Lacat pe usa Justitiei iesene

Subtitlu

miercuri, 02 septembrie 2009, 22:06
5 MIN
 Lacat pe usa Justitiei iesene

Personalul auxiliar a decis sa se alature protestului judecatorilor de la toate instantele iesene. In urma unei adunari generale, grefierii au decis sa nu mai faca parte din birourile sectiilor de votare, iar compartimentele de relatii cu publicul vor primi doar cererile justitiabililor ce vor fi inregistrate prin data certa (numai in dosarele care sint deja pe rol – n.r.).

"Activitatea cu publicul se va desfasura conform unui program restrins, de 3 ore, de la 10 la 13, si doar in zilele de luni si joi", au aratat grefierii. Ei mai cer deblocarea tuturor posturilor destinate personalului auxiliar si eliminarea diferentelor salariale dintre ei si celelalte categorii de personal din sistem (functionari, specialisti IT).

Totodata, ieri a fost ultima zi in care programul normal de functionare a fost respectat de personalul auxiliar de la Curtea de Apel si Tribunalul Iasi. In schimb, Arhiva din cadrul Judecatoriei a fost inchisa publicului. Judecatorii au continuat protestele, dispunind aminarea tuturor cauzelor, cu exceptia celor in regim de urgenta. Judecatorii spun ca protestele sint legale.

"Protestul se justifica prin Legea de organizare a instantelor si Regulamentul intern. Adunarea Generala poate lua astfel de decizii, deoarece privesc buna organizare si administrare a institutiei. Sintem constienti ca justitiabilii sint afectati, dar drepturile noastre nu sint respectate. Justitiabilii care vor avea de cistigat un drept in instanta il vor cistiga pina la urma", a afirmat judecatorul Aurel Dublea.

Si procurorii refuza programul cu publicul

Procurorii ieseni au decis sa se alature si ei protestelor. Ieri, reprezentantii Parchetului de pe linga Judecatorie, Parchetului de pe linga Tribunal si ai Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au decis formele de protest pe care le vor adopta. "Incepind cu data de 2 septembrie se suspenda activitatea de relatii cu publicul, ceea ce presupune acordarea de audiente si primirea de plingeri, cereri sau memorii la sediul unitatii. Cu aceeasi data se intrerupe activitatea de prelungire a dreptului de circulatie pentru persoanele cercetate in cauzele instrumentate de Serviciul Politiei Rutiere", a spus procuror Carmina Pascal, sef Sectie Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe linga Tribunal.

In plus, procurorii nu vor mai asigura permanenta dupa ora 16 decit in cazul retinerii unor persoane. Magistratii spun ca nu vor mai lucra in dosarele aflate instrumentate in acest moment, exceptie facind cele in care cei cercetati sint arestati. In cazul procurorilor de la Parchetul de pe linga Judecatorie, acestia ameninta ca nu vor participa in comisiile si birourile electorale, si nici la solutionarea in instantele de judecata a contestatiilor electorale. De asemenea, si la aceasta unitate audientele vor fi suspendate si nu se vor putea depune sesizari, plingeri sau memorii decit exclusiv prin oficiile postale.

In ce priveste procurorii din cadrul Serviciului Teritorial al DIICOT, acestia au adoptat aceleasi forme de protest prin intreruperea activitatii de urmarire penala cu exceptia celor in care s-au luat sau trebuie mentinute masuri preventive sau a celor care implica infractiuni flagrante. Programul de relatii cu publicul a fost sistat incepind de ieri, fiind primite doar cereri expediate prin posta, fax sau e-mail. Procurorii Curtii de Apel si cei ai Directiei Nationale Anticoruptie nu au luat inca o decizie daca se vor alatura protestelor.

"Va bateti joc de semenii vostri?"

