„Indiile galante” ale lui Andrei Serban, o explozie de bucurie si de ropote de aplauze

joi, 15 noiembrie 2012, 23:14
3 MIN
 „Indiile galante” ale lui Andrei Serban, o explozie de bucurie si de ropote de aplauze

  Opera ieseana a oferit aseara publicului un spectacol plin de emotie, bucurie, culoare si energie.  La cea dintai premiera a operei-balet „Indiile galante", regizorul Andrei Serban i-a avertizat pe spectatori ca vor fi purtati, de muzica si de artisti, intr-o aventura. "Povestea acestei opere este urmatoarea: zeita tineretii ii indeamna pe tinerii indragostiti sa profite de dragoste. Dar, o alta zeita, cea a razboiului, apare si, conform unei traditii a trevestiului in teatrul din Iasi, de pe vremea lui Miluta Gheorghiu, cand o juca pe coana Chirita, zeita aceasta a razboiului este si ea curtata de un barbat, un bass-bariton. El ii atata pe baieti sa plece la razboi. In acest fel apare pe lume Amor, care vine sa-i conduca pe cei ramasi in diverse locuri exotice, in cautarea dragostei: in Peru, in Turcia si in America indienilor asa-zis salbatici. Va invitam sa calatoriti cu noi, prin intermediul muzicii, si va asigur ca melodiile acestei opere sunt mult mai imbietoare decat muzica telefoanelor mobile. Deci, pa-pa-pa-pam, inchideti-le urgent! Si inca ceva: sa nu faceti fotografii si, in special, sa nu folositi flash-urile. Ii orbeste pe muzicieni si deranjeaza spectacolul. Si acum sss , liniste, incepeee", a facut  Andrei Serban introducerea spectacolului.

Pe parcursul a aproape doua ore si jumatate, publicul care a umplut Sala Mare a Teatrului National a urmarit captivat ceea ce se petrecea pe scena. Muzica baroca interpretata impecabil de orchestra dirijata de maestrul Adrian Morar, miscarea scenica a balerinilor, a solistilor si a coristilor, decorul deosebit, luminile si costumele s-au armonizat foarte bine, dand spectacolului un aer elegant si grandios in acelasi timp.

Artistii nu au evoluat doar pe scena, ci au venit si foarte aproape de public, dansand sau cantand pe culoarul din Sala Mare, in loje sau la balcon. De la balcon, au "revarsat" asupra spectatorilor petale de flori, momentul fiind emotionant si foarte aplaudat.

Dupa cum insusi regizorul subliniaza in textul de laudatio scris pentru spectacol, iesenii au trait aseara, gratie muzicii si dansului, cateva clipe de lumina si de magie: „In acest peisaj framantat al vietii, in care invidia, frustrarea, resentimentul alcatuiesc regula, o opera baroca necunoscuta ca Indiile galante, nu face decat sa ne bucure. In primul rand muzica lui Rameau este frumoasa, sincera, pura. Ascultand-o ai impresia ca respiri aerul de superioara, detasata, olimpiana indiferenta fata de mizeriile clipei. Subiectul e dragostea, sau mai precis cautarea ei in diverse locuri exotice, pe tarmuri imaginare, unde nu exista frustrare, ura si nici unul din sentimentele negative cu care ne confruntam zilnic. Aceasta muzica ne face sa pasim senin peste toate aceste adversitati. Prin intermdiul cantecului si al dansului, traim cu totii cateva clipe de lumina. Chiar cred ca Rameau poseda un elixir magic. Nu se putea gasi o ocazie mai nimerita pentru a celebra muzica si teatrul in aceasta simbolica sala ieseana, splendid renovata, decat aceasta capodopera festiva".

Spectacolul pus in scena la Iasi dupa modelul celui montat la Opera Garnier din Paris s-a incheiat cu o explozie de bucurie si in ropote de aplauze. De asemenea, spectatorii au strigat de mai multe ori "Bravo!" si au zambit vazandu-l pe Andrei Serban dansand, alaturi de artisti, cu un trandafir rosu in gura, pe care il primise de la o fetita.

Urmatoarele reprezentatii, considerate de asemenea premiere, vor fi jucate diseara si duminica, de la ora 18:30.

Comentarii