Reportaj pe masa de hipnoza

Subtitlu

duminică, 14 martie 2010, 21:39
17 MIN
 Reportaj pe masa de hipnoza
Dr. Serban Turliuc, directorul medical al Spitalului Socola

"Va rog sa lasati agenda si pixul. Sa va ridicati si sa va miscati. Va rog sa va dezmortiti un pic, sa scapati de subiectul anterior, dupa care sa va asezati comod, unde doriti. Si am sa va rog sa incepeti sa va priviti miinile ca si cum ar urma sa va duceti la manichiura. Da? Deci, cu viu interes. Asa! Ok. Acum am sa va rog sa le apropiati, sa va coincrucisati intr-o maniera lejera degetele, lasind indecsii, degetele aratatoare, intr-o pozitie paralela. Si acum am sa va rog din nou sa va uitati la cele doua degete, la indecsi. Lasati mintea sa se goleasca de alte ginduri. Si incepeti sa va focalizati atentia asupra celor doua degete". 

Vocea medicului a devenit din acel moment din ce in ce mai calma, mai calda. Cuvintele pe care le-a adresat de aici incolo au fost tot mai rar pronuntate, si mai alungite. Tonul pe care l-a folosit si-a pierdut din intensitate, pina cind vocea lui s-a transformat in soapta.

Si in aceasta maniera, ca naratorul dintr-o poveste, doctorul a continuat. "Si pe masura ce va concentrati asupra lor, am sa va rog sa va imaginati din ce in ce mai clar ca cele doua degete paralele sint doi magneti de poli opusi. Sa va imaginati ca cele doua degete sint doi magneti de poli opusi. Goliti mintea de alte ginduri, concentrati-va asupra degetelor, si imaginati-va din ce in ce mai clar ca cele doua degete sint doi magneti de poli opusi. Doi magneti de poli opusi. Ok."

Si m-am oprit. Am fost curioasa sa vad cum functioneaza. Daca tot ce s-a spus pina acum despre aceasta tehnica a fost sau nu adevarat. Am incercat sa imi pastrez calmul si controlul asupra propriilor degete. Cu tot efortul, atentia s-a concentrat asupra vocii calde care imi repeta ca degetele mele sint doi magneti de poli opusi. Si au inceput sa se apropie din ce in ce mai mult, pe masura ce repetitia continua.

M-am straduit sa analizez, ca si cum as putea sa ma detasez si sa privesc din exterior. In final, surpriza totala: s-au lipit. "De aici incolo este hipnoza, fara nici un fel de problema. Nu este ceva fantastic, si nici nu am eu o putere nemarginita de sugestie. Nu. Poate sa o faca oricine, pentru ca pleaca de la o stare fiziologica a constiintei noastre. Starea fiziologica a degetelor noastre nu este directitudinea, ci pozitia curbata, semiflectata. Si atunci, indiferent de ce spun eu, mai tirziu degetele dumneavoastra s-ar curba, asa e pozitia lor. Mintea dumneavostra contribuie, in schimb, la toata treaba aceasta cu impresia ca ele se atrag", a incheiat sedinta demonstrativa dr. Serban Turliuc, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie "Socola" si unul din putinii specialisti care folosesc hipnoza ca tehnica de tratament. Sa vedem insa, mai departe, cit mit si cit adevar este in ceea ce se spune indeobste despre hipnoza!

––-

Hipnoza reuseste sa inlature "cerberul, mintea noastra rationala"

Medicii sustin ca hipnoza reprezinta aprofundarea starii de transa, popular spus, de stat pe ginduri. Mintea este compusa dintr-un creier rational si unul emotional, explica doctorii. Creierul emotional este cel responsabil pentru comportamentele semi-automate, dar si pentru evenimentele traumatizante.Tot el poate renaste reactiile neplacute atunci cind elementele din jur ne amintesc de eveniment.

"Se pot genera tulburarile post-traumatice de stress. Hipnoza reuseste in plus fata de alte tehnici, pornind de la transa, sa inlature cerberul, mintea noastra rationala. Intr-o astfel de situatie hipnoza permite accesul catre creierului nostru emotional si lucrul pe acele segmente care trebuie reconstruite intr-un fel sau altul", a declarat dr. Serban Turliuc, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie "Socola". Pentru acest lucru nu este nevoie insa ca tot corpul sa participe, explica specialistii.

