Sfinta a scos Iasul in strada

duminică, 15 octombrie 2000, 23:00
7 MIN
 Sfinta a scos Iasul in strada

In cele sapte zile de pelerinaj, sute de mii de credinciosi din toata tara s-au adaugat la sutele de mii de ieseni. Iasul a trebuit sa faca fata unui veritabil puhoi de oameni. Unii dintre cei veniti s-au gazduit la rude, prieteni sau cunostinte. Pentru cei mai multi dintre nou-veniti insa, problema cazarii a fost una dintre cele mai importante. Hotelurile si motelurile iesene nu au putut sa gazduiasca decit un numar infim de pelerini, cea mai mare parte a locurilor fiind rezervate cu o luna inainte. Cei care nu au mai gasit adapost nici la prieteni, nici la hoteluri, s-au descurcat cum au putut. Unii au dormit in masinile cu care venisera, altii in salile de asteptare din gara. Altii, nemaigasind loc nici aici au dormit pur si simplu sub cerul liber. Faptul ca zilele acestea vremea a fost frumoasa a reprezentat o adevarata binecuvintare pentru ei. Simbata dimineata, pe strada colonel Langa, citiva pelerini isi stringeau culcusurile improvizate pe trotoare. "Eu sint din Nasaud, maica, si am venit si eu la moastele Sfintei. N-am pe nimeni in Iasi, asa ca dorm si eu pe aici. A dat Domnul si n-a plouat, ca altminteri nu stiu ce-as fi facut", ne-a spus o batrina, in timp ce-si aduna sacul pe care dormise peste noapte.
Jandarmii au facut cu greu fata multimii
Strazile din jurul Catedralei Mitropolitane au fost inca de la primele ore ale diminetii pline de lume. Multimea de credinciosi veniti sa se inchine cuvioasei Parascheva blocase practic toate caile de acces spre Mitropolie, intirziatii nemaiavind nici o sansa sa mai intre. Inca de la primele ore ale diminetii, aproape 200.000 de oameni venisera sa asculte slujba sfintei liturghii, mai putin de jumatate reusind sa intre in curte. Masa de credinciosi care doreau sa se inchine Sfintei a fost tinuta cu greu in loc de cordonul viu de jandarmi. Multi oameni au incercat sa ajunga la moaste pe la intrarea principala a Mitropoliei, desi se stia ca nu este posibil. "Nu va mai inghesuiti degeaba! La Sfinta se intra pe partea cealalta, prin vale", incerca sa se faca auzit un sergent-major de jandarmi. Pe linga racla cu moastele sfintei Parascheva s-au perindat zeci de mii de credinciosi. Cu toate ca se mergea destul de repede, multi isi pierdusera rabdarea. "M-am asezat la rind de cu noapte. Nu cred ca m-am miscat din loc cu mai mult de zece metri. Mi-e sa nu mi se faca rau", ofta un credincios aflat la rind. Cei care isi pierdusera speranta de a mai ajunge sa se inchine la moastele sfintei in ziua hramului incercau alte mijloace. Din cind in cind, un soldat se apropia de multime si lua cite un buchet de busuioc sau vreun prosop. Se strecura apoi pina la racla, o atingea cu obiectele aduse si le arunca inapoi in multime. In citeva clipe, dintr-un buchet de busuioc fericitul "proprietar" nu mai raminea decit cu un fir. Celelalte erau impartite intre oameni. Din ultimul fir ramas, o jumatate era data unui alt pelerin, mai putin norocos: "Macar o bucatica, s-o pun la icoana". Cei care nu au reusit sa se inchine la moastele sfintei simbata au putut sa o faca a doua zi, periplul credinciosilor prin fata raclei continuind si duminica.
