Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestea lui Cristi Mungiu, a familiei si a "gagicutei" lui

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Un tinar dulce, cu un bun simt extraordinar, linistit, partial introvertit, un licean prea serios pentru virsta lui, un om care iubeste atit de mult animalele incit a devenit vegetarian, un impaciuitor, un sentimental, un sensibil. Asa il descriu "actorii" care il cunosc pe Cristian Mungiu. Nimeni nu si-ar fi inchipuit ca "Maturita" sau "Kiki", asa cum il alinta familia, ar putea deveni primul roman care a adus tarii sale premiul Palme d'Or, cea mai importanta distinctie cinematografica obtinuta vreodata de Romania. 

    O persoana conservatoare

    Oamenii mari au stirnit mereu invidia si curiozitatea celor din jur. Oare cum a crescut, ce a mincat, cum gindeste, ce fel de prieteni are, ce-i place sa faca, de ce, cind, cum? O astfel de performanta este atit de greu de obtinut, incit se crede ca persoana care reuseste trebuie sa fie cu totul iesita din comun.

    Nu este si cazul lui Cristian Mungiu. Cunoscutii spun ca nu a facut parte din tagma artistilor neintelesi, pierduti in visare, filozofind zi si noapte, cautind muze in colturile intunecoase ale orasului. Dimpotriva, este un om echilibrat, care si-a gasit linistea, inspiratia chiar in curtea casei sale, un cadru pe care incearca sa il pastreze intact, ca in perioada copilariei.

    "Este o persoana conservatoare. Eu una nu pot aduce nici o modificare curtii si gradinii. De fiecare data cind vine, de Pasti sau de Craciun, cauta sa vada daca am schimbat ceva. E locul lui preferat", povesteste mama sa, Maria Mungiu, o femeie plina de viata, exuberanta, mindra de realizarea fiului ei. A fost profesoara de romana si i-a placut atit de mult, incit, daca nu ar avea copii pe care ii pregateste si acum, s-ar fi "ofilit", iar Mariei Mungiu ii plac florile, are o curte plina.

    A picat in primul an la Regie, din dragoste

    Si lui Kiki i-a placut sa fie profesor, meserie pe care a imbratisat-o doar pentru un an, imediat dupa ce a picat, "din dragoste", la examenul de admitere la sectia Regie a Universitatii de Arta din Bucuresti.

    Maria Mungiu, mama regizorului

    "A fost cel mai iubit profesor. Are o rabdare extraordinara. Stiu ca in perioada respectiva, intre 1993-1994, cit a fost cadru didactic la Liceul Sanitar, a avut chiar doua tinere pe care le-a pregatit la engleza si care au si luat la facultate", explica mama sa.

    Cristian Mungiu a ajuns profesor de engleza din cauza iubirii. Nu pentru meserie, ci pentru "gagicuta" sa, caci asa ii spune Maria Mungiu femeii care i-a furat inima regizorului, care l-a nascut pe Vladimir, acum un pusti de doi ani foarte "hazos".

    "Visa sa devina regizor inca dinainte de '89, dar in perioada aia nu se putea face regie decit daca aveai pile mari. Dupa ce a terminat Literele, s-a inscris, in sfirsit, la facultatea dorita. Insa, dupa prima proba, cei din comisie i-au spus ca il vor chema la cea de-a doua proba. Insa el, pentru ca nu mai putea de dor pentru gagicuta lui, s-a intors la Iasi. A doua zi ar fi trebuit sa fie prezent si... a cazut in primul an, din dragoste", spune mama sa.

    Primul lui articol: despre perdelele din restaurante

    Tot din iubire pentru Anca Isabela Coman, cea care i-a devenit sotie in 1991, a plecat de acasa un an de zile. S-a mutat la citeva case mai jos de cea parinteasca, aflata pe stradela Sararie, in gazda cu aleasa inimii lui. S-au cunoscut la "Opinia Studenteasca", pe vremea cind sora sa, Alina Mungiu Pippidi, era secretar de redactie.

    "Era chiar in perioada cind Kiki a cazut la examenul la Facultatea de Medicina. I-am spus Alinei sa il aduca la «Opinia Studenteasca» sa scrie ceva. Tin minte si acum: primul lui text a fost despre perdelele din restaurante. M-a impresionat un lucru foarte tare: Cristian scria in imagini", ne destainuie prof.dr. Daniel Condurache, senior editor la "Opinia Studenteasca", seful Departamentului de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii la Facultatea de Litere.

    Aici a cunoscut-o pe Anca, scriau amindoi articole despre moda si le semnau Mark. La "Monitorul", actualul "Ziarul de Iasi", Kiki se ocupa de horoscop. "Era foarte interesant horoscopul facut de Cristi. Il facea dupa zodiile celor din redactie. Colegii erau mereu curiosi sa vada ce a mai scris Kiki despre ei", spune Daniel Condurache.

