Un chelner face cariera

marți, 23 aprilie 2002, 23:00
8 MIN
 Un chelner face cariera

A ajuns la Iasi cind avea doar 17 ani. Dupa doi ani la o scoala profesionala de ospatari si-a inceput ascensiunea. Haraga a servit prin crisme, si-a facut relatii si a inceput sa agoniseasca. S-a insurat de tinar, dar nu s-a multumit cu o afacere mica, cu o Dacie si cu un apartament. A vrut mai mult. Marea lovitura a dat-o in ’96, cind fiul de taran din Pausesti i-a sucit mintile unei femei cu afaceri groase, Floarea Gust, maritata si ea. I-a intrat sub piele, a cucerit-o. Femeia a divortat, la fel si Ioan Haraga. In doar o luna s-au casatorit, iar chelnerul s-a trezit, peste noapte, mare patron, invirtind miliardele cu lopata. Pentru ca statutul de afacerist nu-l mai satisfacea, Haraga a vrut si un statut social pe masura. A intrat in PDSR, a cotizat constiincios si a asteptat cuminte sa culeaga roadele. Acestea au venit, la numai trei ani. In 2000, Ioan Haraga a devenit consilier local al PSD, iar un an mai tirziu, sef al Oficiului pentru Protectia Consumatorului. Nu mult a lipsit sa ajunga viceprimar, daca turul doi al alegerilor locale ar fi avut alt rezultat.
Cum a inceput ascensiunea
A ajuns in Iasi acum 33 de ani. Ca multi baieti de la tara, voia sa se faca mecanic de locomotiva. Viata insa il pregatea pentru altceva, asa ca nu a reusit sa se inscrie la examen pentru ca purta ochelari. Decit sa se duca acasa cu coada intre picioare, a preferat sa culeaga, in loc sa aleaga: s-a inscris la Scoala Comerciala Profesionala, sectia "ospatari-bucatari". "Era singura scoala la care ma mai puteam inscrie, in ultima zi", a rezumat episodul Haraga. Doi ani de zile, cit a durat scoala, a dus-o prost. "Se considera ca nu e o scoala pentru baieti. In clasa erau 28 de fete si doi baieti. Unul eram eu", a spus seful Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC). Orele de curs alternau cu cele de practica, la fostul bar "Cotnari", singurul bar de noapte din Iasi de la acea vreme. Acolo, exact in locul in care se afla acum restaurantul "Cotnari", a facut de toate, de la spalat pe jos si spalat vase pina la aranjat mesele si servit la masa. A devenit un chelner de nota zece, pentru ca stia ca nu are incotro. Era strins la punga, dar nu si la placeri, pe care a crezut ca si le va mai domoli prin insuratoare. Pe care a facut-o la 18 ani si jumatate, cu o fatuca venita dintr-un sat din Galati. "Lucram si strinsesem ceva banuti. Am zis ca ori ma insor, ori scap caii la vale", si-a explicat Haraga impulsul de acum 31 de ani. In primul an de casatorie i s-a nascut si primul copil, la citeva luni dupa ce devenise "sef" peste farfurii.
Un chelner cu acte in regula
La 19 ani, viata tinarului chelner constiincios Haraga parea s-o fi luat pe drumul cel bun. Plecat dintr-un satuc, din Pausesti – Dumesti, nu departe de Iasi, facuse doi ani de profesionala si devenise sef de restaurant. In 1971, vizavi de "Bolta Rece" se afla restaurantul cu autoservire "Alunis", pe care-l luase in primire la terminarea scolii. "Era foarte mult pentru mine, la virsta aceea. Aveam 42 de oameni in subordine, plus citeva chioscuri in piata, de care raspundeam", povesteste, plin de importanta, consilierul local Ioan Haraga despre prima lui responsabilitate. O considera si acum ca pe o realizare cu care se mindreste. "Da, sef de restaurant la 19 ani!", a adaugat, pentru a da greutate afirmatiei, cu o mina serioasa. Pentru sotia lui de atunci insa, slujba nu se ridica cu mult deasupra celei de chelner. "Ei, sef de restaurant! Era gestionar la o bodega…", spune Elena Leca, fosta sotie a sefului OPC.
