La Iasi, 10.000 de elevi duc dorul parintilor plecati in strainatate

joi, 30 martie 2006, 22:36
3 MIN
 La Iasi, 10.000 de elevi duc dorul parintilor plecati in strainatate

Cazul lui Razvan Suculiuc, baietelul premiant de 10 ani din Ciortesti care s-a sinucis de dorul mamei plecate sa munceasca in Italia, continua sa socheze. Inspectorii scolari se arata ingrijorati de fenomenul migratiei iesenilor in alte tari, care afecteaza in primul rind comportamentul si situatia scolara a elevilor ramasi acasa. Agresivitatea in limbaj, dezinteresul fata de invatatura si starile de anxietate sint doar citeva dintre manifestarile pe care dascalii si psihopedagogii le-au sesizat la copiii ai caror parinti au plecat la munca in strainatate. Conducerea ISJ a comandat un studiu privind efectele migratiei temporare a parintilor asupra copiilor privati de afectiune.
Profesorii sint sfatuiti sa urmareasca mai atent copiii la ore
Inspectorii avertizeaza ca profesorii ar trebui sa fie mai atenti la astfel de comportament, incercind sa previna o tragedie ca cea de la Ciortesti. „Dascalii nu trebuie sa se limiteze la a preda ora si atit. Cunoscind situatia familiala a unui copil, acestia trebuie sa fie in primul rind mai atenti chiar la reactiile din timpul orelor”, a spus ieri Camelia Gavrila, sefa ISJ, socata de gestul la care a recurs in urma cu doua zile Razvan Suculiuc, baiatul premiant, de doar 10 ani, din Ciortesti, a carui mama era plecata in Italia sa munceasca din luna februarie. „Actul suicidal nu se inscrie in normalitate si nu putem ramine pasivi la astfel de gesturi”, a adaugat Gavrila. Aceasta spune ca astfel de tragedii trebuie prevenite, iar aici un rol important il au dirigintii, dar si orice alt profesor. Astfel, dascalii vor fi sfatuiti sa acorde mai multa atentie comportamentului elevilor, ca de exemplu la modul cum raspund acestia la ore, daca au deficiente de atentie sau daca isi pierd brusc interesul fata de carte. Recomandarile ISJ nu vor ajunge doar la profesori, ci si la parintii tuturor elevilor ieseni. Psihopedagogii din scoli vor elabora in cel mai scurt timp o scrisoare cu sfaturi catre parinti. Mai mult, ISJ a comandat psihopedagogilor un studiu privind efectele fenomenului migratiei adultilor in alte tari.
10% dintre elevii din Iasi au un parinte la munca in strainatate
Primele concluzii ale studiului au fost deja formulate. Astfel, ISJ a contabilizat un numar de 10.049 de copii care au macar un parinte plecat la munca in strainatate. Cifra inaintata de ISJ reprezinta aproximativ 10% dintre elevii judetului. Dintre acestia, 5.700 sint din oras, restul de 3.300 locuind in zone rurale. Psihopedagogii au trasat si profilul copilului lasat acasa de iesenii dornici sa cistige mai multi bani peste granita. Lasati de cele mai multe ori in grija bunicilor, a altor rude sau chiar a vecinilor, copiii in cauza devin apatici. „Avind o personalitate necristalizata si o nevoie continua de afectiune, la copiii care provin din aceste familii apar, si in functie de virsta, tulburarile de somn, ostilitatea verbala, tendinta spre agresivitate sau trecerea de la o stare la alta”, a rezumat Camelia Gavrila. Studiul comandat de ISJ va fi definitivat in citeva saptamini. Pina atunci, cazul extrem al lui Razvan din Ciortesti va fi dezbatut si la sedintele ISJ cu consiliul consultativ al directorilor, urmind ca forul sa propuna modalitati concrete de interventie a scolii in cazurile elevilor marcati de plecarea parintilor lor in strainatate.

Comentarii