S-a pus cruce pe Spitalul Regional de Urgente

duminică, 01 februarie 2009, 21:53
6 MIN
 S-a pus cruce pe Spitalul Regional de Urgente

Proiectul Spitalului Regional de Urgente Iasi a redevenit Fata Morgana pentru ieseni. Chiar daca deocamdata nu s-a spus nimic oficial in acest sens, dupa toate probabilitatile SRU nu va mai fi construit in viitorul apropiat, cu toate ca a si fost semnat contractul cu firma care urma sa execute lucrarile. Fosta conducere a Ministerului Sanatatii da vina pe actualul ministru, iar acesta din urma acuza criza economica. La Iasi medicii spun ca SRU este necesar si ca pacientii, al caror numar a crescut foarte mult in ultimul timp, au nevoie de un spital cu toate specializarile. Zvonul ca s-ar amina construirea SRU i-a facut pe medicii de la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" sa ceara spatiu in cladirea care a fost finalizata in curtea lor. Aceasta este insa destinata Institutului de Oncologie si ambele parti spun ca au mare nevoie de spatiu. Politicul pare sa se fi impartit intre cele doua tabere, luptele devenind aprige in ultima perioada.

 

Promisiunea construirii unui spital care sa aiba toate specialitatile de urgenta si care sa deserveasca intreaga regiune a Moldovei a aparut pentru prima data la inceputul anului 2006. De atunci, timp de trei ani, s-au facut nenumarate promisiuni ca SRU va deveni realitate. Licitatia de atribuire a lucrarilor de constructie a avut loc anul trecut si a fost adjudecata de firma greceasca Aktor. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro.

Ultimul termen de incepere a lucrarilor de constructie era stabilit pentru luna martie a acestui an, iar spitalul trebuia finalizat in decurs de patru ani. Acest lucru nu se va mai intimpla probabil. Medicii vor fi obligati sa se descurce in continuare cu ce au deja, iar Urgentele vor ramine sa functioneze atit la "Sf. Spiridon", cit si la Spitalul "Sf. Ioan".

"Este nevoie de un spital cu toate specialitatile pentru ca este in interesul pacientului. Ideal ar fi fost sa se construiasca SRU. Daca acest lucru nu se va intimpla, totusi noi vom incerca sa intarim compartimentele spitalului nostru cu specialitati pe care nu le avem acum, cum ar fi ortopedia", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD si purtator de cuvint al Spitalului "Sf. Spiridon".

"Nu este necesara cresterea numarului de paturi"

Chiar daca nu spune inca nimic foarte clar, actualul ministru al Sanatatii, dr. Ion Bazac, da de inteles ca proiectul regionalelor mai are de asteptat. Intr-un comunicat afisat pe site-ul MS la sfirsitul lunii ianuarie in care era prezentata strategia pe viitor a conducerii MS se face o aluzie discreta la acest lucru.

"Un raport referitor la rationalizarea sistemului de sanatate, ignorat de administratia anterioara, a fost realizat de consultanti internationali cu sprijinul Bancii Mondiale in 2003. Acesta evidentia faptul ca, desi exista o nevoie reala de spitale moderne, nu este necesara cresterea numarului de paturi la mia de locuitori in Romania, aceasta situindu-se printre cele mai ridicate din Europa. Banca Mondiala urmeaza sa trimita la Bucuresti, in perioada imediat urmatoare, o echipa de experti de la Washington care va evalua situatia existenta si va prezenta o propunere revizuita", se incheie comunicatul MS.

De asemenea, intr-un interviu acordat unui cotidian central, ministrul Bazac declara recent ca "principala problema de sanatate, daca discutam de patologie, o constituie bolile cardiovasculare si cele oncologice. In functie de acest lucru vom defini prioritatile. Nu putem sa neglijam ca sintem pe primul loc in Europa la afectiunile oncologice, la boli cardiovasculare si probabil ar trebui sa realizam niste centre de excelenta si ulterior sa ne punem problema de a realiza megaspitale regionale si asa mai departe".

Am incercat sa obtinem de la MS o pozitie oficiala in aceasta problema, insa raspunsul a fost evaziv. "In momentul de fata proiectul este in evaluare. Vom publica pe site raportul final", a declarat Mihai Ursa, purtatorul de cuvint al Ministerului Sanatatii.