"Imi placea sa citesc, sa fiu atent"
Oricum, sefia lui Haraga nu a durat prea mult pentru ca in 1972 si-a inceput stagiul militar, pe care l-a terminat in august 1973. Intors in Iasi, Haraga a luat pe mina o alta bodega, beraria "Bucsinescu". Nici aici nu simtea ca potentialul sau este utilizat la maximum, asa ca a dat din coate cit s-a putut. Pina cind, in 1976, a ajuns sef la restaurantul Hotelului "Unirea", aflat atunci in pline lucrari de amenajare. Ghinionul lui a fost ca, chiar inainte de a se deschide hotelul, in martie 1977, a avut loc cutremurul. Drept urmare, in acelasi an, Haraga a fost mutat ca sef de sala la restaurantul Hotelului "Traian". Era primul sau "succes". "Imi placea sa citesc, sa fiu atent la tot ce se intimpla. Asa am fost propus pentru aceste functii", a explicat Ioan Haraga care a fost reteta.
"Prefera sa stea cu tot felul de turiste la masa, seara"
O lovitura "groasa" a fost pentru Haraga detasarea pe litoral, ca sef al complexului "Diana" din Saturn. Hotel, restaurant si discoteca, cu o capacitate de citeva sute de locuri, toate pe mina unui sef de 28 de ani. Puterea de care dispunea atunci Haraga l-a transformat intr-un dictator, atit profesional, cit si domestic. "Cind dadeam un ordin, aveam grija sa fie executat. Urmaream personal ca treaba sa fie bine facuta", a afirmat seful de la OPC. "Dictatura" ii pria, dupa cum a povestit chiar el: "Cistigam in jur de 12.000-13.000 lei pe luna. Dar nu era mare lucru, asa mi-am luat si eu un apartament, o Dacie… Trebuia sa am grija de fete". Cu toate acestea, in familie era un adevarat zbir. "Cind ma duceam si eu cu fetele la mare, le spunea celor din hotel ca fiicele lui sint numai ale mele, din prima mea casatorie, numai ca sa nu stea cu noi la masa. Culmea e ca eu nu am mai fost casatorita inainte. Prefera sa stea cu tot felul de turiste la masa, seara, si ne trimitea pe noi in camera ca sa nu-l vedem", a declarat Elena Leca, fosta Haraga. Pentru ea, functia bine remunerata a fostului sot era numai o parada ieftina a unui infatuat. "E un grandoman, ii place sa se uite lumea la el, si chiar se uita inapoi sa vada daca e privit. Tot timpul erau lipsuri la noi, nu am dus-o niciodata bine cu el, din punct de vedere financiar", a mai spus fosta sotie a chelnerului-sef.
A lucrat si pe la "Trei Sarmale"
Pentru Haraga, "cascavalul" s-a terminat in 1985, cind absolventul de profesionala de ospatari s-a reintors in Iasi. De data aceasta, servetul l-a purtat pe brat la "Trei Sarmale". Unde nu mai era de mult localul traditional de altadata. "Dupa ’85, localul era o bomba. Se ducea toata lumea si bea bere, nici nu aveai cum sa intri ca iti dadea betivul cu halba in cap", a spus cel care l-a numit pe Haraga in functia de sef al OPC, prefectul Corneliu Rusu Banu. "Normal ca nu am intrat niciodata acolo in acea perioada", a mai spus prefectul. Dupa sase ani de "solda" la "bomba" din Bucium, numele Haraga a devenit sinonim cu acela de intreprinzator privat. Impreuna cu fosta lui sotie, actualul consilier local a infiintat firma "Safir"; acum, un modest magazin in Nicolina. Steaua lui Haraga dadea insa semne evidente de intunecare: afacerea mergea sontic-sontic, cit sa nu moara. "Ma ocupam cu diverse", a fost descrierea afacerii "Safir", din punctul de vedere al sefului OPC. In 1993, cutitul ajunsese la os: dupa 22 de ani de restaurante, banii de-abia ii cirpeau buzunarele, in Dacie se suia doar cind se satura de facut talpa, cele doua fete crescusera. Colac peste pupaza, relatia conjugala scirtiia din toate incheieturile: "Era atita cearta si scandal, incit fata cea mare nu a stiut niciodata sa zimbeasca", s-a confesat fosta sotie a lui Haraga. Actualul bugetar a gasit o singura solutie: intoarcerea la "tatuca" stat, adica sefia complexului comercial al "Fortus"-ului.
