Sanatatea este in coma

luni, 17 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 Sanatatea este in coma

In Delegatia Permanenta a PSD de simbata, 15 februarie, directorii spitalelor din judetul Neamt au solicitat sprijin pentru obtinerea fondurilor necesare scoaterii din impas a acestor institutii. La analiza situatiei de criza din Sanatate fiind prezent si directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), doctor Ioan Lazar, liderii Organizatiei PSD Neamt au considerat oportuna o analiza de fond a crizei sanitare, propunind ca luni, 17 februarie, directorii spitalelor din judet si cel al CJAS sa se puna de acord asupra sumelor de urgenta necesare deblocarii crizei. "Dupa ce vom sti cu exactitate ce sume sint necesare pentru a scoate sistemul de sanatate din impas, ne vom prezenta cu acest raport la ministrul Sanatatii, doctor Daniela Bartos, careia ii vom propune identificarea surselor si acordarea resurselor, astfel incit sa fie evitat colapsul. De altfel, demersul reprezentantilor Sanatatii nemtene va fi sustinut si de o delegatie de parlamentari", a declarat Raul Bobeanu, presedintele Organizatiei PSD Neamt.
Furnizorii de produse medicale sisteaza livrarile catre spitale
Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale din Romania a decis, vineri, sa sisteze livrarile catre toate unitatile de asistenta medicala din tara, ca urmare a neplatii datoriilor catre furnizori. Masura se va aplica de astazi si nu va fi suspendata decit dupa plata integrala a datoriilor de 400 de milioane de dolari acumulate pina la sfirsitul lui 2002. Asociatia reuneste firme care furnizeaza spitalelor din Romania peste 80% din necesarul de produse medicale. Odata cu intreruperea livrarilor, vor fi sistate si activitatile de service asigurate spitalelor pentru aparatura medicala aflata in dotare, aceasta decizie aplicindu-se si in cazul firmelor care asigura soft-urile necesare functionarii unor echipamente medicale computerizate.
Masura este dictata de faptul ca majoritatea furnizorilor au ajuns in pragul falimentului, hotarind sa intrerupa livrarile deoarece firmele sint, la rindul lor, fortate de furnizorii externi sa-si plateasca datoriile. Furnizorii au in vama produse medicale al caror termen poate expira, iar firmele sint in imposibitatea de a plati taxele vamale si TVA pentru a le putea introduce in tara.
Furnizorii sint nemultumiti si de faptul ca statul ii obliga sa plateasca TVA si impozit pe profit calculat trimestrial, ca si cum facturile ar fi fost platite de catre beneficiarii de aparatura medicala. (Z.R.)

Comentarii