Ofiteri de la Crima Organizata, acuzati ca acopera o tilharie intre germanisti

joi, 22 februarie 2001, 00:00
6 MIN
 Ofiteri de la Crima Organizata, acuzati ca acopera o tilharie intre germanisti

Scandalul in care a fost implicata Politia Radauti, mediatizat pe larg de "Monitorul de Suceava", a produs reactii in rindul populatiei. O parte dintre cetateni, nemultumiti de modul in care sint tratate problemele lor, au dorit sa le faca publice prin intermediul mass-media, considerata ultima cale la care pot apela. Dintre sesizarile sosite pe adresa redactiei, atrage atentia o tilharie comisa la inceputul anului 1999 pe teritoriul Germaniei, partile implicate fiind din zona Radauti. Vasile Solovastru, din comuna Arbore, a fost mandatat de fiul sau Sturzu Mugurel Solovastru, aflat si acum in strainatate, sa depuna plingerea la Politie si sa urmareasca mersul ulterior al dosarului. Mugurel Solovastru a reclamat ca in perioada mentionata a fost jefuit de suma de 13.000 marci germane si un telefon celular, autorii faptei fiind identificati ca Nelu Levinschi (fost Lemisovshi)-din Radauti si Ionel Andrisan, zis Michi, din Tibeni-Satu Mare. Cei doi au actionat "la pont", dupa ce au primit informatiile de la un individ din Dornesti, Vasile Cotos.
"Cei doi m-au lovit, mi-au taiat hainele cu cutitul, m-au amenintat cu moartea si dupa ce m-au batut bestial mi-au luat toti banii, peste 13.000 DM"
Povestea detaliata a ceea ce s-a intimplat in Germania a fost expusa de Mugurel Solovastru intr-o declaratie depusa la Politie pe 20 mai 1999. Pe 26 ianuarie 1999, la domiciliul fratilor Solovastru aflati ilegal in Germania, a venit Vasile Cotos, o cunostinta mai veche a acestora. "In prezenta fratelui meu, Marius, si a lui Marian Buliga i-am inminat lui Vasile Cotos suma de 11.000 DM pentru a-i da tatalui meu aflat in comuna Arbore. A doua zi urma sa ne intilnim din nou pentru a cumpara o masina ce urma sa fie trimisa in Romania. Fratele meu, care avea 7.000 DM, a mai imprumutat 6.000 DM pentru a putea cumpara masina. Cu jumatate de ora inainte de ora stabilita, am primit un telefon de la Vasile Cotos, care m-a intrebat daca am facut rost de toti banii, spunindu-mi ca este posibil sa mai intirzie putin. In schimb, la locul stabilit, s-au prezentat Nelu Levintchi si Ionel Andrisan cu care nu aveam nici o legatura. De aici am dedus ca am fost pirit de Vasile Cotos. Cei doi m-au lovit, mi-au taiat hainele cu cutitul, m-au amenintat cu moartea si dupa ce m-au batut bestial mi-au luat toti banii, peste 13.000 DM, un telefon celular, portofelul cu documente si agenda telefonica". Batrinul, ramas sa reprezinte interesele fiului sau, ne-a declarat ca plingerea a fost depusa la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Suceava la scurt timp dupa producerea faptei, insa ofiterii de aici, in special capitanul Petru Carcea, au tergiversat solutionarea lui.
"Dupa un an mi-a cerut sa depun din nou probele, motiv pentru care cred ca ele nu mai existau in dosar"
Dupa un an de zile de la depunerea plingerii, dosarul ajunge in sfirsit la Parchetul de pe linga Tribunalul Suceava cu solutia de neincepere a urmaririi penale. Chemat la Parchet, Vasile Solovastru a plecat cu convingerea ca o serie de materiale propuse ca probe in dosar au disparut de la Politie. "In momentul in care am fost chemat la Parchet, procurorul m-a intrebat ce probe am depus. I le-am enumerat si atunci acesta mi le-a cerut din nou, motiv pentru care cred ca ele nu mai existau in dosar", a declarat batrinul. In plus, Vasile Solovastru declara ca a venit la sediul IJP Suceava, in vara lui 1999 aducind patru martori, dar capitanul Carcea i-a expediat pentru audieri altui ofiter, de la alt serviciu, care nu cunostea nimic despre caz. Faptul ca solutia de neincepere a urmaririi penale propusa de capitanul Petru Carcea a fost respinsa de Parchet iar dosarul trimis inapoi la Politie pentru cercetari este un indiciu clar ca nu s-a lucrat ca la carte. Culmea este ca dupa ce a mai stat alte 7 luni la acelasi Serviciu de Combatere a Crimei Organizate, dosarul a fost trimis din nou la Parchet, pe 14 februarie 2001, cu aceeasi solutie de neincepere a urmaririi penale, ofiterul care a efectuat cercetarile in cauza fiind chiar seful acestui serviciu, locotenent-colonelul Vasile Andronic.
Colonelul Ion Mihalache afirma ca intirzierea solutionarii dosarului se datoreaza Interpolului