Iesenii s-au aratat indignati, pe forumul "Ziarului de Iasi", de forma de protest a judecatorilor. "E de neadmis ca magistratii, platiti cu salarii enorme (raportate la veniturile normale ale romanilor), sa «apeleze» la astfel de comportamente. «Casta» judecatorilor a pierdut contactul cu realitatea din Romania, cu nivelul de trai al romanului de rind. Volumul de activitate «per capita» la magistratii de astazi nu e deloc mai mare decit cel din urma cu 30 de ani, cind, judecator fiind, aveam un salariu lunar echivalentul a 1.900 de dolari americani", scrie un iesean pe forumul editiei online a Ziarului de Iasi.

Un alt cititor al editiei electronice pare si mai revoltat: "Cum va permiteti sa va bateti joc de semenii vostri?". "Criza este si pentru medici, si pentru profesori, si pentru muncitori, si pentru judecatori si procurori sau politisti. Nu pot fi ei mai presus de ceilalti cetateni. Trebuie sa inteleaga faptul ca sint la fel ca ceilalti, au drepturi si obligatii egale", scrie pe forum un alt iesean nemultumit de protestele magistratilor.

Totodata, Ministerul Justitiei a precizat ieri intr-un comunicat ca dezaproba protestul. "Ministerul se pronunta pentru reluarea activitatii de judecata. Intreruperea incalca legea si statutul magistratilor si aduce grave prejudicii cetatenilor, bunului mers al societatii si economiei. Dobindirea unui statut salarial pe masura importantei si complexitatii muncii nu se poate face prin santaj institutional. Vremea mineriadelor a trecut", se arata in comunicat.

Fotbalistul Bilba se bucura din plin de protestele judecatorilor

Ieri a avut loc un nou termen in dosarul in care atacantul Politehnicii Iasi, Ionut Bilba, este acuzat de infractiuni privind circulatia pe drumurile publice. Din cauza protestului la care participa, magistratii de la Judecatoria Iasi au aminat acest dosar. "S-a dat termen pe 14 octombrie, din cauza protestului judecatorilor. Astazi (ieri – n.r.) s-au luat in discutie doar cauzele cu arestati. L-am anuntat din timp pe Ionut Bilba sa nu se prezinte la termen, pentru ca nu avea nici un rost sa vina si sa-si piarda timpul pe aici. N-am avut ce sa discutam astazi, pentru ca s-au aminat majoritatea cauzelor. Eu speram sa se puna in discutie probele la acest termen, dar nu s-a putut, si ii intelegem pe magistrati", a declarat ieri avocatul Marius Striblea, cel care il apara in instanta pe Bilba.

Potrivit anchetatorilor, in noaptea de 8 spre 9 octombrie 2008, in jurul orei 1.20, Ionut Bilba a fost oprit de un echipaj al Politiei Rutiere pe strada Sfintul Lazar, in timp ce se afla la volanul masinii personale, un Audi Q7, deplasindu-se dinspre Hotelul Sport catre Judecatorie. Politistii au aratat ca, dupa ce a fost tras pe dreapta, fotbalistul a refuzat sa se legitimeze si a blocat portierele, discutind cu oamenii legii prin geamul intredeschis. Ulterior, fotbalistul s-ar fi mutat de pe scaunul soferului pe cel al pasagerului dreapta fata.

Conform procurorilor, dupa citeva minute, la locul incidentului a sosit si sotia fotbalistului, care a urcat la volan. Pina la urma, Bilba a coborit din masina si le-a prezentat politistilor actele, dar a refuzat sa fie testat cu aparatul alcooltest, el fiind dus la spital, pentru recoltarea de probe de singe. Astfel, rezultatul primei probe a aratat ca Bilba avea o alcoolemie de 1,1 la mie, iar a doua a indicat 0,9 la mie, atacantul sustinind initial ca a baut doar 2 pahare de vin. Apoi, atacantul a revenit si a afirmat ca ar fi consumat 200 ml de whisky cu 5 minute inainte de a fi oprit de Politie. Bilba a cerut o recalculare a alcoolemiei, insa procurorii i-au respins solicitarea.

Comentarii