Pile la bac?

Subtitlu

miercuri, 12 iulie 2006, 22:47
9 MIN
 Pile la bac?

Bacalaureatul din acest an pare sa fi ingropat la Iasi valoarea. Clasamentul rezultatelor la examene in anumite licee arata ca nu absolventul silitor si constant la invatatura ajunge in frunte dupa patru ani de liceu, ci dimpotriva. Cine s-a odihnit pe timpul scolii a avut medii mari la examene. Mai mari chiar decit sefii de promotie. Asa se face ca fosti elevi de 5 au acum peste 8 si chiar peste 9,50 la bacalaureat. Colegii lor sint stupefiati. Unii profesori la fel. „Lucrarile de acest fel ar trebui recorectate“, spune o profesoara de la Liceul „Vasile Alecsandri“, acolo unde „Ziarul de Iasi“ a identificat mai multe cazuri de diferente frapante intre nivelul candidatilor din timpul liceului si mediile de bacalaureat. Dascalii vorbesc chiar de o retea, care s-a intins atit de adinc incit a pune pila pentru „candidatii speciali“ este aproape o normalitate la bacalaureat. Situatia de la „Alecsandri“ e doar un exemplu, nu este singulara, spun mai multi elevi si profesori. Fenomenul este insa luat in usor de conducerea ISJ, care considera ca diferentele sint explicabile prin mobilizarea elevului inainte de examene. Cum examenul a trecut, nu se va sti exact ce se ascunde in spatele notelor surprinzator de mari luate de copiii unor oameni bine situati din Iasi. Mai multi elevi ne-au marturisit insa ca au invatat o lectie in urma bacalaureatului: nu conteaza cit inveti, ci cum te descurci. Au ei dreptate? Vom prezenta mai jos citeva cazuri de discrepanta intre activitatea scolara si notele la BAC. Sint situatii care au intrigat absolventii, dar care in nici un caz nu dovedesc ele insele existenta „pilelor“ sau a „interventiilor“. Invitam cititorii sa fie prudenti in a aduce acuzatii, deoarece exista riscul ca la o posibila nedreptate sa raspunda cu o alta nedreptate.
„Nu ne venea sa credem cine e in fruntea listei“
Zeci de absolventi ai Liceului „Vasile Alecsandri“ au ramas muti de uimire pe 10 iulie, cind s-au afisat listele cu rezultatele examenului de bacalaureat. „Nu ne venea sa credem cine se afla in fruntea listei cu cele mai mari medii. Am ramas stupefiati“, spune o absolventa a Liceului „Alecsandri“, adaugind ca in acest an o mare surpriza a examenului a fost colega lor din clasa a XII-a D, Noemi Cazacu. Fiica unor afaceristi in domeniul turismului derulate in zona Vatra Dornei, Noemi este a doua in clasamentul liceului la bacalaureat. Cu note de 10,00 luate in scris la geografie, latina si sport, un 9,40 in teza de romana, plus cei doi de 10,00 de la romana si engleza oral, Noemi are media 9,90. Adica a doua medie dupa cea a lui Vlad Ionescu, unul dintre cei noua decaristi ai examenului din acest an. „Mediile lui Noemi au fost o surpriza pentru toata lumea. Un soc. Dinsa a avut in liceu note de 6,00 si 7,00. Si (…) nu se omora cu activitatile caracteristice unui elev“, o descrie pe Noemi o fosta colega de liceu care a sustinut, de asemenea, bacalaureatul. Si fostii profesori ai fetei se mira ca Noemi a facut un efort atit de mare incit sa ajunga la performanta mediei de 9,90. „Nivelul ei nu era nicidecum acesta. Un 6,00 sau 7,00. O eleva foarte slaba. Fata aceasta nu stia nici sa puna doua paie in cruce“, spune despre Noemi una dintre fostele sale profesoare. Directoarea liceului, Ecaterina Ciobanu, marturiseste la rindul ei ca nu o cunoaste pe Noemi ca facind parte dintre elevii cei mai buni ai scolii. „Nu a fost o eleva care sa fi iesit in fata prin rezultate in timpul liceului, dar poate ca s-a mobilizat in ultimul an si a invatat pentru examene“, incearca o explicatie directoarea de la „Alecsandri“.
