Taxi in loc de salvare

miercuri, 07 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Taxi in loc de salvare

Luni, 5 noiembrie, la Spitalul Municipal Roman a avut loc o sedinta la care a participat conducerea spitalului si medicii sefi de sectie.
Astfel, s-a lamurit problema fondului de premiere de 2%, care va fi acordat de medicii sefi de sectie numai persoanelor merituoase. Totodata, s-au primit si ultimele indicatii de folosire a cardului, avind in vedere ca, de pe 15 noiembrie medicii isi vor primi salariile pe carduri. Au fost reorganizate si blocurile alimentare. Ordonanta Ministerului Sanatatii 560/1999 stabileste atributiile asistentului dietetician, care se afla in subordinea Serviciului Administrativ. A fost angajata inca o persoana care va raspunde de blocul alimentar in sarbatorile legale si s-a pus in discutie o posibila privatizare, de anul viitor, a serviciilor spitalului.
O problema mult discutata a fost noul contract semnat de spital cu Serviciul Judetean de Ambulanta. "Casa de Asigurari da 4% Serviciului de Ambulanta. Acesti bani nu sint suficienti, mai ales ca 80% din cheltuielile Savarii sint cheltuieli de personal. Am incercat sa rezolvam problema copiilor sub un an, insa nu am reusit sa ne impunem punctul de vedere. In consecinta, copii sub un an vor fi trimisi acasa cu salvarea, pentru ei platind spitalul”, a declarat Dan Arvatescu, directorul Spitalului Roman. Negocierea unui nou contract s-a impus cu atit mai mult cu cit masinile spitalului transporta cazuri care sint de competenta Spitalului de Neurochirurgie sau a Spitalului de Chirurgie Plastica, cazuri pentru care spitalul nu are sectii, transportul lor fiind platit de Casa. In conditiile in care ambulantele spitalului au parcurs, in luna iulie, 23.000 de km, spitalul avind de platit peste 250 de milioane de lei, in luna octombrie, datorita restrictiilor impuse, s-a parcurs doar 6.000 de km. O problema aprins discutata a fost plata celor 13 tipuri de externari. Casa Judeteana de Asigurari va plati transportul mamelor cu copii nou nascuti, cazurile de pacienti cu infarct, fracturi de coloana, membre inferioare operate, amputatii ale membrelor inferioare, bolnavii comatosi, transporturile de urgenta, iar cazurile usoare, vor fi platite de spital. ”Serviciul de Ambulanta percepe 14.000 de lei pe km, motivatia acestui pret fiind dotarea. In aceste conditii, la externare, pentru spital ar fi mult mai avantajos sa apeleze la o firma de taxi, care cere 5-6.000 de lei pentru fiecare kilometru parcurs”, a declarat Toma Turcanu, directorul economic al spitalului.
De altfel, doctorul Dan Arvatescu, directorul Spitalului Municipal Roman a facut cunoscut faptul ca Spitalul Judetean Neamt a inceput negocierile cu o firma de taximetrie, in vederea transportarii bolnavilor externati. (Emilian PAL)

Comentarii