Marturia celui de-al doilea supravietuitor

vineri, 11 septembrie 2009, 11:36
4 MIN
 Marturia celui de-al doilea supravietuitor

Este unul dintre cei doi oameni care au scapat cu viata din microbuzul groazei. Isi aminteste ultimele clipe dinaintea catastrofei feroviare, iar imaginea trenului care vine inspre ei o are la fel de clar si acum in minte. Stie ca semaforul avea culoarea rosie si ca soferul autobuzului nu avea voie sa treaca in acel moment. Pune totul pe seama lacomiei, pentru ca, spune el, soferul obisnuia sa forteze trecerea la nivel de cale ferata ca sa nu piarda timp. Au vazut amindoi trenul, dar mult prea tirziu. Cit despre semnalele acustice, barbatul sustine ca nu au auzit nimic, desi geamurile erau deschise. Era un curent foarte mare, era galagie in masina, afirma el. Atunci, viata a 14 persoane s-a incheiat in urma tragediei de la Scinteia, cind microbuzul a fost lovit in plin de catre un tren accelerat, chiar pe trecerea la nivel de cale ferata.

"Soferul era un smecherel"

Ilie Mesteru are 34 de ani si ne-a marturisit, de pe patul de spital, imaginile fulgeratoare dinaintea impactului. Barbatul declara ca s-a urcat in microbuz chiar inainte de trecere, ultimul, si ca statea in dreapta soferului, pe scaunul din fata. Soferul parea preocupat cu numaratul banilor si nu a fost atent. A vazut ca semaforul avea culoarea rosie, dar s-a grabit sa treaca linia de cale ferata. Varianta barbatului corespunde cu cea redata pentru "Ziarul de Iasi" pe data de 20 august de catre Viorel Chelaru, al doilea supravietuitor al tragediei. "Era rosu. In timpul acela a trecut microbuzul, chiar daca nu avea voie, din cauza ca soferul era smecherel. S-a oprit insa masina exact cind nu trebuia. Nu stiu din ce cauza. S-a oprit acolo. Soferul facea exact invers decit trebuia, numara bani si mergea mereu repede. A fost o trecere frauduloasa si a fost ghinionul de a se opri si masina. Asta a fost, azi esti, miine nu mai esti", a marturisit barbatul. Nici el nu poate sa spuna daca masina s-a oprit pe linie din cauza ca soferul a vrut sa opreasca inainte de trecere dar, in ciuda frinarii bruste, viteza l-a dus pina pe linie, ori, vazind trenul, a vrut sa grabeasca trecerea, dar a facut o manevra gresita si motorul s-a oprit. Ilie Mesteru mai adauga ca si el a vazut trenul prea tirziu. Cit despre semnalele acustice, nimeni nu pare sa le fi auzit. "A fost un haos, accidentul a fost pentru ca soferul fost lacom din ce in ce mai mult. Mergea cu geamurile si cu trapa deschise, mergea repede, era foarte mare curent si nu se mai intelegea nimic. Stateam in fata, in dreapta soferului. Am vazut si eu trenul, dar tirziu, nu se auzea nimic, absolut nimic", a explicat victima. Barbatul precizeaza ca impactul a avut loc prea repede si ca nu a avut timp sa reactioneze. Nu isi mai aminteste nimic din ce s-a intimplat dupa. S-a trezit direct la spital. "Acum trei saptamini imi amintesc ca eram intr-un carucior sau o targa. Eram bine cind m-am trezit, m-am simtit mai rau dupa. Nu tin minte absolut nimic de dupa accident si sint momente cind imi pare rau. Eu, daca mi-as aduce aminte mai multe, i-as da in judecata pe cei vinovati de acest caz", a adaugat Ilie Mesteru.

Nota 10

Victima tragediei spune ca si-a mai revenit acum si ca vrea sa plece acasa. Sora lui spune ca la ultima evaluare psihologica, care a avut loc ieri, barbatul a luat nota 10, iar medicii au fost foarte multumiti de evolutia lui. "De dimineata a vorbit cu doctorii si cu psihologul. Le-a spus si lor de accident, le-a raspuns corect intrebarilor legate de familie. Nu au fost probleme, a fost coerent, asa ca a primit nota 10", a afirmat Elena Mesteru, sora victimei. Femeia adauga ca barbatul ar putea pleca acasa luni, daca se va simti bine. "Medicii ne-au spus ca este posibil sa il externeze luni, insa depinde de evolutia lui. Nu mai rezistam nici noi, de la accident incoace a fost un calvar", a marturisit Elena Mesteru. Medicii ortopezi l-au reevaluat ieri pe barbat si i-au schimbat pansamentele la picior. Starea lui era una buna, asa ca nu a ramas internat la Spitalul de Urgente si s-a intors la Neurochirurgie, pentru continuarea tratamentului. Barbatul a ramas fara trei degete la o mina si a suferit o fractura puternica la picior. Medicii au reusit atunci sa ii salveze piciorul, chiar daca era infectat si risca sa fie amputat. Ilie Mesteru a avut si probleme neurologice, iar in unele momente nu era coerent. Potrivit medicilor, va ramine internat cit va fi necesar pentru ca starea lui sa fie una foarte buna.

Familia: "Acum cine ii asigura lui existenta?"

Celalalt supravietuitor al tragediei, Viorel Chelaru, de 37 de ani, a fost deja externat si revine la spital de doua ori pe saptamina pentru a-si schimba pansamentele si a continua terapia psihologica. Cei doi barbati se indreptau spre Iasi in momentul catastrofei. Ilie Mesteru mergea la serviciu pentru a-si lua salariul, iar Viorel Chelaru urma sa il intimpine pe fiul sau, care venea dintr-o excursie. Ambii au fost in coma, insa si-au revenit. Rudele lor spun ca acum nu mai pot munci si ca situatia financiara esta una foarte precara. "Noi asteptam sa isi mai revina un pic, sa putem porni un proces. Vrem sa dam firma in judecata, pentru ca el acum nu mai poate munci. Cine raspunde pentru durerea pe care o are acum si cine ii asigura lui existenta?", se intreaba Elena Mesteru, sora lui Ilie Mesteru, victima catastrofei de la Scinteia. In urma tragediei care a avut loc in ziua de 14 august, 14 persoane si-au pierdut viata, printre care si un copil de numai 10 ani.

Comentarii