Sanatatea consumatorilor, la mila patronilor

marți, 03 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 Sanatatea consumatorilor, la mila patronilor

Recent, a intrat in vigoare un act normativ care simplifica procedura de acordare a autorizatiei de functionare pentru anumite societati comerciale. Desi are ca scop eliminarea birocratiei, acest act normativ reduce drastic atributiile Departamentului de Supraveghere a Starii de Sanatate (DSSS), facind din sanatatea consumatorului de rind o problema de constiinta a patronilor. Astfel, pentru anumite societati nou infiintate nu se mai cer schite sau referate, ci e de-ajuns doar o declaratie pe proprie raspundere a patronului pentru a putea functiona. "De obicei, autorizatiile se dadeau in baza unor referate la fata locului, sau schite. Aceasta lege cere mai putine documente. De exemplu, o brutarie nu mai are nevoie de referat, ci poate sa functioneze numai pe baza unei declaratii pe proprie raspundere. Doar unitatile care comercializeaza piine au nevoie de autorizatie. La fel, producatorii de alcool, in afara de bere, pot functiona numai pe baza unei declaratii de raspundere. Unitatile care fabrica produse zaharoase au nevoie de autorizatie sanitara doar in cazul produselor de patiserie", a afirmat seful DSSS, Cecilia Gafencu.
Modul de autorizare a ramas insa neschimbat pentru unitatile sanitare, scoli, hoteluri sau restaurante. Totodata, unele taxe care se percepeau pentru eliberarea autorizatiei s-au redus, altele s-au eliminat. In schimb va creste rolul Inspectiei Sanitare de Stat in controalele la noile unitati care vor beneficia de aceasta legislatie. Desi au recunoscut ca noua lege ar putea duce la declansarea unor focare de toxiinfectie, oficialii Directiei de Sanatate Publica nu au comentat in nici un fel acest act normativ si au recunoscut ca supravegherea unitatilor va deveni o misiune mult mai grea. (Emilian PAL)

Comentarii