„Obligat” sa fie presedinte pe viata

marți, 26 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 „Obligat” sa fie presedinte pe viata

Cel mai nonconformist dictator din Asia Centrala, presedintele turkmen, Saparmurat Niyazov, a elaborat un plan care ii va permite sa ramina in functie toata viata, dupa ce Parlamentul a anulat orice scrutin prezidential. In trecut, Saparmurat Niyazov s-a remarcat prin decrete care interziceau plombele dentare din aur sau prin modificarea calendarului astfel incit prima luna a anului poarta numele functiei lui, „Turkmenbashi” – „liderul turkmenilor”.
Luni, liderul de la Ashabad a cerut Parlamentului sa organizeze alegeri prezidentiale in 2009. „Cind voi implini 70 de ani, va rog sa ma pensionati. Tinara generatie va fi pregatita sa preia puterea. Nimic nu dureaza la infinit, iar destinul unui popor nu trebuie sa depinda de o singura persoana”, a argumentat dictatorul turkmen. Cei 2000 de membri ai Parlamentului i-au venit imediat in ajutor, cerindu-i presedintelui, care acum are 64 de ani, sa se mai gindeasca. Niyazov a fost deja numit presedinte pe viata in 1999, dar se pare ca ulterior s-a razgindit. „Ne-ati fost daruit de Dumnezeu si de aceea orice discutie despre alegerile prezidentiale nu-si are sensul”, a spus un lider al Consiliului Poporului, Parlamentul turkmen.
Fostele republici sovietice din Asia Centrala sint conduse de dictatori neocomunisti care si-au format un cult al personalitatii si nu accepta nici o critica. Insa presedintele Niyazov, care conduce Turkmenistanul din 1985, este cel mai bizar dintre ei. Niyazov a cheltuit multi bani pentru a-si construi palate si chiar statui, in conditiile in care poporul traieste in saracie. El a botezat cu propriul nume un meteorit, le-a interzis prezentatorilor TV sa se fardeze si a infiintat un centru medical cabalin, intr-o tara in care oamenii nu beneficiaza nici macar de tratamente medicale de baza.
Tot luni, Parlamentul i-a decernat medalia „Ruhnama”, dupa titlul unei carti scrise de Niyazov despre principiile morale. Cartea este obligatorie in scoli, la admiterea in universitati si la examenele auto.

Comentarii