Goscom Vaslui renunta cu greu la vaca de muls

luni, 07 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Goscom Vaslui renunta cu greu la vaca de muls

In majoritatea oraselor din tara s-a trecut de mult la contorizarea individuala a consumului de apa potabila. La Vaslui abia se pune in discutie aceasta problema. Poate ca fosta regie locala nu s-ar fi gindit nici acum daca mai multi locuitori ai municipiului nu ar fi insistat. Nici asa, Goscom Vaslui nu prea ar vrea sa renunte la aceasta vaca buna de muls – sistemul pausal.
De aproape un an, mai multi vasluieni au depus zeci de cereri de trecere la contorizare individuala. Ori nu au primit raspuns, ori li s-a spus ca, deocamdata, nu se poate.
Dupa ce purtat lumea pe drumuri, conducerea Goscom a mai nascocit ceva: un "Regulament privind contorizarea consumurilor de apa din apartamente". Conditiile impuse sint atit de numeroase si alambicate, incit nimeni nu ar putea sa le indeplineasca. Nici macar fosta regie locala.
Conducerea Goscom se face ca ploua
Primele cereri depuse de citiva locatari din Vaslui dateaza din primavara anului trecut. Desi Goscom le-a trimis un raspuns acasa, Adam Catargiu, directorul adjunct al societatii, nici nu-si mai aducea aminte ca ar fi primit o astfel de solicitare. Mai mult, fosta regie locala a incercat sa taie elanul oamenilor care cereau contorizare individuala, invocind diverse motive. La cererea depusa, pe 19 aprilie 1999, de Dumitru Benchea, locatar al blocului 17, societatea raspunde cit se poate de alambicat impunind locatarilor niste conditii tehnice imposibil de indeplinit.
Cu toate acetea, solicitantii de la blocul 172 nu au renuntat.
Au incercat sa duca la indeplinire conditiile impuse de Goscom, dar rezultatul nu a fost cel dorit de oameni. Au facut toate reparatiile ce se impunea in subsolul tehnic si au mers din nou la regie. Raspunsul a intirziat sa apara, oamenii fiind purtati in continuare pe drumuri.
"Toti m-au convins ca este mai bine sa platesc in pausal"
Dumitru Benchea ne-a povestit: "Prima data am discutat cu domnul director Paval, adjunctul lui Catargiu si cu inginerul sef Balanescu (in martie 1999). Toti m-au convins ca este mai bine sa platesc in pausal decit sa fac o astfel de investitie. Ma hotarisem sa-mi montez contoare individuale deoarece de cind a montat apometre la nivel de bloc, ajunsesem sa platesc 18 mc de apa de persoana/luna. Era un consum enorm, avind in vedere ca ceilalti vasluieni plateau in pausal 8mc/lpersoana/luna. De aceea, in aprilie am facut cerere scrisa la Goscom in care le-am spus ca nu mai am de unde sa le platesc, mai ales ca eram in prelungirile de la somaj. Am primit raspuns acasa in care mi se cerea sa am camin separat, coloana separata si asa mai departe, lucru practic imposibil. Totusi s-au gindit ca n-ar fi rau sa-mi ceara niste bani pentru un proiect, plus alte cheltuieli, dupa care mi se aproba. M-am dus la inginerul-sef Balanescu si i-am expicat ca exista montat apometru la nivel de scara, fara toate aceste numeroase avize si proiecte. Atunci a inceput sa rida la mine spuindu-mi ca ei au dreptul, pentru ca sint societate. Deci raspunsul a fost clar: nu montam la nivel particular pina nu terminam campania la nivel de blocuri."
"Ne-au amagit de fiecare data cu vorba, de la o zi la alta"
Dupa ce au facut curatenie la subsolul scarii, opt locatari de la blocul 172 au luat hotarirea sa-si monteze apometre individuale, ceea ce de fapt au si facut in prima jumatate a lunii octombrie. Dupa care, toti au facut din nou cerere catre Goscom in care solicita sa le fie recunoscute. Din pacate, fosta regie a dat-o din nou cotita.
