In 10 ani, canalizare in tot judetul

joi, 20 septembrie 2007, 00:16
3 MIN
 In 10 ani, canalizare in tot judetul

Zece ani, atit estimeaza sefii administratiei publice ca ar fi necesar pentru ca toti locuitorii judetului sa beneficieze de confortul oferit la oras. Concret, pina in 2018, orice catun ar urma sa beneficieze de alimentare cu apa, canalizare si epurare. Iasul va primi in perioada imediat urmatoare consultanta gratuita din partea a doua firme de specialitate din Austria si Germania pentru a redacta un proiect la nivelul intregului judet privind utilitatile care ar trebui sa fie nelipsite din intregul judet in zece ani.

„Iasul este unul din cele cinci judete pilot pentru care se va realiza un master-plan privind realizarea alimentarii cu apa, canalizarea si epurarea la nivelul intregului judet. La sfirsitul lunii februarie, acest proiect se va finaliza, urmind ca, in continuare, sa-l lansam pentru accesarea sumelor necesare finalizarii proiectului. Pina in 2015, trebuie sa finalizam alimentarea cu apa si canalizarea, iar pina in 2018 statiile de epurare", a precizat presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser.

Sau investitii, sau amenzi

Directorul RAJAC, Ion Toma, primari ai localitatilor din judet, dar si reprezentanti ai firmelor de consultanta, Ilf Consulting Engineers si Hydro Ingeneure, desemnate de Ministerul Mediului, s-au intilnit ieri pentru a trasa pasii pentru demararea realizarii amplului proiect. „Aceasta intilnire a fost foarte importanta deoarece am discutat cu firma de consultanta pentru accesarea de fonduri europene in domeniul mediului. Am chemat toate orasele si marile comune ale judetului pentru a clarifica o serie de detalii legate de lansarea acestui proiect. Acesta va viza realizarea sistemului de alimentare cu apa, canalizare si epurare acolo unde ele nu exista", a spus Flaiser.

Pentru implementarea proiectului, ar fi necesare in jur de 300-400 de milioane de euro. „Scopul vizitei mele la Iasi este sa cream si aici posibilitatea de a absorbi fonduri  europene pentru mediu. Vom lucra impreuna pentru a face proiectele necesare si pentru a obtine finantarile disponibile", a precizat Jurg Bach, reprezentantul firmei Hydro Ingeneure.

Concret, consortiul de firme va realiza acest plan prin care va fi evaluat necesarul investitiilor de la nivelul judetului, va decide care sint prioritatile pentru judet, va intocmi studiile de fezabilitate si va depune proiectul pentru accesarea fondurilor. „In sase luni si-au luat angajamentul ca vor redacta proiectul, pina in martie 2009 il vor demara, iar pina in 2018 acesta va trebui finalizat. Daca nu vom avea sisteme de alimentare cu apa, canalizare si epurare in toate localitatile judetului pina in 2018, vor fi aplicate amenzi tarii de catre reprezentantii Uniunii Europene, amenzi care vor fi recuperate de la nivelul localitatilor", a precizat Ion Toma.

O prima evaluare: 400 milioane euro

Astfel, alaturi de judete ca Bacau, Neamt, Prahova si Buzau, Iasul va beneficia de consultanta gratuita in cadrul programului pilot demarat de Ministerul Mediului. Pina in prezent, la nivelul judetului Iasi, peste 40% din localitati beneficiaza de alimentare cu apa si doar 15% de sistem de canalizare. „Evaluarea noastra pentru realizarea investitiilor la nivelul intregului judet se ridica la 350-400 de milioane de euro, dar firma de consultanta va realiza o noua evaluare, dar si un calcul cost/beneficiu asupra fiecarei investitii", a spus Toma.

Pentru a putea accesa fonduri structurale, RAJAC va trebui sa devina operator regional si sa se infiinteze o asociatie de dezvoltare comunitara la care sa adere toate localitatile din judet. „Sint trei conditii pentru a fi eligibil in acest program. O prima cerinta este sa existe o asociatie de dezvoltare comunitara formata din autoritatile care doresc sa participe la acest program, de aceea ar fi bine ca toate localitatile sa se inscrie in Asociatia Apa-Canal. Celelalte doua conditii privesc existenta unui operator regional si a unui contract unic de concesiune in care aceasta asociatie si operatorul, societate comerciala, practica un tarif unic la nivelul intregii regiuni", a afirmat directorul RAJAC.

Primarii prezenti la intilnire au anuntat ca vor sustine realizarea acestui proiect care ar fi benefic pentru intreaga comunitate. „Este buna ideea realizarii unui master-plan pentru alimentare cu apa si canalizare. Comuna Deleni are sistem de alimentare cu apa si ar mai avea nevoie de canalizare. Ar fi bine daca ne-am dezvolta ca un tot la nivelul judetului", a spus Gheorghe Furtuna, primarul comunei Deleni.

Comentarii