Razboiul caselor

vineri, 17 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Razboiul caselor

Conform Legii 112/1995, care reglementeaza situatia juridica a unor imobile cu destinatia de locuinte trecute in proprietatea statului, fostii proprietari, persoane fizice din Husi, asteapta masurile reparatorii prevazute de lege.
Au fost inaintate cereri de revendicare, apartinind persoanelor ce detin titluri de proprietate asupra unor imobile care existau fizic la 22 decembrie 1989, dar si a unor cetateni ale caror imobile au fost demolate.
Stefan Hluba revendica cladirea de pe strada Stefan cel Mare, nr. 126, unde acum se afla un atelier de reparatii ceasuri si ochelari.
Nicolae Romila revendica cladirea, aflata in patrimoniul societatii Olimp SA, de pe strada Calea Basarabiei, unde a existat Restaurantul Carpati.
Ioan Mitache revendica cladirea de pe strada 1 Decembrie nr. 4, unde functioneaza Gradinita nr. 4. Ioan Mitache detine titlu de proprietate si pe cadirea din patrimoniul Spitalului municipal Husi, unde a functionat fostul Spital de Pediatrie, si care, in prezent, se afla intr-un stadiu avansat de degradare.
Mihai Toma doreste sa intre in posesia cladirii de pe strada Saca nr. 1, unde a functionat, pina in acest an, Gradinita nr. 5.
Elena Zlatescu nrevendica cladirea Dispensarului nr. 3 Husi, aflata linga Podul Ralea si un conac din Vetrisoaia, aflat in patrimoniul societatii Agroovinex Vetrisoaia..
Toti cei enumerati au sanse de a primi hotariri judecatoresti favorabile, pentru ca au prezentat acte doveditoare (titlu de proprietate, martori etc), cu exceptia lui Neculai Romila, care a pierdut procesul cu Olimp SA.
In conformitate cu Legea 112/1995, in cazul cind imobilele sint locuite de chiriasi, cum este in cazul de fata, proprietarii vor primi despagubiri de la stat.
Sint cetateni care au primit deja despagubiri. Dintre acestia amintim pe Mihai Leondar, care a revendicat cladirea unde se afla sediul societatii Prodivex SA si Epaninonda Opris, care a detinut titlu de proprietate asupra unei cladiri de pe strada 1 Decembrie, vis-a-vis de Primaria municipiului Husi.
Casele evreilor, care au fost nationalizate abuziv, conform Hotaririi 308/1959 emisa de PCR, au fost demolate. Pe terenurile unde existau aceste cladiri s-au construit blocuri de locuinte, scoli, filiala Bancii Agricole, Primaria municipala etc.
Rubin Raiter, care revendica nu mai putin de 4 locuinte, Iancu Coperman, Avram Leigovici, Mihail Melixon, Haia Inger, Michael Frindman, Horstdister Fischach, Bluiner Herscovici si-au cerut drepturile. Dosarele lor au fost respinse din cauza prevederilor Legii 112, care specifica "vor fi despagubite numai persoanele fizice a caror imobile existau fizic pina la 22 decembrie 1989".
Surse din cadrul Primariei Husi ne-au informat ca "in scurt timp va fi votata o lege prin care acestia vor avea dreptul, ca despagubiri, sa primeasca terenuri situate in alte zone ale municipului".
Scoala de Ucenici Husi si unii consilieri locali revendica, pentru Ministerul Invatamintului, cladirea de pe strada Nicolae Cisman nr. 18, apartinind societatilor Olimp SA si Dobrina SA. Ei spun ca "aceasta cladire a apartinut unui evreu, care in 1964 a donat-o Ministerului Industriei si Comertului cu scopul de a infiinta o scoala de meserii".
Gheorghe Tonigaru, directorul da la SC Olimp SA, neaga acest lucru: "Nu a aparut nici un document pe adresa noastra. Cladirea ne apartine, pentru ca detinem titlu de proprietate". (Gabrian BEJENARU)

Comentarii