Bulgaria joaca tare in meciul cu UE

marți, 31 octombrie 2000, 00:00
4 MIN
 Bulgaria joaca tare in meciul cu UE

Autoritatile bulgare au declansat, in ultimele zile, o campanie colectiva impotriva Pactului de Stabilitate si a politicii Uniunii Europene de extindere spre Est. Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Asen Agov, a declarat, duminica, postului national de radio, ca Bulgaria se va retrage din Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est in cazul in care Uniunea Europeana nu va rezolva favorabil problema desfiintarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii bulgari. Agov sustine ca Bulgaria nu detine mijloacele necesare pentru a participa in cadrul Pactului de Stabilitate in eventualitatea in care acesta este doar un instrument de stabilizare a situatiei din fosta Iugoslavie, relateaza agentia bulgara de stiri BTA. Presedintele Comisiei parlamentare bulgare pentru politica externa si integrare europeana a mai afirmat ca tara sa nu este interesata de participarea in cadrul Pactului de Stabilitate nici in cazul in care acesta este menit sa creeze o piata comuna balcanica drept alternativa la integrarea europeana a tarilor din regiune.
Eventuala retragere a Bulgariei din Pactul de Stabilitate nu va avea nici un fel de consecinte financiare, a declarat ministrul adjunct bulgar de Finante, Plamen Oresarski, citat de BTA. Demnitarul bulgar a afirmat ca Bulgaria nu a primit pina in prezent nimic din partea Pactului de Stabilitate si se teme ca nici in viitor Sofia nu va primi nici un fel de ajutor financiar din partea acestui organism. Cu sau fara ajutorul Pactului de Stabilitate vor fi realizate acele proiecte importante pentru care Bulgaria a solicitat finantare din partea Bancii Europene de Investitii, principalul creditor al Pactului de Stabilitate, a mai declarat ministrul adjunct de Finante al Bulgariei.
Declaratia lui Agov survine cu doar o luna inaintea reuniunii Consiliului ministrilor de Justitie si de Interne din cele 15 state membre ale UE, in cadrul careia va fi analizata problema desfiintarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii bulgari si romani. Presa bulgara sustine ca acest atac impotriva Pactului de Stabilitate a fost declansat cu acordul premierului Ivan Kostov.
Agov a facut aceasta declaratie la doar doua zile dupa ce premierul bulgar a solicitat Uniunii Europene ca aderarea Bulgariei in structurile europene sa nu mai fie analizata intr-un pachet comun cu cea a Romaniei. Kostov a criticat, vineri, recenta declaratie a comisarului european pentru extinderea UE, Guenter Verheugen, care a afirmat ca, exceptind Romania si Bulgaria, celelalte zece tari candidate ar putea adera la Uniunea Europeana pina in anul 2005.
Romania este cuminte
De cealalta parte, Romania nu a recurs la nici o declaratie belicoasa. Garantiile cerute de Uniunea Europeana pentru a ridica regimul vizelor pentru Romania nu sint complicate si pot fi realizate, a declarat, duminica seara, la Suceava, ministrul de Externe, Petre Roman. Ministrul roman de Externe a spus ca una dintre cerinte este pasaportul nefalsificabil, care costa putin mai mult de un dolar, iar aparatul folosit pentru imprimarea hirtiei costa aproximativ 15.000 de dolari, si a precizat ca acestea "nu reprezinta o problema". Roman a mai spus ca, pentru intarirea controlului la frontiera, s-a pronuntat in Guvern pentru introducerea sistemului de vize cetatenilor din Orientul Mijlociu si Indepartat. "Nu e complicat sa intarim controlul la frontiere, sa impunem clar vize si, prin aceasta, sa impunem – ceea ce este corect si necesar in raport cu UE – completarea unor fise de identificare", a spus Roman, care a apreciat ca aceasta cerinta a UE trebuia deja indeplinita. Ministrul de Externe a mai spus ca, in ceea ce priveste situatia cetatenilor romani care creaza mari probleme in tarile Europei Occidentale, care comit ilegalitati si sint trimisi inapoi in Romania, a propus in Guvern, impreuna cu ministrul de Interne, adoptarea unei ordonante prin care acesti cetateni "sa fie tratati ca atare" si sa nu mai beneficieze de pasaport pe o perioada de trei ani.
Intr-un raport al Deutsche Bank se spune ca Romania va adera in UE in 2008
"Romania va adera la Uniunea Europeana in 2008, impreuna cu Bulgaria", scrie cotidianul rus "Nezavisimaia Gazeta", care publica fragmente dintr-un raport al expertilor Deutsche Bank (DB) dedicat tarilor din Europa, Asia Centrala si Turcia. In raport se spune ca, desi situatia economica a Romaniei este relativ stabila, perspective de imbunatatire "deocamdata nu se intrevad". Potrivit ziarului "Nezavisimaia Gazeta", citat de INFOPRESS, Romania este dependenta de importuri, iar alegerile din noiembrie nu permit adoptarea unor decizii importante pentru redresarea economiei. In acelasi timp, ratingul economic al Romaniei este stabil. Pentru creditele in valuta pe termen lung agentiile S&P si Fitch au acordat acesteia nota B-(minus), iar agentia Moody’s – B3. In acelas raport este pomenita si Republica Moldova, care a primit B3 de la Moody’s si B-(minus) de la Fitch, ceea ce este identic cu Romania. Expertii de la Deutsche Bank prognozeaza urmatorul scenariu de extindere al UE: in 2005 vor adera Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Cehia si Ungaria, iar Romania si Bulgaria – catre 2008. (Dan POPA)

Comentarii