Eugen Nicolaescu: "Nu cunosc politicile acestui guvern. Niste ageamii si niste hoti"

Pe de alta parte, la Iasi nimeni nu stie nimic. "Nu stiu daca va fi sau nu spital regional. Fostul ministru lasase propunere in acest sens pentru bugetul de pe 2009, dar acum nu ne-a mai anuntat nimeni nimic", a declarat si dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Fosta conducere a Ministerului Sanatatii, care a initiat constructia noilor spitale regionale, spune ca acestea trebuiau sa continue, indiferent de criza economica. "Cind mi-am incheiat mandatul, spitalele regionale erau trecute in proiectul de buget pe acest an. Nu cunosc politicile acestui guvern. Niste ageamii si niste hoti", a declarat indignat fostul ministru al Sanatatii, actual deputat PNL, Eugen Nicolaescu.

Fondurile necesare pentru proiectul initial, opt spitale regionale si 20 judetene, se ridica la aproximativ trei miliarde de euro, bani care ar trebui sa provina de la Bugetul de Stat. De altfel, un motiv pentru care proiectul spitalelor regionale ar fi fost inghetat pare sa fie tocmai faptul ca statul nu isi mai poate permite acum o asemenea investitie.

Se reaprinde lupta in jurul cladirii din curtea Spitalului de Urgente din Copou

Zvonul ca s-ar amina construirea SRU a reaprins disputa referitoare la cladirea noua din curtea Spitalului de Urgente "Sf. Ioan". Cladirea este destinata Institutului de Oncologie, considerat o prioritate si de actuala conducere a Ministerului, insa o vor si cei din Spitalul "Sf. Ioan", care spun ca daca SRU nu se va mai ridica, Urgentele au nevoie de mai mult spatiu.

"Cladirile in care ne desfasuram activitatea sint construite conform necesitatilor din secolul XIX. In ultimii ani am inceput sa avem un numar tot mai mare de pacienti, multi dintre ei fiind in stare critica si necesitind tratament de urgenta. Spatiul medical si spatiul pentru cazarea lor a devenit insuficient", a declarat dr. Lucian Popa, managerul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan".

Situatia cea mai grea este insa la Sectia de Ortopedie, acolo unde sint doar 60 de paturi si o singura sala de operatii. "Intr-o singura zi, de exemplu, am avut 50 de pacienti de Ortopedie. Unii au fost rezolvati prin aparat ghipsat si au fost externati. Insa 14 au fost internati pentru operatii. Cum avem o singura sala de operatii, se pot opera in medie cinci pacienti pe zi. Restul sint reprogramati desi, in mod normal, pacientul trebuie operat in primele 24 de ore de la incident", a explicat conf. dr. Ovidiu Alexa, seful Sectiei de Ortopedie.

Singura solutie pe care reprezentantii spitalului o gasesc este ca o parte din activitate sa se mute in noua cladire, drept pentru care, incepind de saptamina viitoare vor relua demersurile legale pentru obtinerea spatiului.

"Un Institut de cancer presupune o structura foarte complicata"

Medicii oncologi insa nu cred ca cele doua patologii ar putea fi tratate in acelasi loc si nu sint de acord sa piarda din spatiu. "La ora actuala cancerul reprezinta o patologie foarte grea si complexa. Un Institut de cancer presupune o structura foarte complicata. Trebuie sa cuprinda si o parte complexa de laborator. Nu este atit de important numarul de paturi cit ceea ce este in spatele lor. Daca intr-adevar se doreste un Institut de Oncologie, atunci asa sa fie", a spus dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Ce se va intimpla in cele din urma cu cladirea din curtea Spitalului de Urgente nu se stie inca. Actuala Conducere a Directiei de Sanatate Publica pare dispusa doar la o concesie, care produce insa si aceasta nemultumiri: sa permita mutarea Sectiei de Ortopedie in sediul viitorului institut oncologic.

"Vor primi un spatiu pentru a-si muta Sectia de Ortopedie fiindca acolo intr-adevar este o problema. Isi vor muta doar Ortopedia, nu si UPU sau alte sectii", a declarat ferm dr. Mihnea Hurmuzache, directorul DSP Iasi.

Comentarii