Medicii pot stabili impreuna cu pacientii modalitati de comunicare in timpul transei. "Comunicarea verbala e diminuata, dar poate sa comunice prin ridicarea degetului aratator, prin levitatia bratului, prin miscari ale capului care sa indice «da» sau «nu». Sau ii putem sugera ca numai capul lui sa iasa din transa, ceea ce sa ne permita o comunicare mai facila, in timp ce restul corpului traieste transa. Se vorbeste uneori chiar de o transa a terapeutului, pentru ca el trebuie sa intre in rezonanta cu pacientul pentru a sti ce trebuie sa faci mai departe", a precizat dr. Roxana Brinzei, psihoterapeut in cadrul Spitalului "Socola".

De asemenea, doctorii au specificat ca in hipnoza nu exista limite. Atunci cind relaxarea este una extrem de profunda, tot ce i se poate intimpla pacientului este sa adoarma, sustin medicii. Nu in ultimul rind, pacientul isi poate aminti tot ce s-a intimplat pe parcursul sedintei, daca medicul ii sugereaza acest lucru.

Hipnoza nu este metoda sigura spre vindecare

Doctorii au afirmat ca in hipnoza vocea medicului este, practic, ghidul pacientului. El se relaxeaza cu ajutorul terapeutului, intra intr-o stare de bine, dupa care recreeaza evenimentul neplacut si care l-a marcat.

Doctorul ii sugereaza pe parcursul sedintei cum ar trebui sa reconstruiasca momentul si ce ar trebui sa simta dupa ce se incheie hipnoza. Pentru ca evenimentul este retrait la dimensiuni reale, este obligatoriu ca cel hipnotizat sa fie asistat de un specialist in domeniu. El va trece, cu ajutorul lui, peste eveniment, in loc sa il intareasca.

De asemenea, exista sugestii care sa il readuca pe pacient la starea lui normala. Daca terapeutul uita, de exemplu, sa ii spuna ca muschii lui sint relaxati, pacientul s-ar putea plinge in urmatoarele zile de o senzatie de greutate in corp. Medicii au precizat ca hipnoza nu reprezinta insa metoda sigura spre vindecare. "Hipnoza este o tehnica psihoterapica utila, dar nu este un panaceu, nu rezolva absolut orice. Eram foarte entuziasmat la inceput de tehnica, iti da impresia ca, «oau, ce putere nemarginita ai». Nu e nici o putere nemarginita, oamenii sint hipnotizabili, daca nu printr-o tehnica, prin alta. Ea este indicata, in general, in cazul intimplarilor traumatizante in viata, pentru ca permite regresia in timp si reconstruirea. Poate fi utilizata pentru a crea o repulsie fata de anumite substante toxice, prin intermediul unei asocieri dintre consum si o senzatie neplacuta. Mai poate fi folosita in terapia durerii in starile acute. Spre exemplu, se poate obtine anestezie cu ajutorul hipnozei inainte de interventiile chirurgicale, stomatologice cel mai frecvent. E o chestie destul de raspindita, atunci cind nu se pot folosi anestezice, nu atit la noi, cit in unele tari din strainatate. Mai poate fi utilizata in terapia durerilor cronice si a hemoragiei", a detaliat dr. Serban Turliuc.

O femeie a cerut hipnoza ca sa-si aduca aminte unde a pus cerceii

Medicii sustin ca, uneori, pacientii nu inteleg ca hipnoza nu face minuni si ca exista riscul ca ei sa ramina dezamagiti, daca nu au asteptari reale de la terapie. Totodata, doctorii specifica faptul ca hipnoza devine terapie doar cind este utilizata in scopuri medicale, si nu in satisfacerea curiozitatilor.

"De majoritatea oamenilor este inteleasa gresit. Noi lucram cu starea modificata a constiintei, transa, acel cuvint care sperie pacientul. Transele sint de diferite tipuri si in terapie nu e nevoie de profunzime extrema. La circ da, ii sugerezi sa culeaga flori, sa prinda fluturi, e spectaculos. Dar cel mai eficient pentru pacient e cind el constientizeaza ce face in timpul sedintei", a mentionat dr. Octavian Bivol, din cadrul cabinetului de psihiatrie Optima.

Doctorii au adaugat ca au avut pacienti cu cereri speciale, de-a lungul anilor. "Sint si cazuri foarte nostime, am avut o persoana de sex feminin care a venit si m-a rugat sa o hipnotizez ca sa isi aduca aminte unde si-a uitat cerceii.« Doamna, imi pare rau, dar din astea de circ nu fac, nu vad unde e valoarea terapeutica», i-am spus", a exemplificat dr. Serban Turliuc.

