Invinsii se retrag sau li se cere capul

joi, 30 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Invinsii se retrag sau li se cere capul

Rezultatele alegerilor de duminica au reprezentat un dezastru pentru unele formatiuni politice. Urmarile nu intirzie sa apara: unii lideri si-au anuntat deja intentiile de a demisiona sau a se retrage din viata politica. Altii, desi inca se mai codesc sau si-au gasit de lucru prin strainatate, vor lua si ei in curind exemplul, fortati de adjunctii lor.
Presedintele Aliantei Nationale (PUNR+PNR), Valeriu Tabara, a declarat ieri ca analizeaza in mod serios posibilitatea retragerii sale, pentru o vreme, din viata politica. El a precizat, insa, ca o decizie finala in acest sens va lua numai dupa ce va discuta cu colegii sai de partid. Tabara a mai spus ca, in eventualitatea retragerii sale temporare din politica, va reveni ca profesor la Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara. Alianta Nationala a obtinut circa 1,4 la suta din voturile exprimate, mult sub pragul electoral.
Melescanu: Imi voi da demisia
Si presedintele ApR, Teodor Melescanu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca isi asuma esecul inregistrat de formatiunea sa in alegerile generale si ca isi va da demisia din functia pe care o detine la viitoarea Conventie Nationala a partidului, care va fi convocata la inceputul anului viitor. Melescanu a spus ca va solicita si altor membri ai conducerii sa-si depuna mandatele si va cere participantilor la Conventia Nationala sa organizeze alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri a partidului. El a adaugat ca nu a decis inca daca va mai candida pentru un nou mandat.
Agitatie si la PNL, PD si PNTCD
Alti doi presedinti de partid, Petre Roman, care a obtinut doar 2% la alegeri, si Mircea Ionescu Quintus, pozitiv la testul anti-Secu, sint pe cale sa-si piarda scaunul. "Pragmaticii" Basescu si Stoica sint pregatiti sa zboare cu propriile aripi.
Prim-vicepresedintele PNL a si anuntat, de altfel, mazilirea sefului sau. "Solutia optima ar fi fost sa nu candideze", a spus Stoica, reclamind faptul ca trecutul patat al venerabilului lider liberal ar fi adus "un prejudiciu important" partidului. Presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat insa ca nu ia in calcul "in nici un caz" retragerea din Parlament din cauza deciziei Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) de a-l nominaliza printre colaboratorii fostei Securitati. "Eu am fost ales parlamentar de catre cetatenii care stiau ca sint banuit de relatii cu Securitatea", a spus Quintus. In ceea ce priveste retragerea de la presedintia PNL, Quintus a spus ca nu se poate dovedi ca formatiunea liberala a pierdut in alegeri din cauza sa.
Ion Diaconescu este si el gata sa iasa din scena, dupa rusinea din 26 noiembrie. O data cu el, pe usa din dos a istoriei vor iesi Ioan Muresan, Remus Opris si Vasile Lupu, toti dindu-si deja demisia de onoare din fruntea partidului. Noile functii vor fi ocupate oficial la Congresul Extraordinar al PNTCD, la inceputul lui ianuarie 2001. In PD, desi nimeni nu face o declaratie oficiala, sub acoperirea anonimatului se vorbeste destul de dur la adresa lui Roman si a prestatiei sale, majoritatea membrilor PD fiind acum convinsi ca partidul ar fi obtinut un scor mult mai bun daca Basescu arr fi candidat la presedintie sau macar s-ar fi ocupat personal de campania lui Roman, in locul anostului Sorin Frunzaverde.
Secretarul general al UFD cere demisia colectiva a conducerii partidului
Secretarul general al UFD Paul Ghitiu a declarat, miercuri, ca va solicita, in sedinta Comitetului Director al partidului, care va avea loc saptamina viitoare, demisia colectiva a conducerii Uniunii.
Ghitiu a afirmat ca va cere si stabilirea vinovatiei fiecarui membru din conducerea UFD pentru esecul in alegeri. Secretarul general al UFD va propune, la Consiliul National, si un proiect de reorganizare a partidului, care vizeaza modificarea structurii de conducere si schimbarea denumirii. Ghitiu a precizat ca si alti membri ai conducerii partidului sustin initiativa sa, dar a refuzat sa-i nominalizeze.
Co-presedintele UFD Varujan Vosganian a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Paul Ghitiu.
Celalalt co-presedinte, Adrian Iorgulescu, a apreciat ca, prin afirmatiile sale, Ghitiu se situeaza in afara hotaririlor Biroului Permanent al UFD, forurile de conducere ale partidului urmind sa decida sanctiuni impotriva sa.
(M. PASCU)

Comentarii