Asaltul ucenicilor din Husi

marți, 09 februarie 1999, 00:00
4 MIN
 Asaltul ucenicilor din Husi

Cum cele doua firme nu recunosc sentinta data de Judecatoria Husi, cei 350 de ucenici, prin vocea directorului Mircea Popencu, au amenintat ca vor ocupa prin forta cladirea.
Inspectoratul Scolar Judetean se bazeaza pe un act de donatie din 1925. Cele doua societati, pe Legea 15/1990
Scoala Profesionala de Ucenici Husi a fost infiintata in 1912 si a functionat sub mai multe denumiri: "Scoala pracica de meserii", apoi "Scoala Inferioara de Meserii", "Scoala de tip gimnazial" si, din 1958, "Scoala de Meserii".
Din 1925, sediul scolii s-a aflat in imobilul aflat pe strada N. Cisman nr. 18, care a fost donat atunci de Zoe Andreean si Ecaterina Arsenescu, in calitate de mostenitori ai defunctului Ioan Corivan.
In actul de donatie, autentificat de Tribunalul Arges, se specifica: "Imobilul de pe strada N. Cisman va fi destinat numai pentru functionarea scoalei practice de meserii din localitate, care va purta pe viitor numele de «Scoala de Meserii I. Corivan», neputind fi instrainata de primitorul donatiei."
Dorinta donatorilor a fost parafata mai tirziu de regele Carol al II-lea, care a emis Decretul Regal din 6 septembrie 1934, publicat in Monitorul Oficial nr. 239/16 octombrie 1934: "Scoala de meserii I. Corivan din Husi va trece, de la Ministerul de Industrie si Comert, la Ministerul Instructiuni ale Cultelor si Artelor."
Insa, pe 15 septembrie 1965, printr-o decizie a "Comitetului Executiv al Sfatului Popular Husi", scoala de meserii a fost desfiintata. In decizie se spunea ca "Imobilul de pe strada N. Cisman va trece in proprietatea Biroului Comitetului Raional al PCR Husi". In 1966, imobilul este dat Intreprinderii Comerciale de Stat (ICSH). In 1990, ICSH s-a divizat in doua societati: SC Olimp SA, care a primit 70% din imobil si SC Dobrina SA, care a ramas cu 30%. Prin aparitia Legii 15/1990, cele doua societati au fost desemnate proprietarele imobilului.
Judecatoria Husi da dreptate Inspectoratului Scolar
In 1997, Scoala de Meserii se reinfiinteaza si trece in subordinea Inspectoratului Scolar Scolar Judetean Vaslui, sub titulatura de "Scoala Profesionala de Ucenici". Odata cu reinfiintarea scolii, Inspectoratul Scolar revendica imobilul si cheama in judecata cele doua firme: "Parodaxal, desi imobilul de pe strada N. Cisman este in proprietatea Scolii Profesionale de Meserii, noi nu ne putem desfasura activitatea in acesta. Activitatea ne-o desfasuram pe baza de chiriasi ai Liceului agricol Dimitrie Cantemir, intr-o cladire de pe strada Ioan Alexandru Anghelus, nr. 35, care este improprie activitatilor instructiv-educative, fara posibilitati de extindere si fara baza materiala adecvata: spatii necesare pentru ateliere, laboratoare etc. Toate acestea le-am avut, cindva, in cadirea proprie, de pe strada N. Cisman".
Procesul a fost cistigat de Inspectoratul Scolar Judetean, prin Sentinta civila nr. 1007/15 septembrie 1998, eliberata de Judecatoria Husi: "Inspectoratul Scolar Judetean a aratat ca este proprietarul imobilului situat pe str. N. Cisman, nr. 18, in baza contractului de donatie, autentificat de Tribunalul Judetean Arges, la data de 13 aprilie 1925, cind Zoe Andreean si Ecaterina Arsenescu au donat scolii de meserii imobilul lor."
Consilierii huseni, sustinuti de primar, sint de acord cu Inspectoratul Scolar
SC Olimp si SC Dobrina nu recunosc hotarirea luata de Judecatoria Husi si au facut recurs la Tribunalul Judetean Vaslui.
Gheorghe Tonigaru, directorul "Olimp" si Dan Filip, noul actionar majoritar de la "Dobrina", considera ca "Legea 15/1990 a stipulat clar: imobilele care sint ocupate de societati comerciale vor fi date acestora. Cladirea pe care am primit-o in 1966 arata intr-o stare jalnica. Avem documente care atesta ca s-au adus imbunatatiri de neevaluat. Daca Tribunalul Vaslui nu ne va da dreptate, atunci sigur vom cistiga la Curtea de Apel. Noi sintem proprietarii, adica actionarii celor doua societati."
De partea Inspectoratului Scolar si, implicit, a "Scolii Profesionale de Ucenici", sint consilierii huseni, cit si Ioan Costin, primarul de Husi: "Sintem de acord cu actiunea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, de retrocedare acestui inspectorat a cladirii de pe strada N. Cisman, ocupata in prezent de SC Olimp si SC Dobrina. Actul doveditor este acela ca localul a apartinut Ministerului Invatamintului inainte de 1944."
"Vom ocupa prin forta acest local"
Mircea Popencu, actualul director al Scolii Profesionale de Ucenici Husi, a spus: "Vom ocupa prin forta acest local. De fapt, vom ocupa ceea ce ni se cuvine. In asentimentul nostru este atit Judecatoria Husi, cit si Consiliul Local. Nu mai putem tolera atitudinea celor doua societati, care se tot bat cu pumnul in piept. Sint peste 350 de elevi care vor sa invete in conditii optime. Aceste conditii le vom avea daca ocupam cladirea. Hotarirea de ocupare a cladirii o vom lua in cel mai scurt timp."
In replica, Gheorghe Tonigaru si Dan Filip spun ca "ocuparea invocata de ei nu este posibila. In primul rind, avem documente reale din care sa rezulte ca noi sintem proprietari. Judecatoria Husi nu si-a facut datoria. Noi ne-am angajat cel mai bun avocat care sa ne reprezinte la Tribunalul Vaslui si, daca este nevoie, la Curtea de Apel Iasi". (Gabrian BEJENARU)

Comentarii