De asemenea, exista pacienti carora le este frica sa nu isi piarda controlul pe parcursul terapiei sau sa nu divulge secrete. "Mi s-a solicitat in citeva cazuri sa asiste si alte persoane pe linga noi doi la sedinta. Din teama de a nu avea control la continutul manifestarii hipnotice, sau de a nu spune lucruri pe care ulterior sa nu si le aminteasca. Am fost de acord si cred ca a fost chiar benefic atit pentru pacient cit si pentru mine. Am insa si pacienti care sint atit de motivati sa intre in transa si sa o controleze, incit ei nu isi pot permite sa traiasca efectiv transa. Ei vor sa fie constienti de acest proces care, in esenta, este inconstient si automat", a incheiat dr. Roxana Brinzei.

––-

Frica de avion vindecata prin hipnoza

Ana este introdusa de catre medicul Octavian Bivol intr-o stare perfecta pentru o calatorie intr-un spatiu si timp in care se simte fericita. Urmeaza incercarea de a o scapa de frica de avion

Ana are 45 de ani. A zburat ultima data cu avionul in urma cu 20 de ani, cu un avion rusesc si vechi. "Era un jaf de avion si initial am zis cu totii ca noi in asta nu ne urcam. Ne-am urcat. Nu am mai avut alt zbor dupa, dar nici nu mai avusesem pina atunci aceasta stare de anxietate. De exemplu, imi face placere in ultimul timp sa merg sa imi conduc prietenii pe aeroport. Imi place atmosfera de acolo, sa stau in sala, sa ma uit cum decoleaza avioanele. Dar cind ma gindesc sa fiu eu in avion si sa mai fie si ceva turbulente, niciodata!", a explicat Ana.

Ii este frica sa zboare cu avionul. Peste doua luni va trebui sa plece in doua tari. Distantele sint mari, iar timpul pe care il are la dispozitie este unul scurt. Avionul reprezinta pentru ea singura solutie. Dar Ana nu suporta nici macar gindul ca ar putea fi unul dintre pasageri. Cel mai mult ii este frica de turbulente. Si incep apoi sa apara senzatiile: un pumn in stomac, o durere tot mai mare. Gura i se usuca si fruntea ii transpira. Apoi ameteste. A decis sa ceara ajutorul unui psiholog. A ajuns la dr. Octavian Bivol, medic in cadrul cabinetului de psihologie si medicina complementara Optima Iasi.

"Un loc unde te simti foarte bine si unde ai vrea sa fii acum" pentru relaxare

M-am asezat cuminte pe scaunul din colt ca un supraveghetor. Ana era in fata mea, pe un fotoliu relaxant, special creat pentru ceea ce avea sa urmeze. Doctorul, in dreapta noastra la inceput, s-a plimbat apoi in jurul ei cite putin. Atit cit i-a permis spatiul sa isi practice tehnicile. Era o muzica placuta pe fundal. Ana s-a intins pe scaun, dupa cum i-a spus, si asa a inceput totul.

"Asculti muzica. Iti imaginezi un loc unde te simti foarte bine si unde ai vrea sa fii acum. Urmareste atent imaginile vizuale. Te proiectezi in acea imagine si observi cum linistea si curatarea treptat iti cuprind corpul. Observi cum relaxarea iti cuprinde capul si miinile", au fost primele cuvinte pe care i le-a spus medicul.

Ana si-a inchis ochii, iar doctorul i-a atins usor timplele, ca si cum ar fi vrut sa ii induca ideea de relaxare. A inceput apoi sa ii spun ca relaxarea i-a cuprins tot corpul, pina la nivelul muschilor. I-a sugerat ca toata greutatea din corp a disparut. Si apoi, pornind de la ceafa, spre piept, abdomen, miini si picioare, toate erau relaxate, chiar si organele interne. I-a indicat sa isi calmeze respiratia si sa lase pina si celulele sa fie cuprinse de relaxare.

Zece pasi pina la hipnoza

Ana respira din ce in ce mai rar si corpul ei se cufundase in fotoliu. Doctorul o sfatuise sa isi goleasca mintea de ginduri si sa simta doar o liniste profunda. Sugestiile lui au inceput de aici sa fie tot mai multe. De citeva ori miinile lui s-au rotit deasupra ei, la distanta de corp. Ca si cum ar fi vrut sa alunge energia negativa. Muzica se auzea de acum in surdina.

