Simirad, pe picior de plecare din CJ

Subtitlu

marți, 06 ianuarie 2009, 23:49
6 MIN
 Simirad, pe picior de plecare din CJ

Simirad a anuntat ieri ca vrea sa demisioneze. Aceasta pentru ca o ordonanta de urgenta impune pensionarilor care lucreaza in sistemul bugetar sa aleaga intre leafa si pensie. Seful CJ are pensie de fost ambasador. Daca Simirad se va retrage din functie, ar trebui organizate alegeri anticipate. Au inceput insa sa-si faca bagajele si coloneii si generalii angajati in Casa Patrata.

 

Guvernul a aruncat o bomba in biroul presedintelui Consiliului Judetean (CJ), Constantin Simirad. O ordonanta de urgenta adoptata pe 30 decembrie de Guvern a interzis cumularea pensiei cu orice alte venituri practic pentru toti pensionarii angajati in sistemul bugetar, de la educatori si invatatori pina la generali in rezerva si profesori universitari. Toti acestia trebuie ca pina pe 21 ianuarie sa aleaga daca isi pastreaza functia publica sau pensia.

Indignat de decizia Guvernului, Simirad a anuntat ieri la prinz ca isi va da demisia din functia de presedinte al CJ daca ordonanta nu va fi modificata. "Daca mi se vor lua aceste venituri, voi demisiona, pentru ca eu nu voi trai din spaga. Nu vreau sa ajung de folclor, sa mi se spuna Costica Spaga", a declarat seful CJ.

"O lege care pur si simplu ma jigneste"

Concret, OUG 230/2008 spune ca nu au voie sa cumuleze pensia cu veniturile realizate din exercitarea unei activitati profesionale cei care lucreaza in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si nationale, indiferent de modul de finantare. Ordonanta vorbeste de patru categorii de pensionari. Vizati sint cei din sistemul public, pensionarii din politie, din armata si magistratii. Decizia Guvernului care urmareste reducerea cheltuielilor publice pe linia de personal ii obliga pe cei ce intra sub incidenta ordonantei sa opteze pentru pensie sau veniturile pe care le obtin din exercitarea functiei in termen de 15 zile, adica pina pe 21 ianuarie.

Pus in fata alegerii intre functia de presedinte al CJ, remunerata cu o indemnizatie de 4.800 de lei lunar, sau a calitatii de pensionar, cu un venit de 3.000 de lei lunar, Simirad a declarat ca va opta pentru retragerea din functia publica pe care o detine. Simirad a mai avertizat ca demisiile ar putea veni si din directia primariilor, in aceasta conditie impunindu-se alegeri anticipate.

"Nu se merita sa muncesc pentru o diferenta de 1.800 de lei. Aceasta suma ar fi cam salariul soferului meu. Cred ca statutul pe care il am trebuie sa imi asigure un anume standard de viata. L-am anuntat pe primarul Nichita de decizia mea, pentru a-mi cauta un inlocuitor. Daca legea se va aplica in aceasta formula pina pe 21 ianuarie, vor fi afectati si alti alesi locali. Asta este o lege prost conceputa care pur si simplu ma jigneste. Intelegeam daca aceasta decizie se lua pentru demnitari, nu pentru alesi locali. Daca statul crede ca imi va lua drepturile, atunci vom avea alegeri anticipate. Pina la alegeri insa, interimatul la CJ va fi asigurat de unul din vicepresedinti", a spus Simirad.

Dupa demisie, Simirad spune ca se va dedica scrisului. "Cine stie cit mai am de trait. Dar nu ma voi plictisi. Pina atunci, ma voi rafui cu cine am de rafuit. Ce regret este ca ramin foarte putine lucruri in urma mea: un dus, niste termopane si citeva bucati de drum. Planul multianual pe care l-am realizat nu mai ajuta la nimic acum", a mai declarat sec Simirad.

"Decizia nu e clara si lasa loc de interpretari"

In apararea lui Simirad au sarit atit juristii din Consiliul Judetean, cit si omologii lor din Consiliul Local. La unison, acestia au afirmat ca legea nu se aplica in cazul alesilor, fie ei locali sau parlamentari, fara a aduce insa si argumente clare in acest sens. Pentru secretarul CJ, formularea "raport de munca" din textul ordonantei ar fi cuvintele magice care i-ar exclude pe alesii locali din prevederile legale.

"Presedintilor de consilii judetene si alesilor locali nu li se aplica OUG 230/2008 pentru ca acestia nu au raporturi de munca, cum se prevede in ordonanta, ci li se aplica Legea privind statutul alesilor locali 393/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, care este o lege speciala. A avea un raport de munca presupune existenta unui act de numire sau contract de munca. In nici un caz faptul ca exista obligatii legate de ocuparea unui post nu conduce la existenta unui raport de munca", a mentionat Ion Serbina, subliniind ca nu se transforma in avocatul lui Simirad, aceasta declaratie venind prin prisma calitatii sale de jurist.