Miliarde de lei date pe chilipiruri
Timp de o saptamina, Iasul a fost, in afara de centrul ecumenic al Romaniei, si centrul sau economic. Multimea credinciosilor veniti la hramul Cuvioasei Parascheva a reprezentat o adevarata mana cereasca pentru tot felul de comercianti mari si mici. Strazile din centrul Iasului au fost pline de sute de tarabe, chioscuri si corturi. De cumparat, se putea cumpara aproape orice: piine, bere, vata de zahar, jucarii, icoane, lantisoare, ursuleti de plus, caciuli de blana, flori si lista chilipirurilor ar putea continua. Citi bani au cistigat comerciantii intr-o saptamina de sarbatoare e greu de spus, dar cifra totala a vinzarilor este de ordinul miliardelor. La un singur cort, intr-o singura zi s-a vindut bere de peste 15 milioane.
In spatele Mitropoliei s-a organizat un fel de "mini-bazar duhovnicesc" ad-hoc. Calugari reprezentind zeci de manastiri, schituri si biserici din toata tara au venit la Sarbatorile Iasului cu speranta de a stringe bani din vinzarea de obiecte de cult. Icoane, candele, carti si haine bisericesti, cruciulite, medalioane cu portretul Sfintei Parascheva, luminari si multe altele, toate erau destinate ridicarii sau repararii unor lacasuri de cult. Nu au lipsit nici calugarii care apelau la mila credinciosilor, fara a vinde ceva.
Hotii de buzunare au stricat sarbatoarea credinciosilor
Sarbatorile Iasului au fost asteptate cu speranta nu doar de credinciosi sau comercianti, ci si de bine-cunoscutii hoti de buzunare. Prezenta lor, in special in mijloacele de transport in comun, a ajuns sa fie privita aproape ca ceva firesc. Sase-sapte pirande, una din ele cu un copil in brate urcau intr-un tramvai, de preferinta aglomerat, amestecindu-se printre calatori. Dupa o scurta privire in jur, ele se indreptau spre o femeie in virsta, mai vulnerabila, incojurind-o. Profitind de imbulzeala din tramvai, femeia era imbrincita, fiind buzunarita rapid. Daca totusi victima protesta, incepea scandalul, presarat cu expresii dintre cele mai vulgare. Nimeni din jur nu lua atitudine in vreun fel, ci taceau privind jenati in jur, cu un aer de parca nu s-ar fi intimplat nimic. Dupa ce pirandele coborau, pasagerii se multumeau sa comenteze indignati tupeul hoatelor.
Inca din cursul noptii, pelerinii au ocupat curtea Catedralei Mitropolitane, in asteptarea slujbei de Sf. Parascheva, punctul culminant al Sarbatorilor. La ora 9.30, patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei si mitropolitul Ieronimus de Livadia, la care au fost invitati inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Elene si Bisericii Ortodoxe Romane, precum si ai Bisericii Romano-Catolice, au intrat in Catedrala Mitropolitana pentru oficierea slujbei Sfintei Liturghii. Intrarea inaltilor prelati a fost posibila numai printre cordoanele de jandarmi si politisti, credinciosii din apropiere imbulzindu-se sa atinga straiele patriarhilor. In jur de 150.000-200.000 de oameni s-au aflat in timpul slujbei in zona din jurul Catedralei. Pe Bd. Stefan cel Mare nu puteai arunca un ac de atita multime, iar stradutele alaturate, din Piata Unirii pina in Podu Ros, au fost pline ochi.
In curtea Mitropoliei slujba a fost ascultata la statiile de amplificare in timpul peregrinarilor la moastele sfinte.
In predica tinuta la Catedrala, patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a indemnat credinciosii la iubirea de semeni, luind exemplul Sfintei Parascheva: "Oricit de necredincios ar fi cineva, nu se poate indoi de minunile Sfintei Parascheva, ale carei moaste sfinte ne arata ca exista si pentru noi posibilitatea vietii de dupa moarte, arata faptul ca sacrificiul crestinului din dragoste fata de Hristos sint rasplatite. Chiar daca Sfinta Parascheva este de origine greaca, a fost trimisa in Romania pentru a ajuta credinciosii. Evlavia comuna a credinciosilor, faptul ca moastele Sfintei Parascheva au fost daruite de patriarhul ecumenic al Constantinopolului Partenie, faptul ca Iasul si Moldova este un centru monahal, toate acestea sint rezultatul exemplului Sfintei Parascheva. A daruit hainele sale unei fete sarace necunoscute, urmind astfel indemnul Sf. Ioan Botezatorul care spunea cine are doua haine sa dea o haina celuilalt. Tragem concluzia ca Sf. Parascheva avea o nesfirsita dragoste fata Hristos si fata de semeni. Sa urmam exemplul Sfintei Parascheva".
