"Camera neagra"

marți, 21 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 "Camera neagra"

Mihaela Sinescu, de 17 ani, eleva in anul III C la Scoala Profesionala Speciala Husi, ne-a vizitat joi, 16 noiembrie, la prima ora, la redactie, pentru a se plinge de tratamentul inuman la care sint supusi ea si colegii ei de cadrele scolii. Mihaela a afirmat ca marti, 14 noiembrie, la sugestia directorilor, a fost alungata din scoala de pedagoga Rodica Branici. Pentru ca nu avea nici un ban la ea sa poata ajunge acasa la parinti, in judetul Iasi, Mihaela a calatorit clandestin cu trenul pina in Gara Vaslui, unde a fost nevoita sa doarma doua nopti.
Mihaela Sinescu a incercat sa ajunga in primul rind la inspectorul scolar general Ionel Armeanu Stefanica, cu o petitie semnata de mai multi colegi. Intrucit Armeanu nu se afla in localitate, Mihaela Sinescu a ajuns la redactia noastra, pentru a face cunoscute abuzurile educatorilor huseni.
Conform afirmatiilor Mihaelei Sinescu, multi elevi sint batuti, uneori fara motiv, cu bita, cu pumnii sau cu palmele, sint slutiti cu foarfecele si sint inchisi in pielea goala intr-o camera dezafectata, supranumita de copii "camera neagra".
Relatarea elevei nu este singulara. In aceasta primavara, Oana Nebunelea, o fosta eleva, care intre timp a absolvit scoala, fusese batuta cu salbaticie de pedagogul Rodica Tanasache, "interventie" ce s-a lasat la acea vreme cu numeroase vinatai, par smuls si deteriorarea unei lucrari dentare.
Scoala Profesionala Speciala Husi
Scoala Profesionala Speciala din Husi face parte din rindul unitatilor din invatamintul scolar special si are ca principal scop reintegrarea in societate a elevilor cu deficiente fizice si mintale, care, in general, sint orfani sau provin din familii dezorganizate.
In acest moment, in scoala sint asistati 188 de copii, dintre care 55 nu au parinti si provin din diferite centre de plasament. Din acest an, unitatea a trecut sub tutela Directiei Judetene de Protectie a Copilului Vaslui.
"Pedagoga mi-a spus ca scoala nu are nici o obligatie sa ma tina"
Situatia familiala a Mihaelei Sinescu este dezastruoasa. Parintii au abandonat-o de mica. In prezent, tatal este in puscarie, iar mama sa nu vrea sa mai stie nimic de ea. Mihaela a fost crescuta un timp de o bunica, dar de cind se stie a stat numai prin centre speciale pentru copii.
In seara de duminica, 12 noiembrie, Mihaela si colega ei Brindusa Cucu au fost apostrofate de pedagogul de serviciu Mereuta, pentru ca ascultau muzica. Pentru ca a raspuns obraznic, Brindusa s-a ales cu o bataie.
"Cind mi-a spus pedagoga, am bagat casetofonul in dulap. Intr-adevar, Cucu i-a vorbit urit. Eu m-am bagat in pat, dar Cucu a continuat pina cind a luat bataie", ne-a spus Mihaela.
Marti, 14 noiembrie, Mihaela a fost trimisa acasa: "Am fost alungata fara motiv din scoala si, neavind bani, am dormit doua zile in Gara Vaslui. Cind am fost data afara, pedagoga mi-a spus ca scoala nu are nici o obligatie sa ma tina."
Mihaela Sinescu a afirmat ca nu este pentru prima data cind a fost certata si batuta de cind este in scoala. Tot ea a mai spus ca pedagogii Tanasache, Branici, Tocu, Romila si Aelenei nu pregeta sa ia la bataie elevii, sa-i tunda "in scari" pentru a-i sluti, sa-i dezbrace la pielea goala si sa-i inchida intr-o camera dezafectata, denumita de elevi"camera neagra".
"La unii copii le dau si pastile pentru a-i adormi. Foarte multi sint batuti, unii chiar daca nu fac nimic rau. Cel mai rau este timplarul Virnagea. Cu el este dezastru. Anul trecut a aruncat intr-o fata cu o caramida si i-a umflat groaznic piciorul. Are obiceiul si arunca in copii cu topoare sau rangi" ne-a mai declarat Mihaela Sinescu.