    Insa, poate daca ar fi intrat in '86 la Medicina, Cristian Mungiu nu ar mai fi fost jurnalist si regizor, ci ar fi devenit un simplu medic, ipostaza in care nici macar mama sa nu-l vede. "El in liceu vroia sa faca altceva, sa devina medic. Imi pare rau ca in opt ani de zile, cit i-am fost diriginte, nu mi-am dat seama ca are o astfel de inclinatie. A fost un elev bun, cu note mari, la locul lui. Statea in rindul din mijloc, cu Cristi Goruneanu in banca", povesteste fostul diriginte al lui Kiki si fostul director al Liceului "Eminescu", Dimitrie Terzici.

    Toti fostii profesori il descriu la fel. Era un licean bun, care nu chiulea prea des. "Era un baiat cu foarte mult bun simt. L-am vazut anul trecut, la aniversarea a 20 de ani de la terminarea liceului. Era neschimbat. Are exact aceeasi figura. Nu-si arata deloc virsta", spune Iulia Dorneanu, fosta profesoara de chimie.

    Alina era mai baietoasa, el, mai sensibil

    Cristian Mungiu, cel pe care l-a vazut o lume intreaga la decernarea premiului Palme d'Or de la Cannes, arata la fel ca acum mai bine de 20 de ani. Este doar un pic mai gras. "L-am intrebat, cind am vorbit cu el ultima data, de ce s-a ingrasat in halul acesta, mai ales el, care este un vegetarian convins. Si mi-a raspuns ca stresul este principalul vinovat. Mereu trebuie sa rontaiasca ceva", ne explica mama lui Maturita, caci asa i se mai spunea lui Cristian Mungiu in copilarie.

    "Are un simt al umorului deosebit. Avea imaginatie si era hazos. Cind vedea ca atmosfera este mai inchisa in casa, venea si ne mingiia. El, spre deosobire de Alina, care era mai baietoasa, era mai grijuliu, mai sensibil", spune Maria Mungiu. "Buca", bunica lui Cristian, a fost mereu un punct de echilibru in familia lor.

    La ei in casa si in curte a fost mereu o adevarata Arca a lui Noe. Au avut catei si pisici, pe care le aducea Maturita, iepurele Pandelica, broasca testoasa si chiar si o caprita, Max, careia ii placea sa manince tigari "Carpati".

    Chiar si acum sta scris pe gardul casei din Sararie, fosta locuinta a familiei Stere, "Atentie! Ciine rau".  E vorba, insa, doar de Zgimboi, o corcitura de 14 ani, adusa de Kiki de la o stina, si Sps, "fiica" lui. "De vreo 6-7 ani este vegetarian, insa la inceput minca si peste. Dupa ce a vazut un film despre cum se cresc somonii, a renuntat. Cind era mic ii placeau foarte mult ouale. Si acum ii place omleta, ca si lui Vladimir", a marturisit ea.

    Cind a primit camera, filma tot

    Asa a crescut Cristian Mungiu. Si a incercat sa le pastreze pe toate asa cum era. Din acest motiv, odata cu primirea primei camere, pe care i-o adusese sora sa din Elvetia, a imortalizat pe kilometri de film familia si locurile dragi.

    "Cind a primit camera, in '90, filma tot. Noi ne vedem doar de Craciun si Pasti. Kiki nici macar nu ma lasa sa vopsesc oua sau sa fac cozonac fara ca el sa fie prezent sa filmeze. Nici pe Buca nu o lasa sa faca ceva inainte. Cred ca ar putea face un adevarat documentar etnografic", spune, glumind, Maria Mungiu.

    Chiar daca avea 20 de ani cind a pus mina prima data pe o camera, pasiunea pentru film s-a creionat inca din copilarie. Ii placeau filmele. "Noi mergem toti la cinematograful din Copou. Tin minte ca ne-a prins cutremurul din '77 acolo: filmul se terminase. In sala era si arhitectul care proiectase sala, Vericeanu, si tin minte ca ne-a spus sa nu ne facem probleme, ca doar e ridicata de el", explica ea.

    Nu a fost un "decretel"

    Despre perioada comunista, care il obsedeaza pe Cristian Mungiu in filmele sale si in care el insusi s-a format, mama sa isi aminteste un singur cadru.

    "Copiii stiau amindoi ce se intimpla in comunism. Nimeni nu vorbea, nu trebuia sa vorbeasca nimeni. Doar tacere. Imi aduc aminte ca se zvonise prin scoala ca Kiki ar fi scris ceva pe un panou al lui Ceausescu. Dimitrie Terzici a inceput o ancheta, insa nu a descoperit nimic", a mai spus mama regizorului. 

    Dar, in legatura cu filmul care i-a adus Trofeul Palme d'Or, "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", care trateaza problema prohibitiei avorturilor, Maria Mungiu un lucru vrea sa precizeze: fiul ei nu a fost un "decretel", ci un copil dorit.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri