Primarii vor conduce institutia din umbra

vineri, 14 iulie 2006, 23:15
2 MIN
 Primarii vor conduce institutia din umbra

Potrivit noii legi a administratiei publice, la nivelul comunelor si oraselor, primarul poate propune Consiliului Local infiintarea functiei de administrator public. In baza noii legi, oamenii vor sti ca primarul va avea doar un rol politic, de reprezentare a comunitatii lor in plan local sau international si de atragere a fondurilor, de latura care priveste administrarea banilor ocupindu-se acesti city-manageri.
Aceasta prevedere, care a fost de mult adoptata in Occident, in peisajul romanesc isi gaseste mai greu aplicare, din moment ce unii primari sint impotriva constituirii unui asemenea post in cadrul administratiei publice locale. „Nu consider necesara crearea unui asemenea post, din moment ce eu fac fata tuturor problemelor care apar intr-o primarie. Nu vad oportunitatea unui asemenea administrator, deoarece consider ca, din moment ce a ocupat postul de primar, o persoana trebuie sa stie tot ce este legat de administratie si, implicit, sa faca tot ce presupune aceasta functie”, a declarat Valeria Dascalu, primarul comunei Sabaoani.
Aceeasi parere o impartasesc si alti edili, care considera ca un astfel de post ar ingreuna, de fapt, activitatea in primarie. „In conditiile in care in schema de angajati am posturi blocate, deoarece titularii s-au pensionat, nu vad de ce ar trebui angajat un administrator. Pe posturi cheie, cum ar fi cele de agent agricol sau delegat de cadastru, nu sint angajati si, de aceea, activitatea primarului este supraincarcata. Mai intii sa se faca angajari pe aceste posturi si abia apoi se va pune problema angajarii unui city-manager”, a declarat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.
In timp ce unii primari sint reticenti in fata oportunitatii crearii postului de city-manager, altii considera necesara prezenta unei persoane de specialitate pe acest post. „Este un lucru bun crearea unui asemenea post, pentru ca, astfel, primarul va avea alaturi un profesionist specializat in domeniul aministratiei. Astfel, in cazul in care edilul nu ar avea cunostintele necesare in domeniul administrativ, ar avea cu cine sa se consulte in luarea unor decizii”, a declarat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.
Spre deosebire de primari, care vin si pleaca dupa alegeri, city-managerii, apolitici, vor ramine pe posturi pentru a asigura continuitatea proiectelor de investitii. Aceasta a fost, de fapt, premisa de la care au plecat politicienii in includerea acestei prevederi in noua lege a administratiei publice. „Primarul, de cele mai multe ori, nu are cunostintele necesare legate de administratie si este uneori nevoie de un mandat electoral pentru a si le insusi, de aceea este imperios necesara prezenta unei persoane de specialitate, care sa continue proiectele de investitie dincolo de ciclul electoral”, a declarat Dorinel Ursarescu, deputat din PNL de Neamt.

Comentarii