Cu restante mai vechi de trei luni: Datornicii sint scosi in strada

duminică, 01 iunie 2003, 23:00
5 MIN
 Cu restante mai vechi de trei luni: Datornicii sint scosi in strada

Dupa trista experienta suferita pe parcursul iernii trecute, romascanii au devenit din ce in ce mai interesati de confortul termic al locuintei. Desi, la nivel de Guvern, solutii teoretice pentru cresterea confortului termic au fost deja anuntate, speranta de a avea confort pe timp de iarna este numai a celor care isi platesc intretinerea la zi. Unii au gasit de mult solutia: centralele termice de apartament. In asociatiile unde numarul celor care nu isi platesc intretinerea este mic, de caldura si de apa calda nu a dus nimeni dorul, chiar daca facturile la intretinere au ajuns pina la sume astronomice.
Cine nu are bani prefera sa stea in frig
Locatarii care si-au dat seama ca nu vor avea bani sa plateasca intretinerea au ales sa renunte la apa calda si la caldura, numai ca sa aiba ce pune pe masa. Sau, cel putin, asa s-au plins toti. „De trei ani incoace, nu am avut bani sa platesc intretinerea pe timp de iarna. Din pensia mea si a sotiei, abia ne descurcam pentru medicamente. E drept, avem mare noroc de copiii nostri, care ne ajuta”, spune Vasile Sandu, pensionar romascan.
Majoritatea romascanilor se pling de saracie, mai ales atunci cind au de achitat facturi. Administratorii de asociatii stiu deja „poezia” care spune ca banii lipsesc, ca salariile sint mici, ca un salariat mai tine in spate alti trei nesalariati. In ultimii trei ani, un val de debransari a redus numarul clientilor Goscom cu 9.000, din 19.500 de apartamente. Surprinzator este ca, din statisticile Distrigaz, rezulta ca 8.000 de apartamente dispun de centrala termica. Valoarea unei centrale termice ajunge la suma de 45 de milioane de lei, iar cum un credit de o asemenea valoare nu poate fi acordat de catre nici o banca din Roman unei persoane cu venituri mici, rezulta ca „saracia” de care se pling locatarii nu este decit frica de subtiere a buzunarului.
Pensionarul plateste, salariatul se plinge de saracie
In fiecare asociatie de proprietari, administratorul sustine ca singurii buni platnici sint pensionarii. Asta in ciuda faptului ca dintr-o pensie de doua milioane de lei ti se rupe inima sa platesti cel putin un milion si jumatate. Insa pensionarul a invatat doua lucruri importante: ca orice factura trebuie platita si ca, la 60 de ani, nu poti trai cu gindul ca, vreodata, o lege ii va permite asociatiei sa te dea afara din casa. Si aici, paradoxul exista: printre cei care au datorii de 20 – 40 de milioane de lei se afla salariati sau chiar patroni de mici firme.
Locuintele si bunurile datornicilor pot fi ipotecate
Controversata HG 400/2003 este prima palma data pe fata de catre Guvern datornicilor. Printre alte prevederi, hotarirea stabileste obligatia proprietarilor de a-si plati la timp intretinerea si fondul de rulment. Cine nu achita datoria catre asociatie la timp, are parte de penalitati, iar daca o familie acumuleaza restante la intretinere mai mari de trei luni, presedintele asociatiei poate ipoteca, personal sau printr-un imputernicit, apartamentele si bunurile datornicului. Asociatia de proprietari are, conform acestei hotariri, un privilegiu imobiliar asupra apartamentelor si altor spatii aflate in proprietatea membrilor asociatiei. Privilegiul este extins si asupra bunurilor mobile, pentru creante de cel putin trei luni. In concluzie, cind familia nu mai trece pe la asociatie timp de trei luni, membrii familiei respective vor afla ca apartamentul sau o parte din bunuri sint ipotecate, functie de valoarea datoriei. Aceeasi masura se aplica si in cazul celor care nu au platit timp de ani intregi la asociatie, acumulind datorii de zeci de milioane de lei.
