Restringerile de activitate dau frisoane cadrelor didactice

miercuri, 14 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Restringerile de activitate dau frisoane cadrelor didactice

Cadrele didactice din scolile din judet se vor confrunta si in acest an cu spectrul amenintator al restringerii de activitate. Reducerea din ultimii ani a populatiei scolare a impus o restringere a activitatii didactice, care presupune reducerea de posturi la scolile in cauza, in functie de numarul elevilor scolarizati.
Cu alte cuvinte, multi invatatori sau profesori sint nevoiti sa paraseasca scoala unde au muncit pina acum si sa stea la dispozitia Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), care are obligatia sa-i repartizeze la alte scoli, unde sint posturi disponibile. Insa, pentru ca aceste plecari nu sint acceptate de nimeni, au loc adevarate batalii intre cadrele didactice.
Reducerea de posturi se face conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). Astfel, fiecarui cadru didactic i se intocmeste o fisa personala prin care ii este evaluata activitatea, dupa niste criterii prestabilite. Pentru fiecare cirteriu din fisa de evaluare este prevazut un punctaj. Cadrele didactice cu cel mai mic punctaj sint primele care vor pleca.
Sexul, criteriu de departajare?
Fisa de evaluare contine destul de multe puncte pentru a se ajunge la o departajare: vechime in aceeasi unitate, grad didactic, calificative, activitate metodico-stiintifica, activitate extracurriculara etc. Nici cazurile social-umanitare nu sint neglijate: in caz de egalitate intre doi dascali, va ramine cel cu familia mai numeroasa.
Evaluarea baga zizanie intre cadrele didactice. Orgoliul profesional inteteste tonul disputelor. Chiar daca nu sint amenintati cu plecarea, toti vor sa aiba un punctaj cit mai mare. Fiecare contesta meritele celuilalt, considerind ca o posibila debarcare ar fi un act de nedreptate.
Dintre cadrele didactice, deocamdata, cei mai afectati sint invatatorii. In invatamintul primar din judet exista un excedent de cadre calificate. O mare parte dintre invatatori au prioritate la posturile de suplinitori, dar in anii ce vor urma nu este exclus sa se ajunga chiar la concedieri. Din acest motiv, invatatorii acorda o mare atentie la intocmirea fiselor.
Pentru ca o vechime mai mare inseamna un punctaj mai mare, unii invatatori contesta vechimea colegelor din aceeasi generatie de absolvire a liceului pedagogic. "Cu ce sint eu de vina ca sint barbat si am fost nevoit sa fac armata, iar in acest timp colegele mele au facut vechime?", a rabufnit un invatator de la o scoala vasluiana.
De asemenea, responsabilii metodici din scoala primesc ceva in plus la punctaj, spre nemultumirea celorlalti, care cred ca acestia nu fac mare lucru.
Si vechimea este un criteriu contestat. Cei mai tineri cred ca mai virstnicii lor colegi sint depasiti de nivelul actual de predare si ca nici punctajul, dar nici diferentele salariale pe aceasta baza nu se mai justifica.
O mare dilema este daca femeile aflate in concediu de maternitate fac obiectul restringerii. "Ce facem? Pleaca cel competent si ramine doamna aflata in concediu de maternitate?", se intrebau recent doi profesori.
Sindicatele cer sa fie consultate
Sindicatele cer ca orice modificare in fisa de evaluare sa fie discutata de conducerea ISJ cu reprezentantii sindicali. De asemenea, sindicalistii cer ca prevederile sa se aplice la fel pentru toata lumea, referindu-se in special la posturile rezervate parlamentarilor sau altor categorii de posturi obtinute politic.
Ionel Armeanu Stefanica, inspectorul scolar general, a declarat ca problema restringerilor de activitate va deveni tot mai delicata o data cu trecerea timpului, din cauza scaderii populatiei scolare.
"Nici o fisa de evaluare nu va putea multumi pe toata lumea. Vom mai discuta cu sindicatele pentru a nivela toate asperitatile. Multe puncte de vedere ale dinsilor le-am apreciat si le-am trecut in fisa. Am propus si niste formule de calcul mai simple, pentru ca o formula de calcul sofisticata pune in dificultate atit directorii, cit si cadrele didactice", a adaugat Armeanu. (Paul TEODOR)

Comentarii