Porcul de Craciun, la mare pret

joi, 07 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Porcul de Craciun, la mare pret

Pentru multi vasluieni, venirea sarbatorilor de iarna nu mai este un moment de bucurie prea mare, date fiind preturile foarte mari ale bucatelor ce trebuie puse pe masa. Oamenii si-au luat deja gindul de la mult doritul porc de Craciun, care in momentul de fata inseamna leafa pe citeva luni. De aceea, cumpararea unui porc viu ar putea fi ultima mare achizitie a sfirsitului de mileniu. De la 15.000 de lei kilogramul de porc "in viu", cit era acum o luna, aceeasi marfa cu sorici a ajuns sa coste in prezent aproape dublu. In tirgul saptaminal de la Vaslui, un kilogram de porc "in viu" costa 28.000 de lei, cu mici oscilatii, in functie de greutatea animalului. Pentru cei care aveau bani in buzunar si doreau cu adevarat sa cumpere, pretul putea fi negociat pina la 25.000 de lei kilogramul.
"Acum cerem si noi dupa posibiltatile fiecaruia. Stim ca este greu, dar si pentru noi s-au scumpit tarita si porumbul. Cerem 28.000 de lei pe kilogram, dar decit sa nu-l dau si sa mai vin inca odata la tirg, care inseamna alti bani, mai bine mai las la pret. Daca imi da doua milioane jumatate, acuma il dau. Are o suta de kilograme pe cintarite. Ii bun, nu are prea multa slanina si ai la el cam tot ce vrei", ne-a declarat Ion Mereuta, din Tanacu.
Pentru cei cu bani mai putini in buzunar, tirgovetii aveau la vinzare si porci "de lapte". Un purcelus de 15 kilograme putea fi cumparat cu 300.000 de lei, adica 20.000 de lei/kilogram.
In cele doua piete din Vaslui, pretul la carnea de porc a atins cote alarmante. Un kilogram de muschi sau antricot costa 90.000 de lei, in timp ce unul de costita a ajuns la 40.000 de lei, la fel ca si carnea pentru tocat. Ceva mai ieftine sint picioarele care, la fel ca si capul, costa 20.000 de lei kilogramul. (Theodor ISTRATE)

Comentarii