Centrale termice cu motoare de avion

joi, 30 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 Centrale termice cu motoare de avion

Romanul, impreuna cu alte zece orase si un cartier din Pitesti ar putea avea termocentrale care sa functioneze cu motoare de avion si elicopter. Acest proiect al Guvernului ar reduce cu aproximativ 40% costul gigacaloriei. Serban Constantin Valeca, ministrul cercetarii, a sustinut ca proiectul este unic in lume, originalitatea lui constind in modificarea tehnica a motoarelor in asa fel incit sa functioneze pe baza de gaz metan si nu pe kerosen. "Pina la sfirsitul acestei luni, trebuie sa dam acordul de principiu astfel incit Romanul sa fie trecut pe lista acestui program guvernamental. Din informatiile pe care le am, fondurile pentru realizarea acestui program sint nerambursabile in proportie de 80%, restul urmind sa reprezinte contributia locala. Sint in posesia unui proiect propus de catre Ministerul Cercetarii, urmind ca noi sa amendam articolele care consideram ca se impun modificate. Parerea mea este ca orice noutate este buna, mai ales daca o putem vedea si functionind. In final, problema care se pune este costul la care va fi produsa gigacaloria", este de parere inginerul Eduard Corduneanu, directorul general al societatii Goscom.
Ministrul Cercetarii a declarat ca a initiat un memorandum prin care propune ca Ministerul Apararii sa cedeze gratuit 10-12 turbomotoare, prin hotarire de guvern. Ideea incalzirii apartamentelor din aceasta sursa apartine specialistilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, unde s-au produs deja, in 2001, doua asemenea microtermocentrale, care acopera 15 la suta din nevoile de termoficare ale orasului Botosani. "Aceste microcentrale produc simultan energie termica si electrica, prin reconversia unor turbomotoare depasite pentru aviatie si transformarea lor in centrale pe baza de gaz metan", a declarat Sorin Marius Palalau, directorul institutului.
Acest tip de centrala, duce la scaderea pretului de cost al gigacaloriei. Astfel, cu cit se produce mai multa energie electrica, scade pretul la energie termica. Costul unei gigacalorii la o centrala de cartier ar putea scadea pina la aproximativ 10-15 dolari, fata de peste 26 de dolari cit este in prezent la Roman. O centrala de acest tip este produsa doar la comanda si se poate racorda la canalele termice ale Goscom.
Moodalitatile si caile legale de a sustine financiar si logistic promovarea si implementarea acestui tip de centrala sint inca la faza de discutii. Propunerea este ca 20% din cost sa fie suportat de Ministerul Cercetarii – pentru studiile de fezabilitate si proiectul tehnic, 60% din credite cu garantii guvernamentale si 20% de autoritatile locale. Pretul de achizitie al unei centrale de cartier ar fi de aproximativ 300.000 de dolari. (Lucia CRAINICU)

Comentarii