O femeie, o afacere si o pozitie respectabila
Aici a clocit Haraga ouale de aur. Seful complexului comercial de la "Fortus" a gasit in scurt timp un partener de afaceri pe termen lung in firma "Belvedere", de la care achizitiona piine. Desi firma avea doi patroni, sotii Mihai si Floarea Gust, actualul sef al OPC a preferat sa colaboreze in special cu patroana. A facut-o atit de bine incit, in 1995, la propunerea acesteia, Haraga ajunge administrator al firmei "Belvedere". Pentru nici citeva luni, insa. Pentru ca, la inceputul anului 1996, Haraga ii ia locul lui Mihai Gust. Atit in afacere, cit si in viata particulara. In ianuarie 1996 divorteaza de Elena Haraga, sotia lui, iar in februarie se recasatoreste cu Floarea Gust, care devine in buletin Floarea Haraga. "I-am tolerat multe, dar cind am auzit asa ceva, nu mi-a venit sa cred. Vreau sa-l uit cu totul, sint mai multumita fara el", atit a avut de spus Elena Leca, fosta sotie, despre sfirsitul casatoriei ei. In ceea ce-l priveste pe Haraga, "despre morti, numai de bine", si-a spus acesta. Dintr-o data, fosta lui viata deviase pe linie moarta, in timp ce el conducea locomotiva pe care nu apucase inainte sa urce: s-a trezit proprietarul unei afaceri banoase, locatarul unei vile impresionante, soferul unei masini scumpe. Dupa ce isi macinase aproape 30 de ani din viata ca sa ajunga cineva, in sfirsit reusise. Dar nu i s-a parut suficient; a vrut mai mult.
Prefectul: "A fost si palmas, si noua ne trebuia unul"
In 1997, s-a inscris in fostul PDSR, unde a cotizat in disperare. A inceput sa studieze "Dreptul", la Chisinau, a pus pe picioare un "castel" pentru uzul propriu in Bucium. Partidul nu l-a uitat: in 2000 a devenit consilier local pe listele PSD, iar in 2001 i s-a dat pe mina soarta consumatorilor din tot judetul, fiind numit sef al OPC. "Este jurist si are experienta in alimentatie. A fost si palmas, chiar daca eu nu l-am prins cind era cu servetul pe brat, si noua ne trebuia un palmas", a justificat Rusu Banu numirea lui Haraga in acest post. "Nu mi-a dat nimic partidul, ba dimpotriva, am cotizat eu la partid. Postul acesta nu inseamna nimic pentru mine, am un salariu de 2.600.000 lei, plus sporul de conducere de 30%", a spus Haraga. Acum nu are decit o singura neimplinire, dupa cum spune: "As prefera ca iarna sa fac plaja, asa cum s-a intimplat acum citiva ani, cind am fost in Egipt de Revelion".
Averea lui Ioan Haraga: doua vile si o afacere buna
"Bani nu am, dar am doua case si o afacere", spune Haraga despre averea lui. Afacerea, de panificatie si patiserie, se numeste "Belvedere" si era evaluata, la nivelul anului 1995, la un miliard de lei de fostul proprietar, Mihai Gust. Acum face pe putin zece miliarde de lei, suma care-i permite lui Haraga sa contracteze un credit pentru utilaje noi de 40.000 de dolari. Prima casa este cea de la "Belvedere", pe care a cistigat-o fara sa dea nimic in schimb. A doua e un "castel" pe care l-a construit in Bucium. "Am crezut ca o sa ma mut acolo cu familia, dar m-am razgindit. Daca o voi vinde, voi cere mai mult de 90.000 de dolari", a spus Haraga. Adica mult peste trei miliarde lei, pentru o vila de prost gust, disproportionata, cu pereti verzulii si piscina in curte. O a doua varianta ar fi sa o transforme in pensiune de lux. Un lucru chiar usor, avind in vedere ca si-a amenajat cite un bar la fiecare din cele trei niveluri ale cladirii. Haraga conduce un Espero visiniu. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii