, supravietuia maximum sase luni, acum sansele sale de supravietuire au crescut simtitor, existind numerosi pacienti, dintre cei tratati la Bucuresti, care au depasit un an si care se simt bine.
Acceleratorul liniar de particule de la Iasi are de acum o istorie. O istorie impanata de promisiuni, declaratii sforaitoare, dar si de sute de oameni condamnati la moarte. Practic, timp de doi ani, din momentul in care a ajuns la Iasi, aparatul a fost abandonat in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”. In iulie, 2003, noua conducere a DSP Iasi facea primele estimari: un aparat descompletat din care se furasera niste piese si o cladire fara nici o amenajare corespunzatoare. „Trag nadejde ca pina la sfirsitul verii aparatul sa fie instalat, ca altfel eu mor. Au fost dati atitia bani, ca m-am saturat”, a spus atunci prof.dr. Stefan Georgescu, numit proaspat director al DSP. Peste numai o luna si jumatate, directorul DSP revizuieste o situatie ce devenea din ce in ce mai jenanta. „Am reusit sa gasesc intelegere la firmele cu care am facut initial contractul pentru amenajarea spatiului, dar acceleratorul va fi bagat inauntru abia in octombrie”, spunea doctorul Georgescu. A trecut si luna octombrie 2003, si anul 2003, iar aparatul tot sub o prelata in curtea spitalului si-a petrecut iarna si primavara anului 2004. Sfirsitul lunii martie a acestui an il prinde pe seful DSP cu un nou termen: „Sper ca intr-o luna acceleratorul sa fie montat”. O alta promisiune fara acoperire. Asteptam, acum, ziua de 16 iunie. (Carmen MAFTEI)

Comentarii