Cartea alba a preluarii guvernarii a fost facuta neagra

joi, 03 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Cartea alba a preluarii guvernarii a fost facuta neagra

Cartea alba spune ca, prin solutiile adoptate in perioada 1997-2000, si anume cresterea gradului de fiscalitate, reducerea cheltuielilor bugetare curente – de personal si materiale – si a cheltuielilor de capital, din cauza cresterii cheltuielilor cu dobinzile la datoria publica, politica monetara restrictiva si deprecierea accelerata a cursului de schimb al monedei nationale, s-a inregistrat o crestere a ratei somajului, reducerea cu 20,4% a productiei industriale si diminuarea cu 13,6% a productiei agricole. Alte efecte ale politicii din perioada 1997-2000 au fost reducerea cu 11,2% a produsului intern brut, scaderea contributiei industriei, agriculturii si constructiilor la formarea PIB, reducerea produsului intern brut pe locuitor exprimat prin paritatea puterii de cumparare cu 10,5% in perioada 1996-2000, declinul ratei de economisire si de investitie, reducerea volumului total al investitiilor cu 39,9% in aceeasi perioada, reducerea profitului brut al BNR de la 82 milioane dolari in 1996 la 54 milioane dolari in anul 2000, in special din cauza acordarii de credite bancilor cu probleme de lichiditate (Banca Agricola) sau bancilor insolvabile (Dacia Felix si Credit Bank). Printre efectele pozitive ale politicii din perioada 1997-2000 sint reducerea deficitului balantei comerciale, precum si majorarea rezervei valutare a statului si a bancilor comerciale.
Atac dur asupra BNR
Cresterea cu 1,7 miliarde dolari a rezervei valutare a bancii centrale s-a realizat, intr-o proportie considerabila, pe seama decapitalizarii economiei romanesti si a reducerii nivelului de trai a marii majoritati a populatiei. Excedentul aparut, in multe perioade, pe piata valutara, a constituit obiect al achizitiilor bancii centrale, in scopul sporirii rezervei valutare, BNR realizind in aceasta perioada cumparari nete de 3.034 milioane dolari. Retragerea banilor injectati in circuitele monetare, prin plata de catre banca centrala a valutei cumparate, s-a realizat prin metoda de atragere a disponibilitatilor banesti ale bancilor comerciale la BNR, cu dobinzi foarte atractive, depozite care la 31 decembrie 2000 se ridicau la 9.715 miliarde lei. Acest lucru a afectat creditele disponibile pentru economia reala. Eliminind virfurile din anii 1993 si 1997, rezulta ca intre 1993-1996 s-a inregistrat o rata medie a inflatiei de 48,8%, iar intre 1997-2000 un nivel apropiat, respectiv de 45,4%, diferenta fiind, practic, total nesemnificativa raportat la costurile pe care economia si populatia l-au suportat.
2000 – crestere economica fara rezultate
Cresterea PIB de 1,6% inregistrata de Romania in anul 2000 s-a realizat cu pretul scaderii consumului populatiei, ca urmare a aplicarii unei reforme care a dus la sporirea sarcinii fiscale asupra cetatenilor salariati si pensionarilor, se arata in Cartea Alba. Revenind la anul 2000, cresterea PIB este considerata o exceptie de la "aceasta abordare contraproductiva de politica economica", sporul localizindu-se la destinatiile privind formarea bruta de capital fix (1%), cresterea stocurilor (1,9%), consumul final al administratiei publice si private (2,4%). Concluzia raportului privind cei patru ani de guvernare de dreapta din Romania este ca s-a promovat un set de politici restrictive, in scopul declarat al asanarii economiei, urmind ca intr-o etapa ulterioara sa se reinceapa o crestere economica consistenta. "In lipsa creditelor externe si a investitiilor straine intr-un volum corespunzator, constringerile economice aplicate in plan intern s-au concretizat in declin economic accentuat, scaderea nivelului de trai al populatiei si cresterea decalajelor care separa Romania de tarile membre ale Uniunii Europene", se mai arata in Cartea Alba a preluarii Guvernarii in decembrie 2000.
Valeriu Stoica: un document inutil
Cartea alba a preluarii guvernarii, lansata de PDSR, este un document "inutil", deoarece nu spune nimic, datele prezentate fiind deja cunoscute, a declarat, joi, presedintele PNL, Valeriu Stoica.
"PDSR este in continuare interesat de imagine si nu de realitati", a spus Stoica.
El a adaugat ca Guvernul Nastase ar trebui sa tina seama de estimarile specialistilor UE, care au previzionat un declin economic pentru Romania si, ca atare, actualul Cabinet ar trebui sa isi schimbe politica economica, pentru a da cetatenilor sansa sa isi creasca nivelul de trai.
Referindu-se la afirmatiile presedintelui Comisiei economice de buget-finante din Camera Deputatilor, Florin Georgescu, referitoare la consecintele masurilor economice luate in perioada 1997-2000, Stoica a spus ca acestea reiau viziunea Guvernului Vacaroiu, in care ideea centrala era continuarea subventiilor acordate de stat. Presedintele PNL a adaugat ca, desi in perioada ’92-’96 creditul intern a fost mai mic decit in urmatorii patru ani, nu trebuie uitat ca in acest interval de timp a fost "practic distrus" sistemul bancar romanesc, iar creditele neperfomante au fost platite ulterior din buzunarele cetatenilor.
"A vorbi despre diferenta de credit intre cele doua perioade inseamna a omite exact ce s-a intimplat cu sistemul bancar romanesc in perioada ’92-’96", a spus Stoica.
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu, membru in Comisia parlamentara de buget-finante, a declarat agentiei Mediafax ca prezentarea, de catre liderii PDSR, a unor situatii statistice este de fapt "o manipulare" a datelor economico-financiare.
"PDSR a improvizat aprecieri convenabile, amintind de spiritul societatii multilateral dezvoltate, bazate pe industrializarea socialista si de principiul distributiei avutiei – ?cite putin la fiecare?", a spus Nicolaescu.
El a afirmat ca PDSR ar trebui sa aminteasca faptul ca beneficiaza de "o ampla restructurare economica" realizata de Guvernul Isarescu, cu pretul sanctionarii de catre electorat.
Petre Roman: acuzatii nejustificate
Presedintele PD, Petre Roman, a declarat, joi, ca acuzatiile legate de politica financiara din perioada guvernarii anterioare, cuprinse in Cartea Alba a preluarii guvernarii, lansata de Cabinetul Nastase, sint "nejustificate" daca se au in vedere datoriile "uriase" lasate de guvernarea PDSR din perioada 1992-1996.
Roman a spus ca populatia a facut "multe sacrificii" pentru a plati datoriile Bancorex, precum si ale Bancii Agricole, dar a apreciat ca este "adevarat" ca nici politica financiara din perioada fostei guvernari nu a stimulat economia, in general, si economia privata, in particular. El a aratat ca, totusi, nici Cartea Alba nu contine masuri de stimulare a economiei si a sustinut ca ar fi dorit ca actualul Guvern "sa se apuce de treaba" si sa arate ca "stapineste" citeva dosare pe care le poate derula complet, asa cum ar fi, de exemplu, valorificarea masei lemnoase sau acordarea unor sanse pentru tinerii informaticieni.
Liderul PD a apreciat ca este "un pic ciudat" faptul ca acest document a fost prezentat de deputatul PDSR Florin Georgescu, acesta nefiind membru al Guvernului. Roman a mai spus ca "nu se poate ca rezultatul cel mai important al acestei guvernari sa fie aratatul cu degetul la fosta guvernare".
(Dan POPA)

Comentarii