Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sinistratii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In vinerea neagra din 3 octombrie, explozia de la blocul A1, din Birlad, a lasat 12 familii pe drumuri.
    De atunci, Prefectura Vaslui, Primaria Birlad si Romgaz se intilnesc aproape saptaminal pentru a gasi o solutie care ar putea "compensa" nenorocirea care s-a abatut asupra oamenilor. La ultima intilnire, Romgaz a promis ca va cumpara cite un apartament pentru fiecare din cele 12 familii. Pina la aceasta data nu s-a intimplat insa nimic concret. Oamenii locuiesc in conditii improprii, unii la Casa de Copii nr. 2 Birlad, altii pe la rude. Disperati, sinistratii de la blocul A1 bat pe la usile celor care ar putea sau sint obligati sa-i ajute.
    Oamenii s-au saturat sa astepte
    Vineri, 17 octombrie, la primele ore ale diminetii, un grup de opt persoane s-a prezentat la Prefectura Vaslui si a cerut sa vorbeasca cu reprezentantii Romgaz. Ioan Ionita, directorul general al Directiei de Distributie a gazului metan Tg. Mures si Victor Stefura, directorul de la Romgaz Iasi, se aflau in acel moment la Prefectura, fiind invitati la inaugurarea retelei de gaz metan din municipiul Vaslui.
    "Noi stim ca este prilej de bucurie pentru vasluieni faptul ca se inaugureaza tronsonul de gaze. Dar pentru noi nu este deloc bucurie. Gazul pentru noi nu a insemnat altceva decit explozie. Am ramas fara casa, fara absolut nimic, cu oameni prin spitale si cu suferinta. Asta a insemnat pentru noi gazul metan", ne-au spus sinistratii, cu lacrimi in ochi.
    "Efectiv, nimeni nu ne baga in seama. Am fost ieri (16 octombrie-n.r.) la Iasi, la Romgaz, si am cerut lamuriri cu privire la promisiunile pe care acestia le-au facut. Intr-adevar, ni s-a vorbit in termeni foarte frumosi, dar fara nimic concret. Primaria din Birlad ne amina de la o saptamina la alta. Incetul cu incetul o sa ajunga sa musamalizeze treburile si noi raminem efectiv pe drumuri", a declarat M. Breazu, fiica unei pensionare de la blocul A1.
    Din declaratiile sinistratilor postati la usile Prefecturii, reiese ca, deocamdata, ei traiesc doar cu promisiunile.
    "Avem promisiuni, dar astea nu tin nici de foame, nici de acoperis, nici de imbracaminte, nici de nimic. In momentul de fata nu avem decit aceste haine de pe noi care sint singura noastra avere. Trebuie sa ne dea un raspuns. Ori ne dau locuinta, ori ne cautam noi. Cind prefectul a fost la Birlad si a discutat cu cei de la Romgaz si cu primarul, nu ne-a bagat nici intr-o seama. S-a discutat cu usile inchise. Noroc ca l-am intrebat noi pe prefect ce s-a stabilit, iar el, cu zimbetul pe buze, ne-a spus ca <O sa ma zbat si totul o sa fie bine>. Care este binele ala? Vrem sa stim ce plan de bataie s-a facut".
    "Este o situatie de nedescris", au mai declarat oamenii. "Este de strigat la cer. Daca se continua asa, cred ca vom ajunge si la Bucuresti. Sintem priviti exact ca niste cersetori care vin si stau cu mina intinsa".     Oamenii ar vrea sa se intoarca in vechile apartamente
    Discutiile din Sala ovala a Prefecturii dintre autoritati si sinistrati au scos la iveala un lucru surprinzator si anume ca Romgaz a obtinut rapid sustinere financiara din partea statului roman.
    Ioan Ionita, directorul Directiei de Distributie a Gazului Metan Tg. Mures, a precizat ca banii nu au ajuns la Vaslui deoarece se teme ca nu vor fi gestionati cum trebuie, iar mai tirziu va trebui sa dea socoteala. De aceea, a cerut sprijin autoritatilor locale. Oamenii au spus insa ca se apropie iarna si nu vor sa locuiasca in cele 10 camere puse la dispozitie de Primaria Birlad, la Casa de copii nr. 2.
    "Am copii mari si nu poti sa stai in aceeasi camera cu totii. Sint niste chestii pe care cine vrea sa le inteleaga, le intelege", a declarat unul dintre fostii locatari ai blocului A1.
    Cele 400 de milioane oferite de Romgaz nu ajung pentru achizitionarea a 12 apartamente care sa corespunda din punct de vedere al confortului si suprafetei cu fostele locuinte.
    "Nimeni nu cere mai mult decit a avut, dar nu putem deveni proprietari ai unor apartamente care nu corespund calitativ cu apartamentele pe care le-am avut. Cele pe care le-au dat ei publicitatii sint intr-o stare jalnica, provenite de la cei care au fost evacuati".
    Prefectul Dumitru Baltatu a precizat ca autoritatile locale doresc sa ii ajute si ca Romgaz a facut "un gest omenesc", dar "asta nu inseamna ca trebuie sa solicitati niste lucruri exagerate".
    Mai transant, Victor Stefura, directorul Regionalei Romgaz Iasi, a declarat: "Daca nu alegeti solutia cea mai simpla, ne judecam trei ani si o sa iasa praful. Trebuie mers pe calea cea mai directa, cea mai ieftina, pentru ca noi negociem acesti bani in contul celor vinovati, care vor plati si nu putem negocia miliarde. Ce sa le fac celor doi oameni, sa-i impusc? Eu va dau un sfat: trebuie trecut la treaba. La o parte o sa le convina apartamentele, la o parte nu. Ramine sa ne judecam cu jumatatea celor nemultumiti, dar jumatate e rezolvata".
    Spre final, senatorul PNTCD Gheorghe Pavalascu, prezent la discutii, a propus oamenilor sa accepte o solutie de compromis, iar banii alocati pentru cumpararea de locuinte sa fie folositi pentru reconsolidarea blocului. Astfel, oamenii vor putea sa se intoarca in casele lor, "unde au pus suflet in tot ceea ce au facut".
    Desi speriati de perspectiva convietuirii in camerele de la Casa de copii sau pe la rude pentru cel putin inca jumatate de an, oamenii au acceptat.
    Urmeaza ca la discutiile care vor avea loc luni, 20 octombrie, la care au fost invitati, sa puna la punct detaliile acestei hotariri.
    Doua familii nu accepta sa se intoarca in locul care le-a distrus viata
    In principiu, oamenii sint de acord sa astepte reconsolidarea blocului si sa se mute in fostele locuinte. Din cele 12 familii, doua nu accepta sub nici o forma sa suporte presiunea psihologica a intoarcerii in locul care le-a distrus viata. Una dintre ele este familia Cazacu, care a fost cea mai afectata de explozie. Ioana Cazacu a fost internata la sectia Chirurgie, avind fata arsa, iar Ramona, fiica lor, inca mai este internata la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti. Ramona are 13 ani si a suferit arsuri de gradele II si III, cele mai multe in regiunea cervicala. Tatal ei a spus ca, deocamdata, nu stie nimic sigur, dar s-ar putea sa aiba nevoie de un tratament la mina stinga. "Fata a inceput sa i se curete, dar nu cred ca va reveni la normal", a explicat cu ochii in lacrimi tatal fetitei. "Sotia mea nici nu vrea sa auda de fostul apartament. Nu pot sa le supun la asa ceva". Mircea Cazacu nu doreste decit un alt apartament in care sa-si poata creste fetita. (Ramona PATRUNSU, Theodor ISTRATE)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri