Editura cu un calculator si o mina de oameni

luni, 01 mai 2006, 21:29
3 MIN
 Editura cu un calculator si o mina de oameni

Pentru ca zestrea culturala de ieri si de azi a oamenilor de cultura nemteni sa nu se piarda, cu ajutorul unui calculator, o romascana a infiintat, in propriul apartament, Editura Musatinia. Emilia Tutuianu a imbinat profesia de psiholog cu cea de editor si, astfel, in anul 2002, Editura Musatinia l-a avut drept „nas” pe publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu. Viata spirituala a Romanului a oferit, de-a lungul anilor, opere ce au rezistat timpului, dezvaluind valori incontestabile ce s-au inscris in circuitul culturii nationale: Cezar Petrescu – de la a carui nastere se implinesc 104 ani, Garabet Ibraileanu – cel care defineste Romanul ca fiind „leaganul emotiilor sale”, episcopul Melchisedec Stefanescu si multi altii.
„Dupa un inceput cu greutatile sale inerente, Editura Musatinia a reusit sa-si alcatuiasca un colectiv bine organizat, hotarit sa desfasoare o activitate sustinuta pe plan editorial. Initial, ne-am constituit intr-un grup restrins: Felicia Dumbrava (redactor), profesoara Cecilia Pal (lector coordonator) si diaconul Ciprian Ignat (prelucrare grafica). Apoi, ni s-au alaturat profesoara Aurora Monac (editor), profesoara Ana Maria Dumitru (tehnoredactor) si profesorul universitar Tudor Ghideanu”, a spus Emilia Tutuianu, editor si coordonator al Editurii Musatinia.
Aceasta s-a axat, de la inceputul activitatii si pina in prezent, pe publicarea unor opere cu caracter cit mai divers: de la literatura beletristica la cea filosofica, de la studii din domeniul muzicii la publicistica, antologii, monografii sau albume de pictura. Financiar, cei care au publicat la Editura Musatinia au fost sustinuti material de personalitati cu mare deschidere spre cultura si cu multa intelegere pentru munca depusa de cei care lucreaza in editura. O gama diversificata de tiparituri a vazut lumina zilei la Editura Musatinia: albumul de pictura dedicat regretatului artist Constantin Barjoveanu; studii de muzica – „Mileniul Trei pe portativ”, autor Gheorghe A.M. Ciobanu; studii filosofice – „Constantin Noica in context european”, autor Carmen Emanuela Biru; studii monografice – „Monografia satului Cordun”, autor Constantin Tudor; monografia Bibliotecii «George Radu Melidon» – autori Dana Vega si Maria Vartolas; publicistica – „Cronica pisalogului”, autor Constantin Barjoveanu; „Primii fiori”, autor Gheorghe A. M. Ciobanu; „Nelinisti firesti”, autor Cecilia Banica Pal; „Nimbul crizantemei” – autor Ion Carnu; „Curcubeu intr-o penita”, de Madalina Gavrila; memorii – „Startun, intre temnita si vecie”, autor Victor Leahu.
De asemenea, Editura Musatinia a realizat si portrete ale unor autori romascani. Printre acestia, Gheorghe A.M. Ciobanu, personalitate emblematica pentru viata culturala si artistica a orasului Roman. Puternica legatura cu pamintul natal, cu locurile copilariei, a fost transpusa literar in prima sa carte „Primii fiori”, la Editura Musatinia. Versurile poetei Cecilia Banica Pal, strinse sub emblema „Nelinisti firesti”, sint arta si terapie sufleteasca, ea daruind o poezie in care versul capata caracterul unei ample descarcari afective. Personalitate omniprezenta a culturii moldave, poetul Ioan Carnu, unul dintre distinsii colaboratori ai editurii, a scos volumul „Nimbul crizantemei”, carte ce insumeaza 101 poeme haiku. Asumarea raspunderii de a prefata unele dintre cartile aparute la Editura Musatinia a fost considerata de profesorul Tudor Ghideanu, de la Universitatea „Al.I. Cuza”, un act de daruire a valorilor culturale din urbea noastra.
In prezent, la Editura Musatinia se afla in curs de aparitie o lucrare de mare importanta pentru viata culturala a municipiului si a judetului: „O antologie a literaturii nemtene”. Lucrarea cuprinde 200 de autori care s-au nascut sau au trait pe meleaguri nemtene si constituie o referinta de suflet pentru orice nemtean care a plecat sau s-a intors acolo unde s-a nascut. Totodata, perspectiva editoriala anunta, cu deplin curaj si inalta responsabilitate, publicarea „Cronicii Romanului”, opera datorata marelui episcop de Roman, Melchisedec Stefanescu (secolul al XIX-lea), istoric de mare valoare. Reeditarea de catre Editura Musatinia a editiei princeps (1875) a Cronicii Romanului se bucura de colaborarea cunoscutului filosof Tudor Ghideanu, specialist in istoria filosofiei romanesti. Editura Musatinia isi propune sa editeze si un album omagial dedicat regretatului pictor Victor Stanciu. „Pentru acest proiect speram sa primim sprijin financiar din partea forurilor competente locale si judetene, cit si din partea Ministerului Culturii”, a spus Emilia Tutuianu, coordonatorul editurii.

Comentarii