Trei maestre internationale la sah pot duce Iasul la Mondialele din 2008

miercuri, 13 decembrie 2006, 20:05
2 MIN
 Trei maestre internationale la sah pot duce Iasul la Mondialele din 2008

Desi pentru a juca sah nu exista o limita de virsta, cele trei maestre internationale la sah ale Iasului, Alina Motoc, Smaranda Padurariu si Jozefina Paulet, s-au dovedit a fi precoce.

 

Alina Motoc

"M-am apucat de sah la virsta de la doi ani si jumatate. Era pasiunea tatalui meu. Cred ca din acest motiv am senzatia ca joc sah inca dinainte de a ma naste", ne-a povestit Alina Motoc, mare maestra internationala de sah, decorata in 2004 cu Ordinul "Meritul Sportiv", de catre Ion Iliescu.

Tinara sahista este acum studenta in anul III la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii "A.I. Cuza". "Dupa ce termin facultatea, doresc sa devin psiholog pentru sportivi. Sint de mult timp sportiva si stiu prin ce trec colegii mei. Mereu simt o durere in suflet in momentul cind pierd", ne-a spus tinara de 21 de ani, care se mindreste ca a vazut tot atitea tari citi ani de viata are.

Alina este foarte buna prietena cu cele doua "rivale" ale sale, Smaranda Padurariu si Jozefina Paulet. Se cunosc de mici si, desi in fata tablei de sah sint pe pozitii de lupta, in viata de zi cu zi se inteleg foarte bine.

 

Jozefina Paulet

 

Jozefina Paulet este cea mai mica din grup, are doar 17 ani si este eleva in clasa a XI-a la Liceul Sportiv. Dupa ce va da bacalaureatul, se va inscrie, dupa cum a afirmat, la Facultate de Sport, sectia chinetoterapie. "Am inceput sa joc sah la sapte ani, iar la 10 ani eram campionaa nationala", a afirmat maestra internationala si vicecampioana europeana, care va continua sa joace sah chiar si dupa ce va intra la facultate. "Se poate trai din sah. E adevarat ca nu asa cum traieste un fotbalist, dar se poate. Ai ocazia sa vizitezi multe tari si sa vezi foarte multe lucruri interesante", a explicat Jozefina.

 

 

 

De aceeasi parere este si colega sa Smaranda Padurariu, studenta in primul an la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, mare maestra internationala si campioana nationala la senioare. "Pentru a fi un bun sahis ai nevoie de multa seriozitate; trebuie sa fii constient de ceea ce doresti, sa te concentrezi si sa muncesti foarte mult", spune Smaranda.

Smaranda Padurariu

 

 Tinara isi va petrece Sarbatorile in familie, la fel ca si celelalte doua colege ale sale. "Mi-ar placea ca Mosul sa imi aduca o excursie in Noua Zeelanda", isi doreste Alina Motoc. Daca fetele se vor califica intre primele 15 sportive la Campionatul european de sah de anul viitor, care va avea loc in Germania, Iasul ar putea fi singurul oras din tara care ar avea trei participante la Mondialele din 2008. Acesta este darul cel mare pe care si-l doresc toate trei de Craciun.

Comentarii