La Spitalul Municipal, Sase luni de post

marți, 19 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 La Spitalul Municipal, Sase luni de post

Daca, in anii ’90, un bolnav internat in Spitalul Municipal Roman nu ducea
lipsa nici de mincare, nici de medicamente, scaderea nivelului de trai din
oras, datorata lipsei productiei industriale si agricole, i-a lasat pe romascanii
internati sa se bucure doar de mincare de post. Rareori, carnea proaspata
ajunge in bucataria spitalului, fiind prea scumpa pentru sistemul sanitar
romascan. La Spital se tine post de sase luni, bolnavii avind parte de carne
proaspata, ultima data, de Sfintele Paste. „Carne proaspata nu s-a mai
achizitionat din luna aprilie, de la Paste, pentru ca este foarte scumpa. S-au
mai cumparat conserve de carne si de pate de ficat, care sint mai
accesibile, dar carne proaspata nu cred ca vom mai aduce pina la Craciun.
Guvernul aloca, in medie, 60.000 de lei pe zi pentru mincarea unui bolnav,
dar finantarile de care dispune Spitalul Municipal Roman nu pot acoperi
aceasta alocatie de hrana”, a declarat directorul economic al Spitalului
Municipal Roman, Toma Turcanu.
Diabeticii si lehuzele si-au luat gindul de ceva vreme de la suplimentul
alimentar necesar, aducindu-si mincarea de acasa. Cei care servesc masa
in spital au parte de mincaruri gatite din cartofi, fasole, mazare si orez.
„Dispunem de cartofi pentru consumul curent, luati de la producatori
particulari, carora nu le platim si TVA. Cartofii achizitionati pina acum ajung
pina in luna noiembrie, dupa care ne vom aproviziona de pe Internet.
Cautam furnizori si pentru ceapa, care ne va fi necesara pe parcursul iernii.
Vom mai achizitiona si conserve de la unitati industriale, pe baza unor
licitatii de oferte”, a mai spus directorul economic al Spitalului. Desi datoriile
Spitalului catre furnizori insumeaza datorii de aproximativ zece miliarde de
lei, volumul datoriilor se incadreaza in limita stabilita prin contract, nefiind
considerate debite restante. (Alex NISTOR)

Comentarii