Dupa afirmatiile tinerei, saptamina trecuta au fost slutite Valentina Rusu si Brindusa Cucu. "Duminica, Cucu a fost tunsa «cu scari» in cap. Cucu a inceput sa plinga. Pedagoga Moise a tinut-o si Branici a tuns-o", ne-a mai declarat Sinescu.
Eleva Elena Pricop a confirmat cele spuse de Sinescu cu privire la batai, afirmind ca, in urma cu o luna, a scos un belciug de la usa, intrucit o colega de-a sa pierduse cheia. Drept urmare, pedagogul Coculeana Romila i-a smuls parul si a "mingiiat-o" cu un par pe spate.
De asemenea, Laurentiu Coniac, elev in anul I, ne-a declarat ca Ion Virnagea, timplarul scolii, a aruncat dupa el cu toporul chiar cu doua zile in urma, fara motiv. Coniac ne-a aratat, pe piciorul sting, rana lasata de taisul toporului.
Cadrele scolii neaga toate acuzatiile
Atit Lucretia Proca, directorul adjunct, cit si pedagogul Rodica Branici au negat toate cele afirmate de Sinescu si de ceilalti elevi. Ele s-au plins ca unii copii sint grav bolnavi psihic, orientati gresit catre aceasta scoala. Acestia creeaza cele mai multe probleme. Au dat ca exemplu situatia tinerelor Nadia Nicolae si Valentina Rusu, care au fost internate la psihiatrie fiind cunoscute ca violente si cu o situatie scolara slaba (acestea doua se numarau printre semnatarele petitiei adresata inspectorului Armeanu). Din afirmatiile cadrelor, incidentele apar cu precadere dupa cursuri, in internat. In timpul orelor nu se inregistreaza nici o problema, elevii fiind prinsi in activitatile scolare. Insa, dupa ore – si in special seara – apar certuri frecvente intre copii.
In incercarea lor de a aplana conflictele, pedagogii se lovesc de incapatinarea elevilor, care se coalizeaza impotriva lor, sarind chiar la bataie. Totusi, dupa opiniile cadrelor, sint doar trei-patru cazuri izolate de copii-problema, irecuperabili, care se considera liderii celorlalti.
"Unii din ei pur si simplu ne terorizeaza. Este adevarat ca am trimis-o acasa pe Sinescu. I-am spus sa vina cu unul din parinti. Aceasta si alte colege ascultau muzica tare. Nu stiu daca a avut bani de drum sau nu. Ar fi trebuit sa aiba. De obicei are, pentru ca fumeaza tigari cu filtru. De unde a avut bani de casetofon?", ne-a declarat Rodica Branici.
Lucretia Proca a declarat ca Sinescu nu se numara printre cazurile problema, dar uneori ea este dezinteresata de scoala, are rezultate slabe si refuza sa se duca acasa chiar in vacante, desi asa este prevazut in regulamentul scolii. Proca ne-a spus ca Sinescu fumeaza, fura din scoala, vinde lucrurile furate si are un comportament obraznic fata de pedagogi. Ba, mai mult, consuma alcool, in aceasta toamna venind chiar beata la scoala.
Conducerea scolii ne-a asigurat ca Sinescu va fi primita la ore si-si va relua programul normal si ca nu va avea de suferit din cauza reclamatiei facute.
Branici ne-a spus ca, daca tot relatam despre aceasta scoala, ar fi bine sa amintim ca numarul de cadre este insuficient: "Inainte ma ingrijeam de 10 elevi, acum de 30. Este foarte greu sa ne ocupam de acesti copii, care, sa nu uitam, au deficiente mintale. Ar mai trebui cel putin patru pedagogi, pentru a-i putea supraveghea corespunzator pe copii."
Asteptam si opiniile Inspectoratului Scolar Judetean si ale Directiei Judetene pentru Protectia Copilului despre cum se face "educatie" la Scoala Profesionala Speciala din Husi. (Paul IFRIM, Paul TEODOR)

Comentarii