Fiul judecatoarei Acrismaritei a intrecut si sefa de promotie
Un alt tinar „surpriza“, cum il descriu colegii, este Alexandru Acrismaritei, din aceeasi clasa a XII-a C, a carui mama, Camelia Acrismaritei, este judecator la Judecatoria Iasi. Ea a fost si directoare in cadrul Consiliului Judetean Iasi.“In liceu, Alex avea medii de 5, 6 si 7. Dupa examenul de romana, ne-a spus ca la subiectul al treilea a scris despre romanul «Ion» si a facut de 9“, marturiseste o colega de clasa a lui Alexandru, referindu-se la faptul ca subiectul „Ion“ a creat probleme si candidatilor buni, fapt remarcat si de profesori. Alexandru a luat la romana 10 la oral si 9,20 in scris. La celelalte patru examene – engleza oral, istorie, latina si sport – tinarul a avut numai note de 10. Media totala de bacalaureat a lui Alex este de 9,86. Intrebata despre Alexandru, pe care listele bacalaureatului il arata un adevarat performer, directoarea Ecaterina Ciobanu spune ca acesta „nu era un elev chiar slab“: „Alex nu era un elev chiar slab. El a venit prin transfer la noi in clasa a X-a. La inceput, intr-adevar avea lacune, insa in ultimii ani a facut progrese“, a declarat directoarea.
Atit Alexandru, cit si colega sa de liceu, Noemi, au reusit sa-si surprinda colegii cu atit mai mult cu cit au obtinut medii de bacalaureat mai mari chiar decit sefa de promotie din acest an de la „Alecsandri“. Alexandra Franc, considerata cea mai buna absolventa din liceu, are 9,70 media de bacalaureat. „Nu comentez rezultatele colegilor mei. Nu le cunosc mediile si notele din timpul anilor de studii. Fiecare a facut la examene cit a invatat. Poate ca s-au pregatit“, spune Alexandra.
Cazurile de mai sus, ca si celelalte care vor fi prezentate, pot fi vazute si din alta perspectiva. Pentru cei care cred in mobilizare si vointa, performantele celor doi sint surprizele placute dupa o perioada de studiu intens in preajma bacalaureatului, in ciuda unor accidente de parcurs.
3 la simulare, 9 la bac
O alta medie de peste 9,00 care a trezit mirare printre absolventii Liceului „Vasile Alecsandri“ a fost aceea a lui Bogdan Zaharescu, din fosta clasa a XII-a D. Tinarul are media 9,01 la bacalaureat, insa profesorii spun ca pentru el aceasta este un adevarat record, pentru ca in liceu era un elev de 6 sau 7. „Are 9,50 la oral la romana si 7,50 in scris. La simularea bacalaureatului din aprilie a luat nota 3. Atit de multe progrese pina la examen, mai ales ca subiectul nu a fost unul tocmai usor“, spune despre Bogdan una dintre fostele sale profesoare, intrebindu-se cum s-a ridicat tinarul de la 5 la 9 intr-un timp atit de scurt. Bogdan – ai carui parinti, potrivit colegilor, au o afacere prospera in Iasi – a mai luat 10 la germana oral, 8,20 la istorie, 8,90 la engleza scris si 10 la sport. „Ei, da, Zaharescu nu era un elev grozav“, spune despre el directoarea Ciobanu, gasind insa circumstante atenuante. „Simularea, sa fim sinceri, nu este relevanta. A luat note mici, poate pentru ca nu terminase de recapitulat materia pina la simulare“, isi explica directoarea Ciobanu performanta lui Zaharescu.
„In liceu abia daca isi scotea mediile“
Andrei Damir, fost elev in clasa a XII-a C, este un alt candidat ale carui rezultate de la bacalaureat au trezit comentarii si zimbete de surpriza printre colegi si profesori. Tinarul, pe care colegii il descriu drept un elev mediocru la invatatura, este fiul notarului Stefan Coste, presedinte al organizatiei municipale a PNL Iasi, partidul sefei ISJ, si are media de bacalaureat de 8,55. A obtinut cite un 9 in oral la romana si engleza, 7,30 la romana scris, cite un 8 la istorie si latina, si, fireste, 10 la sport. „In liceu, abia daca isi scotea mediile. In clasa a X-a sau a XI-a a fost in stare de corigenta la romana. Abia isi scotea mediile de 5 sau 6. Nu mai vorbesc de sutele de absente pe care le aduna in fiecare an“, povesteste despre Andrei o fosta profesoara a acestuia. Fostii colegi ai tinarului se mira si ei in fata rezultatelor obtinute de Andrei. „In ciuda numeroaselor absente, niciodata nu i s-a scazut vreun punct la purtare. Primea doar avertisment. Era neadecvat la ore, din cauza interventiilor, a comentariilor pe care le facea“, comenteaza o fosta colega a lui Andrei Damir. Directoarea liceului spune insa despre Andrei ca nu a creat niciodata probleme, admitind insa ca lipsea de la scoala. „Dar nu avea multe absente. 125 in clasa a XII-a, dintre care 100 motivate. Stiti cit inseamna asta la 33 de ore pe saptamina? Trei saptamini de absenta. Nu e mult. Ca daca a avut o viroza, tot atit statea acasa“, ii justifica lui Andrei absenta de la ore directoarea liceului.
