Angajatii UMARO nu se tem de faliment

miercuri, 04 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Angajatii UMARO nu se tem de faliment

Cu toate ca UMARO se afla sub incidenta Legii falimentului, muncitorii si sindicatele nu dau semne a se teme pentru viitorul lor. Datoriile fabricii catre stat sint de zeci de miliarde de lei, numai datoria totala catre bugetul asigurarilor de sanatate fiind de 5,61 de miliarde de lei, la data de 25 mai, iar datoria societatii la bugetul asigurarilor de somaj a ajuns la 3,68 miliarde de lei, calculata la inceputul acestei luni. UMARO se afla acum in procedura de executare silita, procedura de care se ocupa judecatorul sindic Constantin Iosub. Totusi, o parte dintre datoriile la bugetul de stat au fost achitate, dat fiind faptul ca UMARO se afla in proces de conciliere cu Ministerul Finantelor.
La UMARO lucreaza 580 de salariati. Liderul sindicatului societatii, Vasile Birjoveanu, spune ca eventualele comentarii asupra viitorului celor care lucreaza aici pot duce la aparitia unor situatii delicate, dat fiind faptul ca, incepind de azi, angajatii negocia un nou contract colectiv de munca: „Nu putem face comentarii asupra situatiei UMARO, pentru ca acestea pot deveni discutabile. Azi vor incepe negocierile pentru noul contract colectiv de munca. Contractul actual expira pe 25 iulie, dar, tinind cont de aparitia noului Cod al Muncii, trebuie sa punem noul contract colectiv de munca in acord cu prevederile Codului Muncii, ale Legii sindicatelor, ale contractului-cadru incheiat la nivel national, deci vom incheia negocierile in jurul datei de 20 iulie. Orice organizatie sindicala lupta pentru cresteri salariale si conditii mai bune de munca. In acest fel vom proceda si noi, atit pentru salariatii in acord, cit si pentru cei salariati in regie”, spune Vasile Birjoveanu.
Liderul sindicatului UMARO spune ca, oricum, salariatii sint multumiti, pentru ca salariile se iau la timp si sint si destul de consistente – de la 2,5 milioane de lei la peste 12 milioane de lei – datorita faptului ca acestia lucreaza in acord, ceea ce da posibilitatea ca salariatul sa cistige mult mai mult decit salariul negociat initial. In plus, si productia pare a merge ca pe roate: „Producem strunguri carusel de toate tipurile, masini de prelucrare a lemnului si mori de griu si porumb, pentru panificatie. Caruselele merg la export, catre Italia, Austria si Anglia. Pe plan mondial, recesiunea provocata de razboiul din Irak ne-a afectat exportul, alaturi de scaderea dolarului, insa situatia productiei la UMARO nu este complicata”, declara liderul sindical.
In opinia sa, singura problema mai delicata este cea a datoriilor firmei catre stat, singurul avantaj fiind ca, deocamdata, nici unul dintre muncitori nu a fost trecut in somaj.
Pentru ca datoriile UMARO catre bugetul asigurarilor de somaj nu sint achitate, un eventual somer al fabricii romascane nu ar beneficia de ajutorul financiar aferent. „Datoriile la CAS, bugetul de stat si bugetul asigurarilor de somaj, in valoare de zeci de miliarde, exista dinainte de privatizarea din 2001. Acum, beneficiem de esalonari, iar judecatorul sindic se ocupa cu distribuirea banilor catre creditori. Sintem in proces de conciliere cu Ministerul Finantelor, s-au purtat discutii cu reprezentantii CJAS, pentru obtinerea esalonarii la plata”, a precizat Vasile Birjoveanu.
Cu toate acestea, situatia fabricii romascane este incerta, reprezentantii creditorilor UMARO afirmind ca fabrica risca, in curind, falimentul, daca miliardele de lei datorate statului nu vor fi achitate. (Alex NISTOR)

Comentarii