"Iar eu voi numara pina la zece. Cit timp voi numara eu, linistea si relaxarea vor deveni tot mai profunde. Numarul unu va induce starea modificata a constiintei, o stare foarte placuta, cind corpul este absolut relaxat si parca doarme. Sistemul nervos este linistit, echilibrat, iar constientul ramine treaz si pastreaza controlul perfect asupra situatiei. Zece: esti linistita, noua: toti muschii sint relaxati. Opt: toate gindurile s-au dizolvat. Sapte: corpul devine mai usor. Sase: respiratia este mai potolita. Cinci: liniste in pace si in corp. Patru: liniste si pace in cap. Trei: treptat te scufunzi intr-o somnolenta placuta. Doi: treptat somnolenta se transforma intr-un somn usor. Unu: si acum abia ai atins starea modificata a constiintei", a incheiat doctorul numaratoarea.

I-a spus Anei sa asculte muzica, sa isi detaseze constientul de senzatiile corporale. Sa pluteasca parca deasupra pamintului. Ana parea din ce in ce mai relaxata. "Mai adinca se face linistea, mai clara usurinta, mai profunda starea de modificare a constiintei. In aceasta stare treptat te transformi intr-o constiinta limpede si libera care usor pluteste in spatiu si timp. In aceasta stare deja te-ai transformat intr-o constiinta linistita si limpede care pluteste prin spatiu si timp, tot mai departe si mai departe. Si in aceasta stare eu iti propun o calatorie in acel spatiu si timp unde esti cea mai fericita, cea mai implinita, cea mai echilibrata, cea mai puternica", a continuat medicul.

"Imagineaza-ti parca zbori, plutesti deasupra anilor, in trecut"

Pacienta are miinile pregatite sa se atinga, semn ca medicul a ajutat-o sa identifice frica. Sentimentul a fost anihilat, iar Ana poate zbura din nou cu avionul

Imaginea putea sa fie din trecut sau viitor, subconstientul stia exact unde o poate gasi. Si cind imaginea devenea din ce in ce mai clara, Ana trebuia sa se identifice cu ea. "Si acum iti propun sa creezi din aceasta energie un glob pe care il vei pastra in mina. In palma dreapta creste o sfera din aceasta energie puternica, echilibrata. Simti foarte clar aceasta sfera, vizualizezi foarte clar marimea ei. Si tinind aceasta sfera in palma dreapta iti propun acum o calatorie. Imagineaza-ti parca zbori, plutesti deasupra anilor, in trecut. Roaga subconstientul tau sa te ajute sa patrunzi in acea perioada din trecut, in acel an din trecut, cind ai simtit prima data frica fata de zborul cu avionul, acea senzatie neplacuta din stomac. Si cind te vei simti proiectata in trecut, in acel an, iti propun ca acea greutate din stomac sa o iei in palma ta stinga. Si cind vei simti aceasta greutate in palma ta stinga, unesti palmele, si aceasta senzatie neplacuta se dizolva printr-o energie puternica", i-a sugerat medicul.

Ana nu s-a miscat pina acum. Ochii i-au ramas inchisi de la primele cuvinte ale doctorului, iar corpul din ce in ce mai relaxat. Respira adinc si rar, parea ca doarme, ca e lipsita de reactii. Dar corpul ei a inceput apoi sa raspunda parca celor spuse de medic. Mina dreapta a Anei se arcuise, parea ca tine o minge si timp de citeva minute a ramas asa.

Cum se dizolva frica

A inceput apoi si mina stinga sa se miste, iar acum cele doua palme stateau paralele, deasupra stomacului ei. "Si dupa aceea treci cu un an mai aproape, iar daca observi aceeasi greutate, o aduni in palma stinga si o unesti cu cea dreapta, dizolvind senzatia neplacuta. Energia puternica te cuprinde. Si pas cu pas, an cu an, ajungi in prezent, dizolvind senzatiile neplacute, frica. Implinesti acesti ani din trecut cu o stare de liniste, echilibru si siguranta. Tii palmele pe abdomen si simti cum aceasta energie puternica si echilibrata o introduci in stomac si orice senzatie neplacuta care va aparea in corp va fi indeparatata de energia puternica si echilibrata, lasind numai liniste si siguranta", a continuat medicul.

