Legitimatiile pentru maghiari pun pe jar diplomatiile romana si slovaca

marți, 24 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Legitimatiile pentru maghiari pun pe jar diplomatiile romana si slovaca

Slovacia a trasmis semnale ca este ingrijorata de ajutorul acordat de Budapesta etnicilor maghiari. Premierul slovac, Mikulas Dzurinda, si-a exprimat, ieri, ingrijorarea fata de proiectul Budapestei de acordare a unor drepturi speciale etnicilor maghiari din tarile vecine Ungariei. "Aplicarea anumitor parti din acest proiect ar putea afecta relatiile (intre grupurile etnice) din tarile vecine sau intre Ungaria si vecinii sai", a fost de parere Dzurinda, dupa o intilnire cu omologul sau ungar, Viktor Orban. Dzurinda a declarat ca Slovacia "va studia proiectul intr-o maniera intensa" si si-a exprimat "speranta ca va exista o cale pentru consultari pe aceasta tema cu partea ungara". Orban a declarat, la rindul sau, "ca nu este ingrijorat ca legea va perturba legaturile bilaterale ale Ungariei cu vecinii sai". "Dimpotriva, ea va contribui la stabilitatea in regiune", a declarat el.
De asemenea, autoritatile romane au reactionat vehement la initiativele Budapestei. Daca ministrul de Externe, Mircea Geoana, a incercat sa estompeze efectele acestei legi, premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu au preferat declaratiile fatise. Nastase considera ca acest act normativ are un "caracter discriminatoriu" pentru populatia romanesca. "Este vorba de o dicreditare negativa pe criterii etnice, care ar trebui sa constituie obiectul atentiei Consiuliului Europei", a spus Nastase. O alta problema subliniata de Nastase este legata de autodeclararea cetatenilor romani drept reprezentanti ai comunitatii maghiare."Cum se va stabili cine sint cetateni maghiari si cine nu ? Este un detector care sa stabileasca acest lucru?", s-a intrebat premierul roman. La rindul sau, presedintele Ion Iliescu a declarat ca "ar fi fost de asteptat din partea Ungariei sa se consulte cu tarile invecinate. Trebuie sa se tina seama de anumite consecinte pe care le va avea o atitudine discriminatorie la adresa cetatenilor romani."
Planurile Budapestei
Proiectul, care este discutat in Parlamentul de la Budapesta, prevede ajutorarea etnicilor maghiari din tarile din regiune, mai ales din Romania, Slovacia si Serbia, in materie de munca, educatie si asistenta medicala. In schimbul unei legitimatii cu poza pentru etnicii maghiari, proiectul de lege prevede acordarea dreptului de munca pe timp de trei luni in Ungaria, cu avantajele sociale corespunzatoare, acces gratuit la studii universitare si la pregatire profesionala. Practic, daca legea va fi adoptat in aceasta forma, circa trei milioane de etnici maghiari vor putea beneficia de ea, pentru a-si apara limba si identitatea nationala, lingvistica si culturala. Ungaria, care se afla printre primele tari care vor adera la Uniunea Europeana in cursul anilor urmatori, doreste sa evite un val de imigratie din tarile vecine mai sarace. Circa 1,7 milioane de maghiari traiesc in Romania, 600.000 in Slovacia, 350.000 in Iugoslavia, 200.000 in Ucraina, 22.000 in Croatia, 10.000 in Slovenia si 17.000 in Austria.
Initiativa maghiara da apa la moara PRM
Secretarul comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Damian Brudasca (PRM), i-a cerut lui Stephen Wall, consilierul pentru integrare europeana al premierului britanic, aflat intr-o vizita in Romania, sa analizeze initiativa Budapestei privind statutul maghiarilor din tarile vecine pentru a impiedica "crearea unui precedent care va fi cu siguranta motiv de confruntari". "Ne consideram marginalizati si umiliti de aceasta initiativa care este o incercare brutala de a destabiliza situatia din zona", a mentionat Brudasca. Consilierul premierului britanic a spus, fara a se referi direct la interventia deputatului PRM, ca UE ofera un cadru adecvat si incurajeaza rezolvarea eventualelor dispute bilaterale. (M.C.)

Comentarii