Unde se maninca cel mai ieftin in Iasi

marți, 30 noiembrie 2004, 00:00
2 MIN
 Unde se maninca cel mai ieftin in Iasi

Cele mai ieftine restaurante din Iasi au ramas cantinele studentesti. Cu aproximativ 60.000 de lei, studentii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” isi pot asigura o masa consistenta, cu doua feluri de mincare si desert, in fiecare zi, la cantina „Titu Maiorescu”. In Tirgusor Copou, la cantina Universitatii de Stiinte Agronomice, un meniu complet costa cu circa 10.000 de lei mai mult, iar sortimentele sint mai putin variate.
In jurul prinzului, cantina din „Titu Maiorescu” este asaltata de 500 pina la 700 de studenti, care vin aici pentru a servi cea mai importanta masa a zilei. Felul unu, constituit din ciorba sau supa, este cel mai dorit printre studenti. Pretul este foarte mic comparativ cu alte restaurante din oras si nu depaseste valoarea de 6.000 lei. „Vin la cantina de doua-trei ori pe saptamina ca sa maninc ciorba. Mi-e dor de ciorba facuta de mama mea, iar asta de aici seamana foarte bine cu a ei”, spune Florentina Verescu, studenta in anul II la Istorie. Pentru felul 2, studentii au de ales intre preparate din carne de porc sau de pui, gatite la tava sau la gratar: pulpe de pui la tava, snitele din piept de pui, piept de pui la gratar sau ceafa de porc la gratar. Toate acestea nu costa mai mult de 30.000 lei fiecare, la care se adauga o suma de 7.000 lei pentru garniturile de cartofi sau pilaf de orez asortat. „Singurul lucru care nu prea imi place la cantina este ca meniul contine cam aceleasi feluri mereu, pe care nu le poti combina decit de maxim sase ori. In occident, cantina studenteasca propune pe linga autoservire si un regim de fast-food sau restaurant”, sustine Ioana Sirghie, masteranda in anul I la Istorie. Salatele de varza sau muraturile au aceleasi preturi ca si ciorbele, iar chifla de piine de 100 de grame nu costa mai mult de 1.500 lei. Studentii pot alege ca desert prajitura cu nuca, trigoane cu crema de vanilie, banane sau rulada, cu preturi ce variaza intre 9.000 si 13.000 lei. Aceleasi tarife se aplica insa si persoanelor din exteriorul Universitatii: studenti de la alte universitati, taximetristi sau altii care au drum prin Copou. Chiar daca personalul strain ar trebui sa plateasca mai mult cu 20 % decit studentii, in realitate toata lumea plateste acelasi pret standard. Toti cei care iau masa la cantina „Titu Maiorescu” sint teoretic studenti la „Cuza” intrucit nimeni nu le cere studentilor sa se legitimeze cu vreun act de identitate, fie el carnet sau legitimatie de student. La cantina din Tirgusor, o ciorba cu carne ajunge la 14.000 lei, o portie de friptura cu cartofi costa 45.000 lei, iar o prajitura – 11.000 lei. (Cristina ORHEANU)

Comentarii