Prima "bruma" a scumpirilor

vineri, 01 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Prima "bruma" a scumpirilor

Prima zi de toamna, cind de obicei se numara bobocii, a adus in acest an o schimbare de traditie, in sensul ca oamenii isi vor numara ultimii leuti din buzunar pentru a vedea daca mai au cu ce trai. De altfel, populatia s-a obisnuit cu masurile soc luate de guvernanti in ultima perioada, cind scumpirile au venit pe banda rulanta, aproape lunar. S-a ajuns in situatia in care nici macar cei care asigura serviciile nu mai stiu care sint tarifele.
Energia si gazele, tot mai scumpe
De ieri, guvernantii au scumpit atit energia termica, cit si gazele naturale. Pretul gigacaloriei a crescut cu 25% si, drept urmare, energia termica furnizata populatiei va costa 350.000 de lei/gigacalorie, fata de 280.000 pina la sfirsitul lunii trecute. Cu alte cuvinte, romanii vor scoate in plus din buzunare citeva sute de mii de lei pe timpul sezonului rece: in loc de 5-600.000 de lei pe luna, cit se platea iarna trecuta, oamenii vor trebui sa achite lunar cel putin 8-900.000 de lei. La incheierea sezonului rece anterior pretul gigacaloriei a mai urcat o data, in mai, de la 230.000 de lei la 280.000 de lei.
In prezent, aceasta scumpire nu prea este simtita, deoarece in nici una din localitatile judetului nu se mai da strop de apa calda.
Tot de la 1 septembrie, s-au scumpit si gazele naturale, cu 16%: pretul unui metru cub de gaz a crescut de la 1.100 de lei la 1.272 de lei. Pentru populatie, majorarea nu va fi atit de usturatoare deoarece pretul gazelor este destul de scazut comparativ cu gazul petrolier lichefiat (GPL). Daca cei care au norocul sa fie bransati la conducta de gaze platesc in medie 15.000 de lei/luna, cei nevoiti sa gateasca inca la primitiva butelie scot din buzunare cel putin 130.000 de lei/luna – echivalentul unei singure incarcaturi. Deocamdata, statiile de imbuteliere nu au anuntat scumpiri.
Facturile la energie electrica isi vor arata adevarata fata
Scumpirea enrgiei electice, care s-a produs pe 14 august, va fi simtita de romani abia in aceasta luna, cind vor plati facturile din perioada anterioara. Majorarea a fost, ca si in cazul gazelor naturale, de 16%.
Reamintim ca, in cazul tarifului social, pretul kilowattului este de 767 de lei pentru primii 50 de kw/h si 3.301 lei pentru ce depaseste acest prag. La tariful standard, populatia plateste 1.209 lei/kw/h la care se adauga abonamentul lunar de 36.382 de lei. Din pacate, aceasta nu va fi valoarea finala a facturii deoarece deoarece cei care platesc in a doua jumatate a lui septembrie prind o luna intreaga cu noile tarife.
Produse alimentare mai scumpe
Asa cum s-a intimplat de fiecare data, cresterea tarifelor la utilitati va provoca o alta explozie a preturilor. Noile scumpiri se vor resimti mai ales la produsele alimentare de baza, cum ar fi piinea, carnea, lactatele, uleiul.
Reprezentantii patronatelor afirma ca tarifele vor creste deoarece, in ultima perioada, desi au fost numeroase majorari, acestea nu au fost incluse in preturi. Atit piinea, cit si laptele vor creste, lunar, in medie, cu 5-7%, ca urmare a secetei. Scaderea efectivelor de animale isi va pune amprenta si asupra pretului la carne, care in ultima perioada a crescut cu 10%. Productia slaba de floarea-soarelui va conduce la cresterea pretului materiei prime si implicit a litrului de ulei. (Theodor ISTRATE)

Comentarii