Prim-adjunctul Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, colonelul Ion Mihalache, a explicat ca durata mai mare a cercetarilor se datoreaza faptului ca evenimentele s-au produs in Germania, iar datele solicitate prin Interpol au ajuns cu intirziere. El a aratat ca era nevoie de elemente care sa certifice ca persoanele incriminate ca fiind autorii tilhariei din luna ianuarie 1999 au fost prezente in locul producerii faptei. Potrivit colonelului Ion Mihalache, adresele inaintate autoritatilor germane au ramas practic fara nici un raspuns. "Normal era corect ca Mugurel Solovastru sa se adreseze Politiei din Germania. Deoarece acesta se afla ilegal in Germania iar autoritatile acestei tari il suspectau ca a comis acte de tilharie, el nu a indraznit sa se prezinte pentru a depune plingere", a spus adjunctul IJP Suceava. In opinia lui, restituirea dosarului de catre Parchet pentru continuarea cercetarilor nu a avut la baza proasta instrumentare a acestuia ci pentru ca acest lucru s-a realizat "cit ne permitea efectuarea de cercetari in Romania. Daca un ofiter de-al nostru pleca in Germania lucrurile se lamureau altfel. Pentru ca intre timp parintii victimei au depus la dosar o solicitare prin care propuneau alt martor, procurorul a considerat ca se impune sa facem din nou confruntari, sa aducem persoanele si sa vedem ce s-a intimplat cu adevarat in Germania". La a doua instrumentare a cazului de catre Serviciul de Combatere a Crimei Organizate, martorul propus ulterior de parintii victimei si unul dintre cei doi acuzati de comiterea tilhariei au fost supusi testului cu detectorul de minciuni. Interpretarea acestuia a dus la concluzia ca dosarul trebuie solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Al doilea individ acuzat de participare la tilharirea lui Mugurel Solovastru nu a fost supus testului cu detectorul de minciuni pentru ca nu se afla in tara la vremea respectiva. Colonelul Ion Mihalache a spus ca cel mai probabil tilharia a fost "o afacere intre ei", o reglare de conturi, dar fara a avea elemente certe nu se poate exprima o concluzie in acest sens.
Ceea ce nu a reusit IJP Suceava, in acest caz, a reusit intr-un caz similar IJP Iasi, care a documentat mai multe tilharii comise de banda fratilor Corduneanu, compusa din fosti sportivi – luptatori si boxeri – in Polonia, unde tilhareau cu predilectie cetateni romani amenintindu-i si tilharindu-i cu arme albe si arme de foc. Respectiva banda a fost dezmembrata dupa sosirea membrilor ei in Romania, unde li s-au documentat faptele, plingerile victimelor fiind depuse la IJP Iasi, iar tilharii condamnati la ani grei de inchisoare.
Fratii Solovastru au pierdut in doua zile 24.000 DM
Cu o zi inainte de comiterea tilhariei, Mugurel Solovastru i-a incredintat lui Vasile Cotos 11.000 DM, bani ce trebuiau sa ajunga in posesia tatalui sau. Aceasta suma nu a mai ajuns niciodata, iar Vasile Cotos a fost actionat in judecata pentru abuz de incredere. Dupa 11 termene si mai bine de un an de procese, si dupa ce dosarul a trecut prin mina a trei judecatori, pe 24 mai 2000 a fost dat verdictul. Prin sentinta penala numarul 477 a Judecatoriei Radauti, plingerea inaintata de Mugurel Solovastru a fost respinsa ca tardiva. Sentinta a fost atacata de pagubit la Tribunalul Suceava care a decis sa trimita cauza spre rejudecare instantei de la Radauti. In acest fel, paguba produsa fratilor Solovastru se ridica la 24.000 DM, echivalentul a circa 300 de milioane de lei.
Cine este Nelu Levintchi?

Nelu Levintchi, unul dintre indivizii acuzati ca au participat la tilharirea lui Mugurel Solovastru, este cunoscut in Radauti ca o persoana turbulenta. La mijlocul lunii martie a aceluiasi an 1999, Nelu Levintchi, impreuna cu alti doi prieteni a agresat un subofiter de politie. In seara de simbata, 20 martie, in timp ce patrula insotit de un elev militar, plutonierul Dorel Plesca, de la Serviciul de Paza si Ordine Publica Radauti a fost insultat si apoi batut de trei indivizi printre care si Nelu Levintchi. Culmea ironiei, tot cei trei s-au deplasat la sediul Politiei unde intentionau sa depuna plingere impotriva subofiterului. Aflati in avansata stare de ebrietate, cei trei au spart citeva geamuri de la usa politiei, fiind potoliti cu greu de lucratorii aflati la acea ora acolo. Curios este ca pentru ultraj impotriva subofiterului Dorel Plesca a fost arestat doar unul dintre cei trei, Nelu Levintchi scapind doar cu o interdictie pentru 30 de zile de a parasi municipiul Radauti. In aceste conditii apare intrebarea fireasca: Cine il protejeaza pe Nelu Levintchi? (Sandrinio NEAGU)

Comentarii