"Contoarele au fost montate cu o firma agreata de Goscom Vaslui. Pe 28 octombrie am facut prima cerere de recunoastere a contoarelor. Pe 9 noiembrie, am fost personal la directorul Paval, impreuna cu inca o locatara. Mi-a spus ca in 30 de zile primesc raspunsul acasa. Daca am vazut ca nu primesc nici un raspuns, pe 30 noiembrie am trecut din nou pe la societate. si am obtinut o alta aminare din partea directorului general. Pe 6 decembrie am fost iarasi si am discutat cu inginerul-sef Blanescu, care mi-a promis ca pina pe 15 decembrie se rezolva. Desigur, acest lucru nu s-a intimplat. Pe 9 decembrie am facut o alta cerere, cu revenire la prima, dar cu mentiunea ca din noiembrie nu mai platesc in pausal si ca o sa-l dau in judecata personal pe directorul Paval. Abia aceasta cerere o inainteaza catre Biroul tehnic spre rezolvare. Pe urma, din doua in doua zile am tercut pe la Goscom. Evident, ne-au amagit de fiecare data cu vorba", ne-a mai spus Dumitru Benchea.
Goscom Vaslui scoate alambicatul regulament pe masa
In cele din urma, conducerea Goscom s-a gindit ca n-ar fi rau sa emita un regulament privind contorizarea consumului de apa din apartamente.
Dumitru Benchea s-a plins ca si dupa scoaterea acestui document, tot este trimis de la Ana la Caiafa: "Din decembrie, actele s-au plimbat din director in director, apoi la inginerul-sef si la Biroul tehnic. Ultima data, inginerul-sef Balanescu mi-a promis ca va veni dupa 1 ianuraie si indiferent de ce data se va lua in calcul si luna ianurie. Ne trezim pe 20 ianurie ca ne trimite raspuns, cu un regulament. La trei zile dupa ce l-am primit, ne-am dus din nou la Goscom. In regulament ne impun o mie si una de conditii. Acum ne trimite la Provas sau la Inspectia in Constructii, aceasta din urma spunindu-ne ca nu este de competenta lor sa ne elibereze aviz cu privire la modificarea instalatiilor interioare. Proiectantul cine stie de cind este mort, caci blocul este construit de 30 de ani. Eu ce sa fac acum? Societatile care functioneaza la parterul blocului cum au obtinut avize si acum platesc mai putin decit noi?"
Adam Catargiu, directorul adjunct al SC Goscom SA Vaslui ne-a declarat: "Avizam montarea contoarelor individuale. S-a reglementat aceasta problema. Drept dovada, am intocmit un regulament. Pina acum au aparut doar solicitari din partea a 10 locatari. Pentru cazul celor 8 cereri de la blocul 172, daca cei in cauza au indeplinit conditiile din regulament, sa ne anunte. Le vom aviza montajul respectiv, vom aviza si sigila instalatia si vom trece cu facturarea conform citirii apometrelor respective."
Oamenii sustin ca, acum, consumul de apa s-a redus de noua ori!
Atit Dumitru Benchea de la blocul 172 cit si Ion Neamtu, locatar la blocul 160 din zona Cuza Voda, care si-a montat si el apometru, sustin ca acum consumul lor a scazut de noua ori. Daca vara trecuta, fosta regie impunea prin pausal 18 mc/persoana/luna in zonele unde contorizase, la locatarii care si-au montat apometre in apartament consumul este 2 mc/persoana/luna.
Ioan Neamtu a consumat intr-o luna, impreuna cu sotia, 4mc de apa. Poate la prima vedere nu ar crede nimeni. Dar la un calcul simplu locatarul de la blocul 160 ne-a demonstrat ca are dreptate: 4mc de apa inseamna 4.000 de litri de apa intr-o luna, adica o medie de aproxiamtiv 130 de litri pe zi. La fel si in cazul familiei Benchea, care a consumat 6mc de apa intr-o luna, adica 6.000 de litri. Aceasta insemana o medie de 200 de litri de apa/zi pentru trei persoane.
Probabil acesta este si motivul pentru care fosta regie nu prea sa accepte contorizarea individuala.
Adam Catargiu, director adjunct si in acelasi timp director tehnic al Goscom nu prea crede in acest consum, dar este convins ca prin apometrizare individuala, oameniii vor plati mai putin: "Este posibil scaderea consumului mediu de persoana, care, de fapt, va conduce si la rationalizarea consumului de apa." (Theodor ISTRATE)

Comentarii