O parte din moastele Sf. Gheorghe vor ramine la Iasi
PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj pentru respectarea traditiilor familiei, facind aluzie la recentele reglementari ale libertatii de expresie a homosexualilor. "Ma bucur ca sint personalitati impreuna cu noi. Biserica Ortodoxa Romana a aparat intotdeauna traditia familiei si exemplu avem pe cel al familiei Brincoveanu. Sfinta Parascheva este un exemplul al devotiunii tineretului fata de dragostea intru Hristos. Nu trebuie sa ne fie teama de a ne apara virtutile credintei. Cu totii am trait momente de umilinta in trecut. Din locul unde am venit cu totii, la moastele Sfintei Parascheva si Sfintului Gheorghe dobindim cite ceva. Nici un credincios nu pleaca fara a se gindi la ceva anume. De la noi toti, de la Biserica toti asteapta sa constituim niste faruri pentru poporul roman. Sa fim farul de lumina pe care il cauta poporul nostru".
IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a primit in dar de la patriarhul Bartolomeu I o candela de argint, care sa arda in fata moastelor Sfintei Parascheva. De asemenea, patriarhul a decis ca o parte din moastele Sfintului Gheorghe sa ramina pentru totdeauna la Iasi, alaturi de cele ale Sfintei Parascheva. PF Teoctist a primit in dar de la mitropolitul Daniel o cruce a invierii, iar mitropolitul Ieronimus a primit o icoana a Sfintei Parascheva.
In jurul orei 13.00, inaltii prelati au binecuvintat credinciosii prezenti in curtea Catedralei.
Parada electorala cu o sumedenie de politicieni
"Pilgrimage 2000", proiectul pan-european de cuprindere a Iasului in cele cinci mari orase de pelerinaj din Europa, a constitui un bun prilej de campanie electorala in anul 2000 pentru candidatii la presedintie. In interiorul Catedralei si-au facut aparitia, rind pe rind, Petre Roman, Ion Iliescu, iar la sfirsitul slubjei s-a inchinat la sfintele moaste si premierul Mugur Isarescu. Cuvintele Evangheliei au fost ascultate de Valeriu Stoica, Mircea Ciumara, Ion Solcanu, Varujan Vosganian, Anghel Stanciu. Ion Iliescu a beneficiat de asistenta unui preot care ii facea mici semne atunci cind trebuia sa faca semnul crucii sau sa se ridice in picioare. La sfirsitul slujbei fiecare s-a perindat la racla Sfintei Parascheva si sipetul cu mina Sfintului Gheorghe. In cursul dupa-amiezii, politicienii s-au facut nevazuti la diverse intruniri politice sau au plecat pe trasee electorale.
Mugur Isarescu a poposit pe drumuri prafuite de tara. De la Mitropolie, premierul, insotit de ministrul MLPAT, Nicolae Noica si autoritati locale, a plecat la Raducaneni si Grozesti. Scopul vizitei a fost inaugurarea unor poduri si drumuri comunale. La capatul unui catun satenii au aruncat cu buchete de flori pe masina primului-ministru, bucurosi ca a trecut o persoana importanta pe linga casele lor. La Grozesti, un sat uitat de lume, Mugur Isarescu a intrat in casa unei batrine, care isi pregatise bucate pentru musafiri. Sub ochii mirati ai acesteia, primul-ministru nu s-a sfiit sa manince mamaliga si sarmale. Sperind ca vor obtine bani mai multi pentru Grozesti, primarul a initiat o ceremonie de inminare a titlului de cetatean de onoare al comunei. (Alexandru ZANOAGA, Fanica DUMITRASCU, Costel MAZILU)

Comentarii