Un politist din zece incalca regulamentul

Subtitlu

joi, 28 septembrie 2006, 00:13
3 MIN
 Un politist din zece incalca regulamentul

In primele 7 luni de activitate, 60 de politisti comunitari au fost sanctionati administrativ. Sefii serviciului din subordinea Primariei au dat in medie aproape 10 sanctiuni in fiecare luna. Fiecare avertisment a insemnat un politist comunitar care a incalcat o regula interna. Practic, 10% dintre angajati au fost sanctionati pentru diverse nereguli in activitate. Mai grav, unele sanctiuni au fost acordate pentru agenti gasiti sub influenta bauturilor alcoolice. „Aceste cazuri au fost rare si le-am intilnit in primele luni de la infiintare. Am avut trei agenti prinsi sub influenta bauturilor alcoolice. Toti lucrau la serviciul de paza a obiectivelor“, a declarat Alexandru Hordila, directorul Politiei Comunitare.
Prinsi bauti sau dormind in post
Unii dintre politistii comunitari angajati au inceput sa cedeze. Din februarie si pina acum, 20 de agenti au plecat deja de la Politia Comunitara. „Jumatate dintre acestia aveau avertismente. Au plecat din mai multe motive. Unii dintre ei, functionari publici, erau in stare de incompatibilitate. Aveau si firme si au preferat sa renunte la Politie. Am avut si cazuri in care nu au facut fata programului, nu s-au adaptat“, a precizat Hordila. Majoritatea politistilor comunitari avertizati de conducere vor continua sa lucreze la serviciul Primariei. Sefii acestora sustin ca in ultima perioada subordonatii au inteles ce au de facut si nu a mai fost nevoie de sanctiuni. „Majoritatea sanctiunilor au fost aplicate in primele luni de la infiintarea Politiei Comunitare. Oamenii veneau de la Gardienii Publici si nu erau obisnuiti cu controalele. La gardieni luau si cite 5-6 avertismente pe an si nu se intimpla nimic. Au crezut ca merge ca inainte, dar au inteles pina la sfirsit“, a explicat Hordila. Printre motivele care au condus la sanctionarea politistilor se numara dormitul in post sau parasirea unitatii aflate in paza. Au fost si cazuri in care politisti care ar fi trebuit sa patruleze au fost prinsi stind fara motiv cu colegii de la paza unor obiective. Alti agenti comunitari au fost nevoiti sa treaca prin birourile conducerii din cauza absentelor de la locul de munca. „Se intimpla sa mergem in control si sa gasim un agent dormind in post sau plecat la cafea. Facem foarte multe controale noaptea. Am avut cazuri in care au fost date sanctiuni pentru lipsa de activitate. Pina acum au fost date doar avertismente. Nu s-a ajuns in comisia de disciplina. Daca astfel de abateri se vor repeta, vom ajunge si acolo. Le vom opri din salariu sau chiar vor fi dati afara, in functie de situatie“, a completat Hordila.
Seful IPJ: „Unii politisti comunitari au avut probleme cu alcoolul“
Sefii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) sustin ca au o colaborare foarte buna cu angajatii din subordinea Primariei, dar recunosc ca au fost si probleme. „In fiecare structura sint probleme la inceput. Lucrurile incep sa se aranjeze in timp. Am auzit ca unii politisti comunitari au avut probleme cu alcoolul sau cu lipsa de la program, dar stiu si ca s-au luat masuri. Au fost probleme si vor mai fi, dar pe ansamblu ne-au ajutat foarte mult la mentinerea ordinii publice. Este loc de mai bine. Lucrurile nu merg deocamdata la capacitate maxima in toate compartimentele“, a precizat comisarul sef Liviu Zanfirescu, comandantul IPJ.
In acest moment, la Politia Comunitara sint angajate in jur de 550 de persoane. Sefii serviciului sustin ca in noiembrie va fi organizata o alta runda de angajari. „Am primit avizul de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Noi am avea nevoie de inca 100 de persoane. Va trebui sa vedem insa pe ce buget ne putem baza. In functie de situatia financiara, vom decide si cite posturi scoatem la concurs“, a afirmat Hordila.

Comentarii