Husiul este condamnat la moarte

miercuri, 05 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Husiul este condamnat la moarte

Dupa cum a fost intocmit bugetul pe 2000, din septembrie Husiul ramine fara iluminat public, serviciul de gospodarie comunala dispare, cantina de ajutor social isi inchide portile, gropile strazilor vor fi lasate in voie, spatiile verzi vor ramine de izbeliste, scolile si alte institutii vor ramine cu telefoanele decuplate etc. De fapt, primele semne au si inceput sa apara: transportul in comun nu mai este subventionat, drumurile publice nu mai primesc nici macar un kilogram de asfalt.
"Atit mi s-a prezentat, astfel ca n-am avut alte posibilitati. E groaznic pentru mine, mai ales ca sint in postura de a raspunde tuturor celor nemultumiti. Totusi, eu le dau perfecta dreptate. Sint intr-o postura pe care n-o doresc nimanui", ne-a spus Sica Trofin, contabilul sef al primariei.
Totalul bugetului este de 42,992 miliarde de lei, rezultati din impozitele si taxele locale si alte venituri proprii ale orasului. Cum economia huseana este la pamint, pe cale de consecinta, bugetul este asemenea. Banii se vor stringe de la persoanele fizice si de la putinii comercianti existenti. Veniturile proprii ale Consiliului Local reprezinta circa o treime din buget. 8, 204 miliarde de lei sint alocati de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, cu destinatie speciala Spitalul de Handicapati si Caminul de batrini. Dar nici aceasta suma nu este suficienta, intrucit necesarul este de peste 14, 5 miliarde de lei, doar pentru cheltuielile materiale si salariile angajatilor de la acesta institutie.
Bugetul va "muri" in septembrie
Pentru echilibrarea bugetului, CJ a alocat doar 727 de milioane de lei, bani care nu acopera nici macar nevoile Cantinei de Ajutor Social. Pentru aceasta institutie, in proiectul de buget sint prevazuti 862 de milioane de lei. Adica, jumatate din banii necesari pentru cei 200 de asistati. Au fost alocati mai putini bani decit anul trecut (970 milioane de lei).
"Unica solutie ar fi reducerea numarului asistatilor", ne-a spus Sica Trofin. Ceea ce s-a si intimplat.
Din acest buget, 6,170 miliarde de lei provin din fondul pentru drumurile publice (taxa Basescu), avind ca destinatie refacerea DE 581. Deja, 3 miliarde de lei au fost cheltuiti pentru refacerea traseului Crasna-Husi, urmind ca suma ramasa sa fie cheltuita pe traseul Husi – Albita.
Pentru iluminatul public s-au alocat 1,370 miliarde de lei, din care 940 milioane s-au cheltuit de la inceputul anului. Au mai ramas 430 milioane de lei, care ajung doar pina in septembrie.
Pentru invatamint s-au alocat 2,7 miliarde de lei, din care 1,73 miliarde reprezinta cheltuielile din primele 6 luni. Au mai ramas 970 milioane de lei, care ajung pina la mijlocul lunii septembrie. Nu sint bani pentru procurarea combustibilului sau intretinerea investitiilor incepute in scoli si gradinite.
Subventionarea transportului in comun deja a incetat.
14,7 miliarde sint prevazuti pentru serviciul Gospodarie Comunala, ceea ce inseamna circa 1/3 din necesar. Subventionarea energiei termice a incetat, iar salubritatea, spatiile verzi, intretinerea strazilor etc sint taiate de pe lista, incepind din toamna.
Vechii consilieri au votat, de teama sa nu-si piarda indemnizatiile
Asadar, bugetul disponibil pentru Husi este practic inexistent din toamna. De aceea vechii consilieri locali – carora le-au expirat mandatele pe 30 iunie – nu au parut dispusi sa-l voteze in ultima lor sedinta, de pe 14 iunie. Sarcina a cazut tocmai pe capul lor – sa lase un "dezastru" in mostenirea noilor consilieri, alesi la scrutinul de pe 4 iunie. Probabil ca ei nu doreau sa fie injurati de inlocuitori. Totusi, in cele din urma l-au votat, pentru ca legea bugetului nu mai accepta aminare.
"Bugetul trebuia votat de noii consilieri, nu de noi. Ei il impart, ei trebuie sa raspunda. Pentru noi, este prea mare o asemenea raspundere", ne-a spus ex-consilierul Vasile Marola.
Maria Calestru, secretarul CL chiar ii amenintase pe vechii consilieri ca nu vor primi ultimele indemnizatii daca nu vor vota bugetul.
Situatia care se intrezareste din septembrie nu pare sa-i afecteze prea mult pe actualii consilieri. Ei cred ca se vor gasi resurse pentru functionarea institutiilor bugetare. De asemenea, spera intr-o rectificare a bugetului, care va aduce mai multi bani. Greu de crezut, mai ales ca, dupa cum spun functionarii, primaria nu reuseste sa colecteze nici macar 80% din suma prevazuta in actualul buget.
Cu toate ca situatia se anunta extrem de dificila, consilierii locali vor avea indemnizatiile asigurate. Lunar, valoarea lor este de circa 300 de milioane de lei. De asemenea, nici salariile angajatilor din primarie nu vor fi afectate. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii