Pietele agroalimentare, adevarate focare de infectie

vineri, 16 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Pietele agroalimentare, adevarate focare de infectie

Directia de Sanatate Publica Vaslui a efectuat, in cea de-a doua jumatate a lunii trecute, o serie de controale in pietele agroalimentare din judet. Au fost verificate 10 piete din: municipii (5), orase (1) si comune (4). Au fost constatate numerose ilegalitati, de la lipsa autorizatiilor sanitare si pina la vinzarea unor produse necertificate calitativ, in conditii total improprii.
Chiar daca ar trebui ca pietele sa aiba regulamente proprii de functionare, numai cele din Vaslui, Birlad si Husi au asa ceva. Pina acum, doar Consiliile Locale Vaslui si Husi au solicitat autorizatii sanitare de functionare.
Cele mai mari probleme se intilnesc in pietele din zonele rurale si in piata Negresti. "Acestea contin elemente de bazar si talcioc, de comert de mic detaliu alimentar, improvizat pe masute, aduse in masini. Ca atare, produsele agroalimentare propriu-zise sint adesea expuse pe jos, pe foi de celofan, iar blugii si adidasii pe mese", se arata in raportul intocmit de DSP.
Piata din Bacesti, de pilda, este "amenajata" pe trotuarele si marginile unei strazi, desi HG 19/1996 interzice vinzarea pe suprafata cailor de cirulatie. Despre dormitoare pentru producatorii veniti din alte zone in anumite sezoane, nici macar nu poate fi vorba.
Nu toate administratiile din piete asigura echipamente adecvate si suficiente pentru protectia sanitara a alimentelor si in special pentru produsele lactate. De pilda, la Negresti sint disponibile 8 halate iar la Birlad, 50 de sorturi.
"Grupurile sanitare sint intretinute si eploatate diferentiat de la WC-ul din Piata nr. 1 Birlad, care poate rivaliza cu orice WC de spital (!?), pina la execrabil – cele din Piata Negresti si Codaesti sau chiar lipsa acestora – Piata nr. 2 Birlad", se mai arata in raport.
Cafea linga otrava de sobolani si leacuri ciudate
In piata din Crasna, corpul de control de la DSP a gasit si citiva comercianti din Republica Moldova. Ei au expus cafea linga otrava pentru sobolani.
Un alt fenomen intilnit – serviciile impovizate: tarani care vind vin fiert in Oborul din Codaesti, gratare de mici ambulante, navete de bere si de sucuri aruncate pe jos.
"In pietele rurale, comerciantii ambulanti desfac produse alimentare specifice magazinului mixt – napolitane si biscuiti vrac, zahar, orez, masline, bomboane – cu portionare pe loc, desi au specificat pe autorizatii abilitare numai pentru produse preambalate. Nici o astfel de toneta nu are inscriptionate elementele de identificare ale firmei, cod fiscal, identitatea gestionarului", se mai arata in raportul DSP.
"Controlorii" de la DSP au avut ocazia de a vedea in periplul lor si unele aspecte de-a dreptul hazlii. In pietele din Vaslui sint admisi doi tarani din Beius – Bihor sa comercializeze niste ierburi ambalate in pungi de plastic prezentate drept plante medicinale. Pe etichete scrie: "Bun pentru anemie, dureri de cap, ameteli, stres, nervi cervicali" sau "Bun pentru boli de rinichi, piatra, nisip, puroi, albumina".
Sute de kilograme de marfa confiscata
Inceputul acestui an a fost incarcat si pentru Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Vaslui. Aceleasi nereguli predomina de ani de zile, fara a se lua vreo masura: produse cu termen de valabilitate expirat sau cu abateri grave de la parametrii de securitate sau de la caracteristicile calitative declarate; produse falsificate sau contrafacute; conditii de depozitare si expunere la vinzare improprii; practici comerciale abuzive; furt la cintar etc.
Numai in primele doua luni, OJPC Vaslui a retras de pe piata sute de kilograme de marfa de proasta calitate: 82 de kilograme de carne si preparate din carne alterate, suprafata lipicioasa, termene de valabilitate expirate; 105 cutii de conserve din peste import Thailanda ce aveau o cantitate de peste foarte mica raportata la masa neta; 19 litri de lapte si produse lactate cu termene de valabilitate expirate; 500 de kilograme de produse de morarit si panificatie (piine din faina necernuta, cu impuritati, cu gust de mucegai, necoapta); 155 de kilograme de zahar si produse zaharoase (zahar umed, cu mizerie in el, culoare galbena; ciocolata cu termenele de valabilitate expirate, cu masa poroasa); 78 de kilograme de legume si conserve de legume (gogosari si castraveti in otet, suc de rosii cu termenele de valabilitate expirate); 20 de kilograme de alune rincede, cu gust amar si termene de valabilitate expirate; 23 de kilograme de ingrediente alimentare si 4 kilograme de cafea cu termen de valabilitate depasit; 35 de litri de bauturi alcoolice si vin cu impuritati in continut si sedimente.
Pentru abaterile constatate, s-au dat 30 de amenzi contraventionale in valoare totala de 26 de milioane de lei.
"Pentru a se instaura ordinea, trebuie sa actionam impreuna"
In cadrul Comisiei Administrative, primarul Victor Cristea a solicitat sprijinul organelor abilitate pentru a se forma un corp comun de control la nivelul municipiului Vaslui: "As dori ca toate serviciile descentralizate, cum ar fi Protectia Consumatorilor, Directia Sanitar-Veterinara, Politia Vaslui, sa numeasca pe cineva care sa lucreze direct cu primaria. De exemplu, daca vreau sa fac o investitie in piata, trebuie sa stiu de la inceput cum trebuie executata pentru a ma incadra in lege. Ca sa nu mai spun ca actiunile de control le vom putea efectua mult mai operativ si mai eficient."
Pe de alta parte, Iosif Szulczer, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, a declarat: "Daca actiunile de control din piete vor avea continuitate, vor da cu siguranta rezultate. Ori vor intra in legalitate agentii economici cu nereguli, ori pleaca. Pentru a se instaura ordinea, trebuie sa actionam impreuna cu celelalte organe de control." (Theodor ISTRATE, Ana JITARITA)

Comentarii