ApR trece la social-liberalism

luni, 19 martie 2001, 00:00
2 MIN
 ApR trece la social-liberalism

Singura schimbare notabila la Congresul ApR, care s-a desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute la Brasov, nu a avut loc la presedintia partidului, unde Teodor Melescanu a fost reales fara sa aiba un avut contracandidat, ci in privinta doctrinei. Melescanu le-a cerut participantilor la congresul acestui partid sa sprijine o noua oferta politica si sa actioneze pentru "fixarea" in constiinta membrilor si simpatizantilor sai a identitatii ApR ca partid social-liberal. Melescanu a apreciat ca social-liberalismul este singurul curent doctrinar si concept pragmatic ce va fi valabil in viitor in Romania. "Oscilatiile noastre intre social-democratie si liberalism nu au facut decit sa dauneze identitatii partidului, au creat confuzii nu numai in rindul electoralului, dar chiar si al unora dintre membrii nostri", a precizat Melescanu. "Trebuie sa inceteze practica daunatoare a inchiderii organizatiilor intr-un cerc de cunoscuti", a adaugat acesta, sustinind ca esecul in alegeri s-a datorat faptului ca printre membrii ApR s-au aflat persoane "incapabile, oscilante si care s-au vindut pentru bani sau functii in alte partide".
Congresul ApR a mai decis sa modifice statutul acestui partid si sa infiinteze functia de prim-vicepresedinte precum si institutia Senatului ApR, organism cu rol consultativ. Omul de afaceri Viorel Catarama a fost ales prim-vicepresedinte al ApR, iar Mircea Cosea, reinscris alaltaieri in acest partid, a devenit presedintele Senatului Aliantei pentru Romania. Presedintele ApR, Teodor Melescanu, a declarat ca vicepresedintii partidului, in numar de noua, vor raspunde, pe viitor, de activitatea mai multor judete. Melescanu a mai anuntat ca ApR se afla in tratative cu trei parlamentari care si-au exprimat intentia de a se inscrie in acest partid. Congresul ApR nu a fost lipsit de incidente. Cei 24 de delegati ai ApR Arges au fost suspendati din partid timp de un an, pentru ca "au avut un comportament inacceptabil". Acestia au parasit sala pentru ca le-a fost refuzat un amendament la statutul partidului.
ApR, o umbra de partid
Cu doar un an in urma, ApR avea in sondaje peste 15%, iar liderul sau anunta ca partidul se pregateste pentru guvernare. "Afacerea Costea", ezitarea doctrinara a partidului, lipsa de inteligenta politica a lui Teodor Melescanu, dovedita prin plecarea lui Theodor Stolojan la PNL, desi anuntase ca se va inscrie in ApR, au lovit puternic in popularitatea partidului. ApR nu mai are astazi mai nimic de-a face cu formatiunea realizata dupa desprinderea in 1997 din PDSR. Din grupul celor cinci plus unu care au format ApR, in partid nu se mai afla decit Melescanu si Viorel Salagean, cel din urma trecut pe linie moarta. Iosif Boda, Marian Enache, Mugurel Vintila sau economistul Adrian Balanescu s-au retras pe parcurs din noua formatiune politica. ApR i-a mai pierdut si pe Nicolae Popa, Mihai Berca sau Emil Putin, altadata figuri reprezentative ale partidului. In schimb, Alianta l-a cistigat pe controversatul Viorel Catarama, patronul "Elvilei", numit de politicienii romani "Pelerinul". (D.P.)

Comentarii