In judetul Neamt – Pregatiri pentru razboi

joi, 20 martie 2003, 00:00
2 MIN
 In judetul Neamt – Pregatiri pentru razboi

Datorita iminentei unui conflict armat in Irak, reprezentantii Prefecturii, ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Inspectoratului de Protectie Civila, ai Jandarmeriei si ai Pompierilor au intocmit un plan de masuri specifice in vederea prevenirii oricaror actiuni care pot afecta desfasurarea activitatilor din institutiile statului, a obiectivelor cu grad ridicat de pericol in exploatare sau a aglomerarilor urbane.
Prefectul Vasile Pruteanu a declarat ca dispozitiile formulate au fost transmise catre toate primariile din judet, precum si catre marii agenti economici. „Pe platformele industriale, printre care si Petrotub, am solicitat intarirea pazei si se verifica existenta unor materiale si echipamente necesare in astfel de situatii. In urmatoarea perioada se vor intensifica masurile intreprinse de politie si jandarmi. Masuri de vigilenta sporite s-au luat si la baraj”, a declarat Vasile Pruteanu.
Masuri speciale au luat si institutiile subordonate Ministerului de Interne. Pregatirile vizeaza suplimentarea efectivelor de paza si ordine publica pentru prevenirea actiunilor teroriste. „Avem paza intarita la diverse obiective, dar avem si echipaje de interventie gata sa intervina in orice moment. Avem in atentie in mod deosebit securitatea bancilor, transportul de valori si transporturile speciale”, a declarat locotenent colonel Gheorghe Gorescu, comandantul Comandamentului de Jandarmi Judetean Neamt.
Ministerul de Interne si Comandamentul National de Protectie Civila ne-au transmis un comunicat in care se precizeaza ca autoritatile locale au obligatia ca sa reactiveze formatiunile de protectie civila, sa le instruiasca si sa instituie un sistem eficient de instiintare a membrilor acestor formatiuni. Printre masurile nominalizate ca fiind de maxima importanta se numara si aceea potrivit careia trebuie trebuie mentinuta o evidenta stricta a tuturor materialelor, echipamentelor, accesoriilorsi mijloacelor tehnice de protectie si interventie in situatii de contaminare cu substante radiologice, bacteriologice si chimice, dar si a substantelor de decontaminare existente la nivelul judetelor. Autoritile locale trebuie sa identifice si locatiile care ar putea fi folosite de persoanele care au fost evacuate sau a celor care au fost in centrul unei actiuni teroriste dar si asigurarea conditiilor de spitalizare si acordarea asistentei medicale persoanelor contaminate chimic, radiologic si bacteriologic. „Am avut loc intilniri cu reprezentantii Inspectoratului Scolar care vor organiza actiuni cu directorii unitatilor scolare, in cursul carora se vor face instruiri in special cu privire la reguli de comportare in diverse situatii si procedeele de protectie individuala. Consideram ca daca la scoala elevilor li se transmite ceva, ei vor spune cu siguranta si acasa”, a declarat locotenet colonel Iancu Velisar, din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Neamt. Specialistii spun ca, in caz de atac chimic, cel mai indicat ar fi sa se foloseasca mastile de gaze. Astfel de obiecte nu se gasesc de cumparat in magazine, ci sint produse pe baza de comanda ferma numai de catre o societate din Buzau. Pina la masti de gaze, cel mai la indemina mijloc de protectie contra unei eventuale contaminari chimice ramine prosopul umed legat peste gura. (Lucia CRAINICU)

Comentarii