Nici Maria Poraico, sefa Departamentului Juridic al CJ, nu considera aplicabila ordonanta in cazul primarilor sau presedintilor de consilii judetene. "Decizia nu e clara si lasa loc de interpretari. Nu face trimitere la norme metodologice de aplicare. In aceasta ordonanta foloseste notiunea de «functie», care face trimitere la existenta unui raport de serviciu. Ori in acest caz este vorba de un mandat incredintat de populatie prin vot. Am presimtirea ca aceasta hotarire va suferi modificari", a opinat Maria Poraico. O pozitie in favoarea lui Simirad a adoptat si Lacramioara Vernica, secretara consiliului local, ea sustinind ca sefii consiliilor judetene si primarii nu intra sub incidenta masurii guvernamentale.

Coloneii din Casa Patrata se pregatesc de plecare

Dan Carlan, contracandidatul lui Simirad la ocuparea postului de presedinte al CJ in vara, vede insa ordonanta ca fiind foarte clara. In plus, acesta nu exclude luarea in vizor a functiei lui Simirad, in cazul in care acesta isi va da demisia si vor fi organizate alegeri anticipate. "Vorbind strict pe ordonanta, prevederile ei se aplica tuturor celor care au conditia de pensionare si primesc in acelasi timp o indemnizatie de la buget", a opinat fostul presedinte al Comisiei de administratie publica a Senatului. "Despre functia de presedinte al CJ Iasi vom vorbi doar daca vom avea o decizie clara in acest sens din partea domnului Simirad. Deocamdata, pozitia dumnealui este doar o declaratie de presa", a adaugat Carlan.

Indiferent daca Simirad va renunta la post sau nu, altii sint deja pe picior de plecare. Atit la CJ, cit si la Prefectura s-au deschis listele de plecari, foste cadre militare aflindu-se pe lista angajatilor din Casa Patrata. Sint anuntate cel putin patru plecari notorii din CJ, printre cei vizati fiind generalul in rezerva Gheorghe Corjauteanu, consilierul lui Simirad, seful serviciului de resurse umane din cadrul CJ, colonelul Ionel Spalatelu, contabilul sef al CJ, colonelul Dumitru Cantemir, si generalul SRI in rezerva Tiberiu Simion, directorul cancelariei prefectului.

Potrivit oficialilor CJ, odata cu aplicarea OUG 230 vor aparea si victime colaterale razboiului impotriva generalilor de armata pensionati pe bani grei, dar care mai ocupa functii de conducere. "Din cauza generalilor de la virf din armata s-a lovit si in cei mici.  Multi dintre profesorii de la tara care sint pensionari, dar asigura inca educatia copiilor din posturi de suplinitori, vor pleca. Ei reprezinta o treimie din sistemul de invatamint. Lacunele fac ca aceasta ordonanta sa se extinda si asupra pensionarilor insotitori ai persoanelor cu handicap, dar si multi altii", declara ieri un oficial al CJ.

Subprefectul se gindeste la fostii angajati de la Nicolina

Oficialii Prefecturii s-au abtinut ieri de la comentarii concrete pe marginea ordonantei de urgenta, preferind sa astepte lamuriri suplimentare din partea Guvernului. "Legea aceasta nu e foarte bine gindita. Militarii de cariera pensionati, care au luat salarii compensatorii, dar acum lucreaza, trebuie sa dea acei bani inapoi daca opteaza pentru continuarea activitatii. Oare salariatii de la Nicolina vor trebui sa dea inapoi banii pe care i-au primit la concedieri?", se intreba subprefectul Vasile Etcu.

In plus, Prefectura trebuie sa isi caute citiva juristi, intrucit unii dintre angajatii institutiei au activat in cadrul armatei, si nu se arata "dispusi sa lucreze in continuare doar pe un salariu de 1.200 de lei pe luna", dupa cum declara o sursa din cadrul institutiei. Plecat in concediu, prefectul Marius Bodea nu a putut fi contactat pentru a comenta impactul pe care decizia Guvernului o are in teritoriu.

Daca efectele ordonantei se vor extinde asupra lui Simirad, dar si a primarilor din judet, economia facuta, dupa caz, din pensiile sau salariile functionarilor, ar fi nesemnificativa pe linga cheltuielile presupuse de noi alegeri locale. "Aplicarea in formula actuala a ordonantei ar viza primarii din Ruginoasa, Miroslava dar si din multe alte localitati. Ca sa nu mai vorbim de viceprimari" amintea un oficial al CJ.

"Organizarea alegerilor pentru functia de presedinte la CJ ar costa cel putin 10 miliarde de lei vechi", a declarat Constantin Simirad.

Comentarii