Palmele Anei se unisera incet. Dupa citeva minute, degetele s-au incrucisat si au apasat apoi usor pe abdomen. Medicul a asteptat ca Ana sa dizolve energia negativa despre care ii vorbise. Planul parea indeplinit. "Iar acum eu voi numara de la unu la trei. Pe timpul numaratului, treptat vei reveni din stare de veghe la numarul trei. Unu: treptat apar senzatiile clare in corp, liniste si siguranta. Doi: capul este limpede si usor, relaxezi miinile, picioarele, intregul corp. Simti cum intregul corp este implinit cu senzatii de putere si siguranta. Trei: deschide ochii", a incheiat doctorul sedinta de hipnoza.

"Am simtit cum creste o sfera in palma, o senzatie fierbinte"

Ana a deschis ochii. Ar fi preferat sa mai stea relaxata. A fost de acord sa imi povesteasca ce a simtit pe parcursul sedintei. Desi era extrem de convinsa inainte de a se lasa hipnotizata ca totul va decurge bine, a sesizat, dupa, ca i-a fost frica. Cel mai repede i-a disparut senzatia de greutate din miini si din picioare, apoi capul ii era tot mai usor.

"Imi mai aduc aminte senzatia de zbor, parca pluteam. Chiar ma gindeam: «oare nu ma ridic?» Cind a numarat de la zece la unu am simtit ca mi-e frica si a aparut o caldura foarte mare in tot corpul.. Dupa aceea, tot imi venea in minte o imagine ca din trecut, din Egipt. Am simtit cum creste o sfera in palma, o senzatie fierbinte. Apoi a fost o senzatia de durere in abdomen si m-am fixat foarte mult pe ea. Mi-am amintit ca trebuie sa o dizolv. Am simtit incet cum se incalzeste, se linisteste si dispare durerea", a explicat Ana.

Muzica ajuta la relaxare

Doctorul sustine ca a ales aceasta metoda in cazul ei pentru ca femeia nu stia exact daca zborul de acum 20 de ani a fost sau nu cel care i-a cauzat frica. "Cam asa se desfasoara aceasta sedinta. Nu este hipnoza aceea clasica cu ceasul. O astfel de stare hipnotica din cazul ei este preferabila, pentru ca pacienta constientizeaza ca este aici, in cadrul sedintei. Si in acelasi timp se vede si intr-o alta realitate. A fost si o sedinta de integrare, la un moment dat ati vazut niste pase, acelea erau de echilibrare energetica. Fiindca atunci cind se simte echilibrata in interior o ajuta sa atinga acea stare de liniste. Alt element a fost cind starea de bine este integrata in prezent si in niste situatii ale trecutului. Acele situatii neplacute din trecut se dizolva in starea de bine, asa cum era frica", a detaliat dr. Octavian Bivol.

Medicul sustine ca in cazul Anei ar mai fi nevoie de aproximativ trei sedinte de terapie. Ar urma sa ii prezinte diferite situatii de zbor in care ea sa se regaseasca. Frica ar fi invinsa, astfel, prin aprofundarea problemei. Medicul a adaugat ca muzica utilizata in cadrul sedintei de acest gen ajuta pacientii sa se incadreze mai repede intr-o anumita situatie sau imagine. In final, pentru a verifica daca terapia a avut succes, Ana va trebui sa zboare cu avionul.

––

Ticuri vindecate prin hipnoza

Prof. dr. Ion Dafinoiu, decan al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii "Cuza" si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana

Prof. dr. Ion Dafinoiu, decanul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", cunoscut ca un specialist al hipnozei, sustine ca aceasta poate fi utilizata in foarte multe terapii cu scop medical. Pentru a pune in evidenta acest lucru, a ales trei exemple din rindul pacientilor pe care i-a tratat de-a lungul anilor.

Primul caz este cel al unei tinere de 27 de ani care suferea de bruxism, altfel spus, scrisnitul dintilor. Pentru ca boala se manifesta in timpul somnului, femeia nu a realizat ca sufera de o afectiune. Sotul ei, in schimb, s-a trezit de citeva ori din cauza zgomotului si a sfatuit-o sa mearga la un medic.

"Bruxismul este considerat o exprimare a unei agresivitati reprimate la care se adauga rolul inconstient al stresului. Hipnoza a fost o tehnica foarte utila, a indus relaxarea rapida si profunda si a permis actiunea asupra unor procese inconstiente relationate cu bruxismul. In timpul sedintei am purtat o discutie in care ea dovedea ca poseda resursele de control, si i-am sugerat transferul resurselor pentru rezolvarea problemei. Mi s-a confirmat vindecarea ei chiar si la sase luni de la sedinta", a declarat prof. dr. Dafinoiu.

