"Spalare de bani in banda organizata"

joi, 11 mai 2000, 23:00
4 MIN
 "Spalare de bani in banda organizata"

Lovitura de teatru a venit atunci cind Viorel Hrebenciuc a anuntat ca il va da in judecata pe taranistul Remus Opris, fost secretar general al Guvernului, pe motiv ca acesta nu a intreprins nici o actiune pentru finalizarea contractului, desi Corpul de Control al Guvernului Ciorbea solicita acest lucru. De asemenea, potrivit lui Hrebenciuc, Opris a platit rata din contract de 4,2 milioane dolari, desi putea sa rezilieze contractul si sa opreasca platile.
Trebuie mentionat insa faptul ca, in momentul finalizarii primei parti a contractului – 31 decembrie 1997 – existau deja bilete de ordin semnate pentru intreaga suma pe care Bancorex trebuia sa o plateasca firmei lui Adrian Costea.
Deputatul PDSR a aratat insa ca ideea ca biletele la ordin emise trebuiau platite neconditionat este "falsa" si ca Opris, in calitate de titular de contract, putea sa se adreseze Curtii de Arbitraj Bucuresti si sa dea in judecata firma franceza pentru nerespectarea contractului, cu blocarea fondurilor firmei.
Totusi, secretarul general al PNTCD, Remus Opris, a declarat ca, in timpul in care a ocupat functia de secretar general al Guvernului in Cabinetul Ciorbea, nu s-au facut plati pentru albumul "Eterna si fascinanta Romanie". Opris a aratat, referindu-se la declaratiile lui Hrebenciuc, ca platile pentru acest album au fost facute in timpul guvernarii Vacaroiu si in luna mai 1998.
Lucrurile nu sint insa atit de clare pentru ca declaratia lui Opris este partial contrazisa de actualul secretar general al Guvernului, Radu Stroe. Acesta afirma ca nu a fost facuta nici o plata in contul firmei lui Adrian Costea in toata perioada incepind din decembrie 1996. De asemenea, in aceasta perioada, Secretariatul General al Guvernului a avut numai calitatea de beneficiar al acestei lucrari, nefiind implicat, in nici un fel, in efectuarea operatiunilor financiare, se arata in comunicatul semnat de Stroe.
Intra in scena Virgil Magureanu
Dupa declaratia de ieri a lui Hrebenciuc, un nou personaj apare in scandalul "Adrian Costea". Acesta este nimeni altul decit fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu.
Afirmind ca l-a cunoscut pe Adrian Costea la sfirsitul anului 1992, la o receptie, Hrebenciuc, a mai spus ca acesta nu a verificat. "Ce nevoie era de verificari la SRI si SIE, daca era prieten cu Magureanu" a spus deputatul PDSR.
Raspunzind unei intrebari privind de asemenea verificarea lui Costea de catre organele de securitate, Hrebenciuc a declarat: "Costea era binecunoscut in Romania, era in tara din 1991, iar la Secretariatul General al Guvernului era un flux continuu de audiente".
Fostul secretar general al Guvernului a aratat ca i-a acordat lui Adrian Costea o imputernicire limitata in timp, pina la sfirsitul anului 1993, referitoare la relatiile Guvernului Romaniei cu Guvernul Francez, al carei obiect era "aducerea de bani, un miliard de dolari, in Romania". Hrebenciuc a explicat ca, in acea perioada, Romania se afla intr-o situatie grea, rezerva BNR fiind de doar 26 milioane dolari si nu existau bani pentru griu, pentru importul de produse petroliere.
Noi audieri
Magistratii francezi prezenti la Bucuresti l-au audiat, ieri, timp de trei ore, in prezenta unui procuror roman, pe Dan Nicolae Fruntelata, fost secretar de stat al informatiilor publice in guvernul Vacaroiu. In cererea formulata de autoritatile franceze, numele lui Fruntelata era mentionat in legatura cu determinarea numarului exact de exemplare din cartea "Eterna si fascinanta Romanie" care au fost in mod efectiv livrate in Romania si identificarea destinatarilor acestor carti. Tot ieri a fost audiata, pentru o jumatate de ora, Elisabeta Aron, soacra lui Ion Cazacu, primul audiat de francezi. Numele Elisabetei Aron este mentionat, in cererea magistratilor francezi, in legatura cu plata unor cheltuielilor de spitalizare in Franta, in valoare de 456.778 franci, si a unor varsaminte de fonduri banesti in valoare de 717.850 de dolari, in profitul acesteia, de catre Adrian Costea.
Triplu consilier
Adrian Costea, cel pentru care autoritatile judiciare franceze au cerut Romaniei instituirea unei comisii rogatorii si audierea mai multor persoane, a declarat aseara, pentru PRO TV, ca a fost implicat in doua contracte de stat legale, primul vizind editarea unui album comandat de Guvern si cel de-al doilea un import de petrol al Ministerului roman al Agriculturii. El a precizat ca al doilea contract a fost executat doar partial, din vina Ministerului Agriculturii. Contractul avea o clauza conform careia, in aceasta situatie, institutia romana datoreaza firmei cu care a semnat contractul 1,7 milioane de dolari, pentru recuperarea carora Costea sustine ca va declansa o procedura juridica. Referitor la relatiile sale cu oameni politici romani, Adrian Costea a declarat ca a avut:
– cu Ion Iliescu: "Relatii apropiate, de consilier"
– cu Teodor Melescanu: "Relatii de prietenie, de consilier si de paternitate a ApR"
– cu Emil Constantinescu: "Relatii de consilier". (Dan POPA)

Comentarii