Rau-platnicii pot scapa de ipoteca numai daca vind apartamentul
Pina acum, nici un romascan nu si-a vazut apartamentul sau bunurile ipotecate, iar celor care au fost somati de catre asociatie sa isi achite datoriile nici ca le-a pasat. Toti spun acelasi lucru: nu sint bani, deci nu au de unde sa plateasca. Solutia e simpla si la indemina tuturor, aprobata atit de administratorii de asociatii, cit si de reprezentantii statului: cine nu face fata cheltuielilor asociatiei, poate sa vinda apartamentul, si sa se mute acolo unde cheltuielile sint mai mici. „Daca omul nu are posibilitati sa locuiasca intr-un apartament de patru camere, se poate muta intr-un apartament cu doua camere. Romascanul nu trebuie convins sa isi achite datoriile, el trebuie sa stie ca trebuie sa plateasca ceea ce consuma. Nicaieri in lume nu stai intr-un apartament cu patru camere daca nu ai posibilitati si nu poti sa locuiesti la vila, daca nu ai femeie de serviciu. Cine nu face fata, vinde apartamentul, iar in momentul in care se vinde un apartament, cumparatorul trebuie sa achite si datoriile. Totusi, de recuperarea datoriilor trebuie sa se ocupe si asociatia de proprietari, cu care locatarii au contract. Nu regulile juridice trebuie sa fie aplicate aici, ci reguli ce tin de constiinta si educatia locatarului, iar daca aceasta problema nu se poate rezolva pe cale amiabila, se rezolva in fata legii”, a declarat subprefectul de Neamt, Valentin Danaila.
Confortul termic, pe banii locatarului
Deocamdata, tot ceea ce se discuta la nivel de Guvern in ceea ce priveste confortul termic este doar o serie de supozitii. Realitatea este cu totul alta: proprietarul trebuie sa aiba grija de locuinta sa si de imobilul in care se afla aceasta locuinta. Aceasta inseamna ca geamurile de termopan, repararea fatadei blocului, izolarea fonica si termica sau modernizarea instalatiei de gaz si apa din imobil trebuie sa o faca tot locatarul-proprietar. Toate acestea se pot face numai in asociatii unde fiecare locatar nu are datorii la intretinere, unde a fost constituit un fond „gras” de rulment sau un fond de intretinere, sau, de ce nu, acolo unde proprietarul are bani suficienti pentru modernizarea apartamentului. „Deocamdata, mai exista o mare problema in afara de cea a datornicilor. Serviciile furnizate de Goscom trebuie sa atinga o anumita calitate, iar locatarul trebuie sa plateasca exact ceea ce consuma, nu si pierderile. Intentii, speculatii, pareri pe baza ideilor Guvernului fata de confortul termic exista, dar nu a aparut nimic concret pina acum”, a mai precizat Valentin Danaila.
Directorul Distrigaz Roman, inginerul Dumitru Blesneag, sustine ca centralele termice de apartament reprezinta cea mai buna solutie pentru confort termic: „In lunile de iarna, abonatii casnici consuma aproximativ 2,5 milioane de metri cubi de gaz metan pe luna, cifra care ajunge la 3,5 milioane de metri cubi, daca se adauga consumul realizat si de cetatenii care beneficiaza de contorizare la scara blocului. Cea mai buna solutie pentru romascani este montarea de centrale termice de apartament. Si montarea de centrale termice de scara este avantajoasa , in prezent existind citeva scari care au ales aceasta solutie”. Nu de aceeasi parere este Eduard Corduneanu, director al Goscom: „In ultimii ani, Goscom a depus toate eforturile pentru imbunatatirea modului in care se face furnizarea agentului termic catre populatia din Roman. Centralele termice de apartament sint prea scumpe, sint mari consumatoare de gaz metan si implica o instalare greoaie”. Anul acesta, Goscom va moderniza centralele si reteaua de distributie din zona Anton Pann cu investitii de peste 15 miliarde de lei. Nu se stie insa citi clienti va mai avea Goscom daca valul debransarilor va continua si in acest an. (Alex NISTOR, Adrian CRAINET)

Comentarii