Intors 7 ani in trecut pentru a-l scapa de bilbiiala

Daca tinara a fost vindecata intr-o singura sedinta de hipnoza, pentru un baiat de 18 ani a fost nevoie de 35 de sedinte de terapie in total, printre care si hipnoza. Baiatul se bilbiia si mama lui i-a spus doctorului ca afectiunea a aparut in clasa a I-a, dar se invinovatea pentru boala baiatului. Medicul a decis sa il duca in timpul transei inapoi in timp, la virsta de sapte ani.

"In prima sedinta de hipnoza am procedat la o regresie de virsta cu scopul de a clarifica imprejurarile in care a aparut simptomul. In urma regresiei, am identificat, de fapt, un alt eveniment care ii provocase bilbiiala, pentru care nu era mama lui de vina. Invatatoarea il certase pentru ca se batuse cu un alt coleg in pauza. Din momentul sedintei relatia lor s-a schimbat si acest ciclul al schimbarilor a condus, pe durata terapiei, la disparitia simptomului", a continuat prof. dr. Dafinoiu.

Tot de o regresie in timp a avut nevoie si cel de-al treilea pacient ales, un barbat de 30 de ani care suferea de un tic: ii clipeau ochii foarte des. De la virsta de 30 de ani a fost adus la stadiul de gradinita. "El atribuia fenomenul undeva la nivelul gradinitei, cind a mers la stomatolog si a rezultat o reactie de frica insotita de clipitul ochilor. Si, pentru a-l ajuta, am facut recent regresia la momentul respectiv tot prin hipnoza", a incheiat prof. dr. Ion Dafinoiu. El este si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana, in cadrul careia sint inscrisi peste 500 de membri din intreaga tara.

––

Trei mituri despre hipnoza

Specialistii sustin ca exista o serie de mituri care au circulat de-a lungul anilor cu privire la tehnica hipnozei. Primul dintre ele ar fi acela al controlului total, conform caruia terapeutul detine control total asupra pacientului hipnotizat. "Este complet fals, nici o persoana nu poate fi hipnotizata fara propria vointa si poate iesi din transa si singura, daca nu i se mai administreaza nici o sugestie timp de 20 de minute. Daca pacientul trece printr-o experienta in dezacord cu valorile lui, va iesi automat. Ori iese singura, ori intra intr-un somn natural din care se va trezi mai tirziu absolut normal", a explicat  prof. dr. Ioan Dafinoiu.

Medicii sustin, astfel, ca nimeni nu poate sa il transforme pe pacient intr-un zombi si sa ii ordoneze ce sa faca, mai ales atunci cind principiile lui sint total opuse. Nici un om nu ar putea, de exemplu, sa omoare pe cineva in urma unei sedinte de acest gen, doar pentru ca asa i-a spus medicul, decit in cazul in care el chiar isi doreste acest lucru, sustin specialistii.

Al doilea mit despre care vorbesc specialistii se refera la faptul ca o persoana ar putea sa isi depaseasca limitele naturale in timpul transei ca in timpul transei. "De exemplu, ca poate scana corpul cuiva sau sa receptioneze stimuli, perceptii extrasenzoriale. Adevarul demonstrat este ca in transa o persoana poate sa valorifice la maxim resursele de care dispune, dar nu poate sa isi depaseasca limitele naturale", a continuat prof. dr. Dafinoiu.

Cel de-al treilea mit arata ca oamenii pot accesa vietile lor anterioare in timpul hipnozei. Medicii explica faptul ca aceste vieti anterioare nu exista, de fapt, decit in imaginatia pacientilor. "Am avut cereri de acest gen si le-am onorat, dar ele, in fond, sint constructii psihologice care pot avea un rol important in echilibrul persoanei. Ea inventeaza un trecut pentru a privi altfel prezentul, isi dezvaluie o noua poveste despre viata ei care sa o sustina pentru viata din prezent si cea din viitor. Aceste constructii ale vietilor anterioare sint subconstiente, iar sarcina mea este sa le utilizez, nu sa le combat", a incheiat prof. dr. Dafinoiu.

Astfel, accesul la vietile anteriorare este, de fapt, o strategie terapeutica, o modalitate de a lucra cu resursele pacientului pentru a se vindeca mai usor.

Comentarii