Salvati de la retrogradare
Citeva exemple oferite de absolventi fac trimitere la presupuse „interventii“ pentru cei care riscau sa pice bac-ul. Elevi de nota cinci au medii de 8,30 la bac, iar discrepantele se vad in special intre notele de la scris si oral la limba si literatura romana. La oral s-a luat 9 sau 10, iar la scris 5,50.
„Discrepanta dintre cele doua note este de aproape patru puncte. Este putin probabil ca un elev de 5 sa atinga 9 sau 10 la oral“, spune o profesoara din liceu despre rezultatele in cauza. Si directoarea Ecaterina Ciobanu e de acord ca diferenta dintre cele doua note este destul de mare, insa are si de aceasta data o motivatie: cei in cauza nu au reusit sa se concentreze in scris. „Se mai intimpla. Sint copii care au luat de exemplu 7 la oral si 9 sau 10 in scris. Apar astfel de diferente din cauza emotiilor“, spune directoarea, care isi explica extrem de simplu performanta absolventilor ale caror rezultate sint contestate de colegi: „Trei ani de liceu s-au odihnit, iar acum, in ultimul an de liceu, au tras tare sa invete, ca sa ia examenele“, spune Ecaterina Ciobanu. Intrebata daca ar fi posibil ca pentru anumiti candidati sa se fi facut „interventii“, directoarea Ciobanu raspunde dind din umeri: „Hotul neprins, negustor cinstit“.
„S-a intrecut orice limita“
Colegii si profesorii din scoala au alte explicatii. „In scoala se stie exact. S-a intervenit pentru unii elevi. Noi sintem indignati! S-a intrecut orice limita! Ii ajuti cit sa treaca, dar sa se ajunga la asemenea enormitati?!“, este de parere o absolventa a Liceului „Alecsandri“. Notele exagerat de mari de la bacalaureat spre deosebire de cele din timpul anilor de liceu se transforma intr-un fenomen. „Se intimpla la toate liceele, nu numai la noi“, spune Ecaterina Ciobanu.
Elevul Asimionesei, campion la „salturi“
Ca situatia de la „Alecsandri“ reprezinta doar un exemplu, e un fapt cunoscut. La Liceul „Garabet Ibraileanu“, de exemplu, Claudiu Florin Asimionesei, fiul unui om de afaceri a carui firma editeaza editia locala a ziarului „Ziua“, a produs uimire printre profesori. In timp ce dascalii sai il descriu ca pe un elev slab, de nota 6,00, tinarul a reusit performanta de a obtine la bacalaureat media 9,70. A depasit-o chiar si pe sefa de promotie de la profilul matematica-informatica, Oana Borlea, care are media 9,33 la bac. Intr-un clasament al rezultatelor de la bacalaureat pe liceu, tinarul Asimionesei ocupa pozitia a opta. Florin are cite un 10 la romana oral, engleza oral, matematica si sport. Tinarul mai are un 9 la romana scris si 9,20 la chimie. Absolventul de „Ibraileanu“ si-a uimit colegii inca de la aparitia sa in clasa, numele lui fiind implicat intr-unul dintre transferurile ilegale in clasa a IX-a ale anului 2003. Claudiu Florin Asimionesei fusese initial repartizat la liceu, cu media 6,33, la Grupul Scolar Agricol Miroslava. Baiatul a fost insa mutat la Liceul „Garabet Ibraileanu“, pe motiv ca afectiunile medicale nu-i permiteau sa faca liceul la tara. Astfel, tinarul a facut saltul de la specializarea tehnologica din Miroslava la cel mai rivnit profil de la admitere, matematica-informatica, profil unde la „Ibraileanu“ ultima medie cu care s-a intrat a fost 8,64. Transferul s-a facut in primul semestru al clasei a IX-a, desi regulamentul scolar nu permitea acest lucru.
Sefa ISJ: „Nu exclud surprizele“
Pentru sefa ISJ, Camelia Gavrila, diferentele dintre mediile din liceu si cele obtinute de un candidat la bacalaureat sint explicabile. „Diferentele pot fi posibile. Se accepta o diferenta de 2 pina la 2,5 puncte. Nu exclud surprizele, mai ales daca un candidat si-a ales cu grija disciplinele de examen sau daca subiectul i-a fost favorabil“, a comentat sefa ISJ diferentele de rezultate intre media de liceu si cea de bacalaureat. In timpul documentarii am observat, pe de o parte, nervozitate si revolta la multi elevi si profesori, iar pe de alta parte atitudini rezervate la oficialii din scoli sau Inspectorat. Ceea ce pentru unii par a fi „pile si interventii“, pentru ceilalti inseamna „surprize placute“. Invitam cititorii la prudenta in dezbaterea acestui fenomen. O judecata pripita ar creste numarul nedreptatilor ale caror victime ar putea fi elevii. In acelasi timp, lipsa de dezbatere ar spori confuzia acestora intre „cit inveti si cum te descurci“.

Comentarii