Intrebari de soferie: “Pe ce parte merge cireada?” si “Cum se leaga minzul?”

Subtitlu

duminică, 18 februarie 2007, 23:55
4 MIN
 Intrebari de soferie: “Pe ce parte merge cireada?” si “Cum se leaga minzul?”

Testele pentru recuperarea permiselor suspendate ii bulverseaza pe soferi. Acestia sint nemultumiti ca unele intrebari nu au nici o legatura cu permisul de conducere categoria B. "Ce ma intereseaza pe mine, ca sofer, pe ce parte a drumului se merge cu cireada de vite?", spune nervos unul dintre soferii veniti la retestare. Reprezentantii Politiei Rutiere recunosc ca intrebarile acopera o gama destul de larga, insa sustin ca cei care vor carnetul inapoi trebuie sa cunoasca legislatia.

Agitatie mare simbata dimineata la intrarea in sediul Politiei Rutiere. Zeci de soferi asteapta sa intre la examinare. "Esti pregatit?", "Ai mai citit ceva de saptamina trecuta?" sint singurele intrebari pe care si le adreseaza soferii cu carnetele suspendate, veniti la retestare. Majoritatea se cunosc intre ei. Vin deja a treia sau a patra oara sa isi recupereze permisele de conducere. Altii, abia ramasi fara permis, vin "sa ia pulsul" examenului si se intereseaza de intrebarile din chestionare. "Pai ce intrebari sa fie? In carte sint 37 de pagini numai cu sanctiuni. Nici daca vrei nu poti sa le inveti pe toate", raspunde repede un tinar, in timp ce mai rasfoieste brosura inainte de a intra la testare. Soferii din primele doua serii care au sustinut examenul asteapta cuminti in holul de la intrare sa vina examinatorul cu rezultatele. Sint aproape 60 de persoane. "Mai venim o tura si saptamina viitoare. Este timp…", se resemneaza acestia mai in gluma, mai in serios. "Sint multe intrebari aiurea, care nu au nici o legatura cu soferii care au categoria B. Ce ma intereseaza pe mine, ca sofer, pe ce parte a drumului se merge cu cireada de vite?", spune Nicolae Paraschiev, unul dintre soferi. Alti soferi sustin insa ca asta este una dintre intrebarile usoare. "Era mai bine inainte, stiai ca dupa 30 de zile ti-l da inapoi. Sint tot felul de intrebari care nu au nici o treaba cu soferul de categoria B. Pe ce parte a carutei se leaga minzul? Sau cu ce viteza trebuie sa circule postasul prin localitate. Nu se poate asa ceva", spune revoltat un alt sofer.

Optimism: "Data trecuta am facut 11. Acum am facut 12. Saptamina viitoare o sa il iau"

In timp ce soferii mai schimba impresii de examen, in holul Politiei coboara si examinatorul cu niste foi in mina: sint dovezile pentru cei care au trecut cu brio examenul. Soferii se aduna in jurul lui si spera sa isi auda numele strigat. Dupa ce imparte sapte dovezi, politistul se opreste: "Cam atit deocamdata", spune acesta. Cei sapte soferi isi iau repedele dovezile ca isi pot recupera permisul la terminarea perioadei de suspendare, le ureaza succes colegilor de examen si se grabesc sa plece. Ceilalti pleaca resemnati si isi dau intilnire saptamina viitoare. "Data trecuta am facut 11 bune. Acum am facut 12. Saptamina viitoare o sa il iau", pare optimist un sofer care a picat testul. Chiar si cei care si-au recuperat permisul sint revoltati de intrebarile din chestionare. "Nu e un examen usor. Sint intrebari aberante, legate de circulatia animalelor sau cele legate de amenzi si puncte penalizare. Pai eu, ca sofer, trebuie sa stiu regulile de circulatie, nu trebuie sa stiu ce amenzi imi da Politia", sustine Ioan Sarghie, profesor universitar la Universitatea Tehnica, unul dintre cei care si-au recuperat permisul, aflat pentru a doua oara la testare. "Saptamina trecuta am facut doar 12 puncte. Am stat si am invatat si acum l-am luat. Va spun eu ca cei de la tara, care traiesc din soferie, nu o sa-l recupereze in veci si ramin oamenii fara loc de munca. Nu este posibil!", a completat profesorul Sarghie. Reprezentantii Serviciului Politie Rutiera (SPR) recunosc ca intrebarile cuprind o arie larga din legislatie, insa spun ca cei care vor sa isi recupereze dreptul de a conduce trebuie sa invete. "Intrebarile cuprind toata legislatia rutiera, inclusiv cele legate de circulatia mopedurilor sau a transportului agabaritic. Lumea este intr-adevar nemultumita. Multi sint soferi cu experienta, dar trebuie sa fie constienti ca, daca nu cunosc legislatie, nu vor promova examenul. Asteptam noile chestionare, care vor fi mai simple", a explicat inspector principal Costel Mindru, purtator de cuvint al SPR. La testarea de simbata s-au prezentat 95 de soferi, iar dintre acestia doar 15 si-au recuperat permisele de conducere. De la 1 decembrie, de cind au intrat in vigoare noile norme rutiere, politistii au suspendat peste 900 de permise, aproximativ 600 dintre acestea fiind ridicate de la inceputul anului. Media de promovare a examenului este de sub 25 la suta.

Comentarii